středa 20. srpna 2014

Čokoládový dort s řepou

(forma 28cm)



Tento dort s řepou pečeme v mnoha podobách celkem pravidelně. Je velice chutný a pěkně vláčný. Jeho chuť je nezaměnitelná i díky karobu. A ta barva...



Karob neboli svatojánský chléb je přirozené sladidlo, které se používá místo kakaa, čokolády nebo dokonce i mouky (je bezlepkový). Je skvělý na pečení sladkých dobrot nebo rozmíchaný s kokosovým olejem a javorovým sirupem jako poleva atd. Karob obsahuje sedmnáctkrát méně tuků než kakao a je bez kofeinu. Má příznivý vliv na cholesterol, obsahuje přírodní cukry a je snadno stravitelný. Je bohatý na vitamíny skupiny B, Vitamín A a minerální látky - hořčík, draslík a vápník (třikrát více než v čokoládě). Karobový prášek i sirup se užívá k lepšímu trávení, při žaludečních a průjmových obtížích. Pro svůj obsah přirozených cukrů, proteinů a vlákniny je dobrým zdrojem energie. Zakoupíte v každé zdravé výživě.
   


Při pečení, když nemáme doma dostatek přírodních sirupů,čisté melasy nebo sladěnky, používáme sušenou třtinovou šťávu Panelu. Získává se původním způsobem bez odstranění melasy, tím si zachovává maximum živin. Šťáva vytékající během lisování z čerstvé cukrové třtiny se šetrně odpařuje do sucha. Vzniklé valounky se přesívají přes jemná síta. Sušená třtinová šťáva je čistým produktem bez použití chemických procesů. Ale pozor, pořád je to cukr ;-).
 


Červená řepa a karob v akci. No není to nádhera?



Dortík se dá jíst jen tak nebo namazat marmeládou a polít kvalitní čokoládou (tady doporučuji přidat ještě do těsta před pečením rozinky, brusinky či sušené švestky). A pokud chceme slavnostnější vzhled, dort rozřízneme, namažeme marmeládou, kešu krémem a přidáme čerstvé broskve. Stejně postupujeme i na vrchu dortu. Broskve ještě dozdobíme rozpuštěnou čokoládou do které jsme vmíchali lžičku kokosového oleje. Čokoládou obtáhneme také korpus dortu, tím se zabrání případnému vytékání krému a marmelády.  



Ingredience na těsto:

500g vařené řepy
200g celozrnné hladké pšeničné mouky
100g sušené třtinové šťávy (třtinový cukr)
100g rýžového oleje (slunečnicový)
125ml sojového jogurtu
60g vanilkové Hrašky
50g jablečného pyré (přesnídávky nebo marmelády)
80g karobu
80g kvalitní čokolády
3KL kypřícího prášku bez fosfátu
2KL jedlé sody 

Jak na to:
  • Vařenou řepu rozmixujeme v nožovém mixéru, přidáme olej, jogurt, jablečné pyré a ještě promixujeme.
  • V míse smícháme všechny ostatní suroviny, přilijeme mixovanou řepnou směs a pořádně promícháme.
  • Přendáme do dortové formy vymazané kokosovým olejem a vysypané kokosem (nebo jiným olejem a celozrnnou moukou).
  • Pečeme na 200°C/45 minut. 

Ingredience na krém:

kokosové mléko v plechovce
250ml sojového jogurtu
55g kešu 
55g kokosového oleje
1PL vanilkového cukru
citronovou šťávu

Jak na to:
  • Kokosové mléko vložíme den předem do lednice.
  • Kešu namočíme na 2 hodiny do vody. Vodu slijeme a Kešu rozmixujeme s jogurtem. Přidáme vanilkový cukr a citronovou šťávu dle chuti.
  • Přimixujeme rozpuštěný kokosový olej a dáme do lednice zatuhnout.
  • Vytáhneme z lednice kokosové mléko, otevřeme ho a vyndáme jen tu ztuhlou část do mísy. 
  • Vyšleháme a přidáme ztuhlý kešu krém. Dáme opět do lednice ztuhnout.


Rybízový koláč

(forma 28cm)



Tento koláč je příjemně sladko kyselý díky červenému rybízu. Ale určitě se dá nahradit jakýmkoliv ovocem. Jelikož je sezóna rybízu za námi tak co takhle vyzkoušet třeba ostružiny?


Jako dítko jsem nebyla zrovna nadšená ze sběrů jakéhokoliv ovoce jak ze zahrádky, tak z lesa. Naštěstí jsem z toho vyrostla a momentálně se snažím sbírat všechno a všude co se dá. A to hlavně z důvodu, že vím co sbírám, že vím kde to rostlo a že je to čerstvé.  


A samozřejmě se snažím s pokrmů vytěsňovat bílé mouky a nahrazovat je  vločky, oříšky a moukou celozrnnou. A proč? Máte-li zájem přečtěte si : Bílá mouka 1,     Bílá mouka 2,     Bílá mouka 3



Ingredience:

250g ovesných vloček
65g sušené třtinové šťávy (třtinový cukr)
65g mandlí
125g celozrnné špaldové či pšeničné mouky
125g rýžového oleje (slunečnicový)
1 zralý banán
1KL skořice (nemusí být)

200g mandlí (1:1- mandle:lískové ořechy)
75g sušené třtinové šťávy (třtinový cukr)
150 g sojového jogurtu (rostlinné mléko)
150g rostlinného mléka
špetka soli
červený rybíz
         
Jak na to:
  • Rozmixujeme mandle s ovesnými vločky, přidáme sušenou třtinovou šťávu, skořici a ještě promixujeme.
  • Přidáme vidličkou rozmačkaný banán , špaldovou mouku, rýžový olej. Promícháme.
  • Těsto vmačkáme do dortové formy a zvedneme okraje.
  • 200g mandlí, 75g sušené třtinové šťávy, špetku soli, 150g sojového jogurtu, 150g rostlinného mléka a 2 lžíce škrobu promixujeme v mixéru a nalijeme na korpus.
  • Posypeme řádně červeným rybízem.
  • Pečeme 30 minut/200°C.


pátek 15. srpna 2014

Fazolové lusky s houbovou omáčkou

(4-6 porcí)



Mám štěstí, že mí rodiče jsou vášniví houbaři. Díky tomu máme doma dostatek čerstvých hub, pokud zrovna rostou, nebo máme zásoby sušených, které lze přidávat do omáček, polévek nebo používat jako koření. Houby obsahují až 90 % vody, proto je vhodné je usušit, zlehka propepřit a skladovat ve skleničce. Když přijde chuť na houbovou příchuť jsou pak vždy po ruce.



Na mamčiné zahrádce rostou takovéto krásné fazolové lusky. Ale dají se samozřejmě použít jakékoliv.



Velmi toužím po pořádném parním hrnci, tak se snažím být celý rok hodná a doufám, že to Ježíšek ocení. Zelenina připravovaná  v páře si zachová svou barvu a tvar. Chuť je lahodnější. Dá se ovlivnit i přidáním aromatických bylinek do vody a tím ochutit vznikající páru. A největší výhodou je, že si zachovává podstatně více živin, než při klasickém vaření ve vodě.


Z oblibou si ke všem hlavním jídlům dáváme čerstvou a kvašenou zeleninu. Zeleninu si kvasíme sami v malém kvašáčku. Je to velmi jednoduché a opravdu chutné. Kombinací je spousta a jídlům to dodává takovou chuť navíc. Recept na kvašenou zeleninu zde.

Ingredience:

500g fazolových lusků
30g sušených hub (250g čerstvých)
2 cibule
1,2l zeleninového vývaru nebo vody (zeleninový bujón či vegeta bez glutamátu)
5 velkých brambor
5 mrkví
150g čerstvého nebo mraženého hrášku
150g čerstvé nebo mražené kukuřice
čerstvý nebo sušený kopr
5PL Hrašky
½ KL pepře
1KL kmínu
2KL libečku

Ingredience:
  • Sušené houby si dopředu namočíme alespoň na 2 hodiny. Fazolové lusky nakrájíme na větší kousky. Restujeme cibulku na oleji, přidáme houby, lusky a dochutíme kořením. Zalijeme zeleninovým vývarem a povaříme cca 10min. Pokud použijeme čerstvé houby restujeme je spolu s cibulí a pak přidáme lusky, koření atd. 
  • Zahustíme Hraškou rozmíchanou ve studené vodě. Povaříme 20min.
  • Uvařené brambory smícháme s mrkví, hráškem a kukuřicí připravené v páře (popřípadě vaříme společně).
  • Posypeme praženými oříšky a semínky.


Kvašená zelenina-pickles

(1,5kg)


Kujme pikles, pikles kujme, obvykle i neobvykle... Milujeme tuto úpravu zeleniny po celý rok. Pokaždé jiná, pokaždé čerstvá, pokaždé dokonale křupavá, pokaždé velice jedlá.



Je to velice jednoduché a kombinace použité zeleniny je neomezená. Stačí jen všechnu zeleninu nakrájet, nakrouhat, nasolit, okořenit, promačkat, nechat zavadnout a napěchovat. Princip kyselého zelí, ale kvašení probíhá maximálně týden. Zelenina má příjemnou kyselou chuť a neztratí nic na své křupavosti.



My jsme si domů pořídili tento roztomilý kvašáček a jsme sním maximálně spokojeni. Zelenina se dá kvasit i ve velkých sklenicích, ale je jí potřeba něčím zatížit. Pěkný vzhled a praktické použití u mě vyhrálo. Doma kvasíme neustále, proto si zeleninu po týdenním kvašení (někdy i dříve) přendáme do uzavíratelné sklenice a dáme do lednice, aby se zastavil proces dalšího kvašení. A hurá hned zakládáme další. Pickles jsme doma zkoušeli již v mnoha podobách a pokaždé byl skvělý. Velmi mi chutná kombinace v tomto receptu nebo kombinace řepy, zelí, cibule a křenu.



Kvašená zelenina působí pozitivně na imunitní systém, posiluje organizmus a napomáhá v boji proti infekcím a virům. Pickles obsahuje vysoký počet probiotických bakterií, které napomáhají vybudovat zdravou střevní mikroflóru a udržují ji. Takto mléčně kvašená zelenina obsahuje velké množství vitamínu C. Pickles je také bohatý na minerály a enzymy. Prostě malý - velký zázrak v kuchyni. 



Kvašenou zeleninu (pickles) konzumujeme nejlépe každý den. Stačí dvě lžíce k hlavnímu chodu. Přidejte si pickles do zeleninových salátů, omáček nebo polévky. Výborný i na zapékané pokrmy. A co takhle do vegan-burgru??? 



Ingredience:

1,5kg zeleniny
- směs kořenové zeleniny,cibule a zelí (bílé, červené s kombinaci čínského zelí nebo kapusty) výběr záleží na Vás
25g soli
koření dle libosti
- kmín, kopr, křen, paprika, libeček (čerstvé i sušené), mořská řasa

Např.:
200g mrkve
200g okurek
200g květáku
150g cibule
200g čínského zelí
550g bílého zelí
25g soli 
kmín, kopr a lněné seminko

Jak na to:
  • Cibuli nakrájíme na půlkolečka, mrkev a okurku na kolečka, květák na malé růžičky a zelí nakrouháme.
  • Přidáme sůl a koření. Necháme zavadnout, promačkáme a upěchujeme. Zatížíme. Zelenina musí být ponořená ve vlastní šťávě. Pokud není, dolijeme slanou vodou.
  • Necháme při pokojové teplotě. Pravidelně kontrolujeme, při kvašení bude zelenina pouštět další šťávu.
  • Po 4-7 dnech zelenina dosáhne optimální kyselosti. V teplých měsících dříve. Budeme postupně ochutnávat. Záleží na naši chuti. Poté přemístíme do chladu, aby nám dále nekvasila.
  • Používáme jako přílohu k jídlům, do sendviče, nebo vaření čí zapékání. 


čtvrtek 14. srpna 2014

Rýžové těstoviny s cuketou a Tofu lečo

(4 porce)


V sezóně rajčat, paprik a cuket je to nejčastější jídlo v různých obměnách u Nás doma. A vážně se nám to nepřejí...



Rýžové špagety jsou dobrou volbou, mimo to že neobsahují vejce tak jsou i bezlepkové. Jsou uvařené za chvilinku a nejlíp chutnají, když je po uvaření ještě zlehka restujeme a zakápneme kvalitní sojovou omáčkou. 
Vyplatí se zajít si koupit nějakou do zdravé výživy. Kvalita a chuť je nesrovnatelná s obyčejnými sojovkami. Mimo to kvalitní sojové omáčky neobsahují žádné konzervační látky a barviva. Tamari omáčka je vyrobená ze sojových bobů, mořské soli, destilovaného Sake a fermentačního činidla. Vzniká jako vedlejší produkt při výrobě Misa. Miso je fermentovaná vyzrála pasta ze sojových bobů a ječmene, která se používá jako koření. Z oblibou si Misem dochucujeme polévky. O tom ale jindy... Tamari je bohatá na kvalitní bílkoviny, minerály a stopové prvky. A je skvělá na dobré trávení. 



Určitě jste již slyšeli o černé soli - Kala Namak. Jedná se o zvláštní druh nerafinované vulkanické soli, sopečné horniny. Obsahuje mnoho důležitých minerálů - vápník, draslík, hořčík, sodík, jod, železo a síru. Díky síře má tato sůl své nezaměnitelné aroma u chuť po vajičkách.
Je výborná k dochucení omáček, pomazánek, či třeba jen na chleba s rostlinným máslem. Pomáhá při nadýmání a pálení žáhy. Pro mě další malý zázrak.



Cibuli je nejvhodnější používat v čerstvém stavu. Měli bychom jí denně zařazovat do jídelníčku. Působí jako silné antibiotikum, dezinfikuje a rozpouští hleny. Působí dobře na zažívání, posiluje imunitu, čistí krev, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu i cukru v krvi.



Pár cuketových špaget si necháme na dozdobení. Dobrou chuť.



Ingredience:


250g rýžových těstovin
1 cuketa
1 ½ tofu (nebo 1 tofu a 4 lžíce kukuřičné polenty)
4 papriky
6 rajčat
2 bílé a 1 červenou cibuli
4 stroužky česneku
2-3 PL sojové omáčky Tamari
1/2 ČL himalájské černé soli – Kala Namak
1/4 ČL pepře
1/2 ČL kmínu
1 ČL kurkumy
olivový nebo rýžový olej
lahůdkové droždí (nemusí být)
semínka a opražené oříšky dle libosti

Jak na to:
  • Rýžové těstoviny na 2 minuty namočíme do vlažné vody. Scedíme a vaříme v horké vodě 5-7 minut. Cuketu nastrouháme škrabkou na brambory.
  • Na troše oleji osmahneme prolisovaný česnek, přidáme uvařené rýžové těstoviny, podlijeme sojovou omáčkou a restujeme. Odstavíme a vmícháme nastrouhanou cuketu.
  • Nakrájíme si 2 bíle cibule a restujeme je na oleji. Tofu rozmixujeme a přidáme k cibuli. Osolíme černou solí a dochutíme kurkumou, kmínem a pepřem. 
  • Přidáme nakrájené papriky, podlijeme trochou vody a podusíme 5-7 minut. Pak přidáme nakrájená rajčata (popřípadě 4 lžíce kukuřičné polenty) a dusíme 3 minuty.
  • Odstavíme a vmícháme na kolečka nakrájenou červenou cibuli.
  • Při podávání posypeme semínky a oříšky.


středa 13. srpna 2014

Vločkové pohlazení

(2 porce)


Kdo by neměl rád sladkou snídani či svačinku do práce, která lahodí oku i chuti? Variant na přípravu vloček existuje spousta, my máme rádi tyto vločky s  domácím sojovým jogurtem.



Můžete si je namíchat dle svých představ. Záleží jen na tom co máte rádi, nebo co zrovna máte doma. Sušené a čerstvé ovoce, drcené oříšky, kokos, strouhanou čokoládu a koření...



Stačí si jen nachystat jakékoliv skleničky do kterých budeme postupně vrstvit vybrané suroviny a přelévat je sojovým jogurtem a oblíbeným sirupem.



Vše si nachystáme večer dopředu. Nemícháme a dáme uležet do ledničky. Vločky krásně nasáknou sušené ovoce změkne. Budete překvapeni lahodnou chutí.

Ingredience:

100g ovesných vloček
2 bílé 125ml sojové jogurty
2 jablka
30g vlašských ořechů
40g rozinek
30g kokosu
4 ČL marmelády
4 ČL javorového či jiného sirupu
2 KL skořice

Jak na to:
  • Jablíčka nastrouháme na hrubém struhadle a smícháme s rozinkami a skořicí.
  • Vlašské ořechy nasekáme nahrubo.
  • Do jednoho z jogurtů vmícháme 2PL marmelády.
  • Do skleniček vrstvíme jednotlivé suroviny.
  • Na dno dáme vrstvu jablíček s rozinkami, posypeme ovesnými vločkami, zalijeme polovinou ochuceného jogurtu a posypeme kokosem. Na kokos dáme opět jablíčka, pak ovesné vločky a zalijeme sirupem. Stejně postupujeme i s druhou skleničkou.
  • Nakonec dáme bílý jogurt, posypeme sekanými oříšky a dozdobíme marmeládou.
  • Necháme do druhého dne odležet v lednici. 


pondělí 11. srpna 2014

Sbaleno na cesty



Taky se Vám stává, že si nemůžete vybrat na svých toulkách žádné uspokojivé jídlo  v restauracích? Nebo není po cestě žádná zdravá výživa či supermarket, kde by jste si vybrali něco k snědku? Platí tady pořekadlo: "Kdo je připraven není zaskočen". 









Sladká snídaně či svačinka. Do uzavíratelných sáčků na potraviny (zakoupíte v Tescomě nebo Ikei) si nasypeme ovesné vločky nebo kuskus, rozinky, brusinky, sušené hrušky a směs oříšků. Dochutíme skořicí či perníkovým koření a osladíme sušenou třtinovou šťávou nebo třtinovým cukrem. Můžeme přidat i některý oblíbený sušený nápoj. A jako bonus kousek čokolády. Stačí zalít horkou vodou, chvilinku počkat a snídaně je hotová.  


Opravdu stačí trocha fantazie. Většinou to vše nechávám na chuti. Namícháme třeba pšeničný bulgur s pohankou. Přidáme sušené ovoce, oříšky a semínka, karob nebo kakao, kokos, skořici a osladíme. Tato směs je uvařená do 20 minut. Pokud máme možnost přidáme čerstvé ovoce. My většinou cestujeme s krosnou na zádech tam, kam Nás nohy donesou. A není nic hezčího, než si ráno uvařit dobrou kaši s čerstvými jahodami, borůvkami a ostružinami z lesa.



A co na oběd či večeři? Podobně jako u snídaně, namícháme si na co je chuť. Těstoviny s červenou čočkou, sušenými rajčaty, sušeným česnekem a cibulí. Dochutíme kořením dle libosti. Nebo rýži se sušenými houbami, česnekem a cibulí, koprem a kořením (u Nás vede kurkuma nebo nějaká kari směs).  Můžeme přidat Hrášku a lahůdkové droždí pro smetanovou omáčku. Vše má podobnou délku vaření, takže oběd je za 20 min hotový. Přidáme si čerstvou zeleninu a jíme.

Jako rychlá svačinka poslouží nějaká koupená nebo doma udělaná müsli tyčinka. Z oblibou pečeme tyto ovesné ježky.



A také domácí celozrnný kváskový chléb se zeleninou. Recept tady.



Pokud necestujete pěšky a nebo máte s sebou nosiče, jako mám já, můžete si přibalit i pár konzerv nebo hotový guláš, omáčky či pomazánky a domácí marmelády.



A nedílnou součástí je i přenosná kuchyňka. V každém běžném kempu je možnost vaření, ale my nikdy nevíme kam dojdeme a proto se spoléháme jen sami na sebe. Tuto výbavu lze pořídit do 1000 Kč. A pokud si koupíte malou plynovou kartuš, tak se Vám vejde i do nádoby na vaření.

Takže stačí už jen nabalit krosny vším co se vleze a co uneseme a hurá na výlet či dovolenou.



Celozrnný kváskový chléb

(na 2 cca 1kg chleby) 


Od doby co se mi do ruky dostal první žitný kvásek jsme domů už nekoupili pečivo. Ta chuť je nesrovnatelná a ten pocit, že víte z čeho si pečivo pečete k nezaplacení. Mimo to si můžete chlebík vylepšit čímkoliv na co máte chuť. Od různých semínek a oříšků, přes smaženou cibulku s česnekem a nebo sušenými rajčátky až po vařenou rýži či celé vařená zrna pšenice, ovsa, žita, po osmažený tempeh nebo vařené luštěniny. Tudíž se rázem z chleba může stát plnohodnotné jídlo.



Kde sehnat kvásek? Existuje kvásková mapa, kde se všichni, kdo pečou chleba, rádi podělí o svůj kvásek a doma si ho už jen množíte podle potřeby. Odkaz: mapa
Nebo si ho můžete založit sami. Není to nic složitého. Odkaz: kvásek.



Kvásek vydrží v lednici týden, pokud nepečeme je ho třeba přikrmit neboli omladit. Tzn. že ke kvásku ve sklenici přidáme cca 100g celozrnné žitné mouky a 100ml vody. Promícháme, necháme prokvasit a do ledničky si opět schováme pár lžic kvásku. Pokud pečeme jednou týdně, není nutné přikrmovat, jen nesmíme vždy po rozkvašení zapomenout si odebrat kvásek na příští pečení a uchovat ho v lednici.
Já si schovávám asi 3-4 lžíce kvásku. A až pak přidáme zbylé ingredience, koření a sůl. 


Těsto promísíme, stačí jen chvilka, než se spojí všechny ingredience. Celozrnný chléb budeme péct ve formě, proto není potřeba hnětat. 


Těsto si lžící přendáme do forem a uhladíme zlehka do oblouku. Zabráníme tak tím překynutí. Orosíme a posypeme semínky. Vložíme do velkého igelitového sáčku, který svážeme nahoře tak ať se nám těsto nepřilepí. Doba kynutí je závislá na teplotě. Čím máme doma tepleji, tím to jde rychleji. Proto těsto kontrolujeme ať nám chleba neuteče z formy ven. 


Po vykynutí si pořádně rozehřejeme troubu a na spodek vložíme starý plech. Budeme troubu zapařovat, tím že se do rozpáleného plechu nalije horká voda. Pokud bychom nepoužívali plech, tak bychom si časem zničili troubu. Po půlročním pečení už je to na plechu znát, a nechtěla bych aby takhle vypadala trouba. Před vložením ještě chleby orosíme, naskládáme do trouby a zapaříme. Díky zapaření nám chleba ještě trochu naběhne. U celozrnných to tak není znát, ale u klasického chleba to je znatelné. 


Celozrnné chleby doporučují nechat úplně vychladnout. Při předčasném rozkrojení by se nám mohlo těsto ještě srazit. Asi po 2 hodinkách se již dají bezpečně ukrojit alespoň patky. A věřte, že není nic lepšího, než takhle čerstvě upečený voňavý chléb.

Ingredience: 

1. Suroviny : první den večer

          30g žitného kvásku
          225g žitné celozrnné mouky
          300ml vlažné vody

2. Dále: druhý den ráno

          660ml vlažné vody
          225g žitné celozrnné mouky
          150g špaldové celozrnné mouky

3. Dále: asi po 4 hodinách (klidně i déle – až po 8 hod...)

          75g žitné celozrnné mouky
          75g špaldové celozrnné mouky
          180g ječné celozrnné mouky
          100g konopné celozrnné mouky
          40g slunečnicových semínek
          20g dýňových semínek
          27g soli
          9g kmínu
          1ČL chlebového koření
          1ČL sušeného libečku
          1ČL sušené bazalky
          1ČL sušeného česneku

Jak na to:
  • První den večer smícháme uvedené množství žitného kvásku s celozrnnou žitnou moukou a vodou. Necháme zakryté v míse do druhého dne prokvasit.
  • Druhý den ráno přimícháme celozrnnou žitnou a špaldovou mouku a vodu. Pořádně promísíme a necháme minimálně další 4 hodiny kvasit.
  • Po uplynuté době přidáme zbytek mouk a koření. Opět pořádně promísíme aby se suroviny spojily.
  • Těsto lžící přendáme do olejem vymazaných forem. Uhladíme, posypeme sezamovým  a lněným semínkem. Orosíme, zabalíme formy do sáčku a necháme kynout 2-4 hodiny (dokud těsto nenakyne po okraj formy). Doba kynutí je závislá na teplotě.
  • Troubu si rozehřejeme na 250°C a na spodek trouby vložíme starý plech nebo pekáček. Vložíme chleby do trouby a na spodní plech vlijeme asi 2dcl horké vody. Tím dojde k zapaření trouby. Po 15min troubu vyvětráme, snížíme teplotu na 210°C a chleby přikryjeme alobalem. Pečeme 45min. Po této době vyndáme chleby s forem a dopékáme ještě 15min. V polovině doby chleby otočíme.
  • Chléb po upečení zní dutě, jako když se klepe na dřevo. Chléb necháme vychladnout na mřížce. Nerozkrajujeme, počkáme na vychladnutí!
Pozn.:
Někdy se mi stane, že mi dojde nějaký druh mouky, tudíž pak experimentuji a nahrazuji ji jinými poměry, ale chlebík je vždy výborný.