neděle 22. února 2015

Koprová omáčka s fazolemi

(4 porce)    



Neodolatelná koprová omáčka určitě nadchne všechny. Podávala jsem ji na oslavě mých krásných 30-tých narozenin a chutnala naprosto všem.


Kopr vonný je nenahraditelný a nepostradatelný v kuchyni. Léčivé účinky má téměř celá rostlina. Nepoužívají se pouze kořeny. Má antibakteriální účinky. Odstraňuje nadýmání a pomáhá při žaludeční nevolnosti. Kopr tiší kašel a mírní bolesti hlavy. Má močopudné účinky a podporuje tvorbu mateřského mléka. Užívá se při nespavosti a celkově zklidňuje organismus. Zevně urychluje hojení drobných ran a ve formě koupele posiluje nehty. Žvýkání semen kopru osvěžuje dech.



K omáčce se hodí jakákoliv příloha. Tady v receptu máme brambory vařené v páře, které jsem ochutila bambovou solí, drceným kmínem a čerstvým koprem. Velice se k bramborům hodí ještě napařená brokolice ochucená sušeným mletým česnekem. Určitě tuto kombinaci vyzkoušejte, je to opravdu dobrota.



Ingredience:

Omáčka:
200g velkých bílých fazolí (v suchém stavu)
80g jasmínové rýže (basmati, kulatozrnná...)
80g loupaných mandlí
1000ml vody
špetka soli
30-40g čerstvého kopru
3PL citrónové šťávy
3/4ČL černé soli Kala Namak
2PL lahůdkového droždí
1ČL libečku
1ČL majoránky

Dále:
12ks brambor
1ČL drceného kmínu
1/2ČL bambové soli (nemusí být,postačí osolit)
čerstvý kopr

Jak na to:
  • Fazole si večer namočíme. Ráno vodu slijeme, propláchneme a vaříme v čerstvé vodě spolu s libečkem a majoránkou do měkka. Před dovařením dosolíme. Uvařené fazole scedíme.
  • Rýží a mandle si propláchneme a namočíme v dostatečném množství vody alespoň na 2 hodiny. Vodu slijeme a opět propláchneme. Přendáme do hrnce a přidáme 1000ml vody a špetku soli. Vaříme společně 30 minut. 
  • Po uvaření přelijeme do koktejlového mixéru, přidáme citrónovou šťávu, černou sůl Kala Namak, lahůdkové droždí a hrubé stonky z kopru. Mixujeme na hladkou omáčku.
  • Přelijeme zpět do hrnce a přimícháme scezené fazole a nadrobno nasekaný čerstvý kopr. 
  • Brambory si oškrábeme, nakrájíme na půlměsíčky a vaříme společně s kmínem, koprem a bambovou solí (nebo jen osolíme) v páře nebo ve vodě.
  • Dozdobíme čerstvým koprem, konopným semínkem a podáváme. 
  • Doporučuji ještě podávat s brokolicí vařenou v páře, dochucenou sušeným mletým česnekem a bambovou solí. 


úterý 10. února 2015

Kešu omáčka s žampióny

(4 porce)    


Variant na smetanové a "sýrové" omáčky je spousta. My doma máme rádi tuto kešu omáčku nebo mandlovo-rýžovou - recept zde.


Základ této omáčky jsou namočené kešu oříšky a lahůdkové droždí. K omáčce se hodí jakákoliv příloha. Tady v receptu máme celozrnné těstoviny. Další chutnou variantou je do omáčky přidat místo žampiónu  brokolici vařenou v páře nebo jen dochutit čerstvou bazalkou.


Ingredience:

Omáčka:
150g kešu
600ml vody
1 cibule
2 stroužky česneku
4-5PL lahůdkového droždí
2PL citrónové šťávy
čerstvě mletý pepř
špetka soli

Dále:
600g žampiónů
3 cibule
2ČL mletého kmínu
sůl

Jak na to:
  • Kešu oříšky večer propláchneme a namočíme v dostatečném množství vody (nebo alespoň 3 hodiny). Ráno vodu slijeme a opět propláchneme. Přendáme do koktejlového mixéru a přidáme 600ml vody, citrónovou šťávu, česnek, lahůdkové droždí, 1 restovanou cibulku  a rozmixujeme na hladkou směs.  
  • Ochutnáme, popřípadě dosolíme a dochutíme čerstvě mletým pepřem.
  • Směs přelijeme do hrnce a přivedeme za stálého míchání k varu a odstavíme. 
  • Na troše oleji si osmažíme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme kmín a na plátky nakrájené žampióny. Chvíli restujeme. Osolíme a dusíme pod pokličkou 15-20 minut. Pokud je potřeba podlijeme trochou vody. 
  • K podušeným žampiónům přilijeme kešu omáčku a zamícháme. 
  • Podáváme s libovolnou přílohou.


Mandlovo-rýžová omáčka s žampióny

(4 porce)    


Variant na smetanové a "sýrové" omáčky je spousta. My doma máme rádi tuto mandlovo-rýžovou nebo kešu omáčku - recept zde.


Základ této omáčky je doma připravovaná mandlovo-rýžová smetana, kterou si můžete i naředit a použít jako mléko. Tato smetana je levnější a chutnější variantou rýžové smetany, kterou zakoupíte ve zdravé výživě. Postačí nám rýže a loupané mandle v poměru 1:1, které spolu namáčíme, povaříme a rozmixujeme. Podle množství vody si upravujeme hustotu dle potřeby.

K omáčce se hodí jakákoliv příloha. Tady v receptu máme jako přílohu skleněné nudle, což jsou těstoviny ze zelených fazolí (zakoupíte v asijských tržnicích) a kvašenou zeleninu. Jednou podávané odděleně a po druhé smícháno vše dohromady.
Další chutnou variantou je podávat omáčku s bramborami a zelenými fazolkami vařenými v páře.



Ingredience:

Smetana:
80g jasmínové rýže (basmati, kulatozrnná...)
80g loupaných mandlí
700ml vody
špetka soli

Dále:
600g žampiónů
3 cibule
2ČL mletého kmínu
sůl
2-3PL lahůdkového droždí


Jak na to:
  • Rýží a mandle si večer propláchneme a namočíme v dostatečném množství vody (nebo alespoň 2 hodiny). Ráno vodu slijeme a opět propláchneme. Přendáme do hrnce a přidáme 700ml vody a špetku soli. Vaříme společně 30 minut. Po uvaření přelijeme do koktejlového mixéru a rozmixujeme na hladkou smetanu. 
  • Na troše oleji si osmažíme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme kmín a na plátky nakrájené žampióny. Chvíli restujeme. Osolíme a dusíme pod pokličkou 15-20 minut. Pokud je potřeba podlijeme trochou vody. 
  • K podušeným žampiónům přilijeme smetanu, přidáme lahůdkového droždí a zamícháme. Popřípadě dochutíme čerstvě mletým pepřem.
  • Podáváme s libovolnou přílohou.


Gulášová polévka

(4-6 porcí)

Rychlá a hustá gulášová polévka na kterou nám postačí jen dobré brambory, mrkvička a Hraška. Zbytek už je jen o koření ;-).



Pokud v kuchyni nemáte miso pastu, lze polévku dochutit zeleninovým bujónem a trochou sojové omáčky. A chceme-li můžeme na cibulce před vložením koření osmažit na kostičky nakrájený tempeh. Další variantou je s brambory a mrkvi přidat i kyselé zelí, nebo po dovaření vmíchat do hotové polévky kvašenou zeleninu. Všechny variace polévky jsou skvělé.



Ingredience:

300g mrkve
500g brambor
3 cibule
3 stroužky česneku
1200ml zeleninového vývaru (vody)
300ml vody + 2PL lžíce hrašky
2ČL uzené papriky
1ČL sladké papriky (chcete-li použijte pálivou)
2ČL mletého kmínu
2ČL majoránky
6 kuliček nového koření
6 kuliček pepře
3 bobkové listy
4ČL miso pasty
     
Jak na to:
  • Na troše oleje osmažíme cibulku, přidáme prolisovaný česnek, mrkev nakrájenou na kolečka a brambory nakrájené na kostičky. Chvilku restujeme a přidáme koření.
  • V 300ml vody si rozmícháme hrašku a vlijeme do hrnce. Dále přilijeme 1,2 litru zeleninového vývaru nebo vody. 
  • Po zavaření vaříme 20 minut. Polévku vypneme, přidáme miso pastu, kterou si rozmícháme v troše odebrané polévky. Ochutnáme a případně dosolíme.
  • Polévku podáváme s kvašenou zeleninou a posypanou semínky.



pondělí 9. února 2015

Banánová roláda

(2 rolády)     


Kdysi jsem s oblibou baštila banánky v čokoládě, ale teď miluji tuto banánovou roládu plněnou "čokoládovou pěnou". Budeme potřebovat jen banány, lžíci citrónové šťávy, kakao, kokosový olej a čokoládu, kterou máte nejraději.



Banán blahodárně působí na nervovou, svalovou a trávící soustavu. Působí jako přírodní antacidum, je tedy vhodný na překyselený žaludek. Dále obsahuje aminokyselinu tryptofan, jejíž hlavní funkce je tvorba neurotransmiterů - serotoninu a melatoninu. Serotonin ovlivňuje chuť k jídlu a dobrou náladu. Melatonin je nezbytný k pravidelnému spánku. Obsahuje také vitamíny skupiny B a vitamín A, z minerálních látek velmi prospěšný hořčík, draslík a vápník.
Banán je také ideální zdroj energie pro sportovce, obsahuje velké množství sacharidů. Díky nim je i tato roláda přirozeně sladká a není ji potřeba jakkoliv doslazovat. 

Příprava této dobroty je velice snadná. Banány vložíme do koktejlového nebo nožového mixéru, přidáme citrónovou šťávu a mixujeme. Pokud máte to štěstí a vlastníte některou z těchto sušiček máte vyhráno. Pokud ne, jako zatím já, vystačíte si i s klasickou troubou.
Plech si vyložíme pečícím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení, zlehka vymažeme kokosovým olejem, banánovou směs přelijeme a rovnoměrně rozetřeme. Zapneme troubu na minimum (něco pod 50°C) a teď už jenom čekáme až se nám banánové pláty vysuší.


Po vysušení, které trvá asi 8 hodin banánové pláty potřeme rozmixovaným banánem s přidanou rozpuštěnou čokoládou a lžíci kokosového oleje. Roládky srolujeme, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit do lednice. Pak už jenom nakrájíme a vše zbaštíme s vědomím že se nám suší již další pláty ;-).
Pro efektivnost doporučuji množství zdvojnásobit a sušit hned 4 pláty najednou, pokud máte doma dostatek plechů.




Ingredience:

Na 2 pláty:
6 velkých banánů (nebo 7-8 menších)
1 citrón (2 PL citrónové šťávy)
1 PL kakaa nebo karobu

Náplň:
2 banány
200g oblíbené  hořké raw čokolády (jakékoliv)
1 PL kokosového oleje

Jak na to:
  • Pláty: Oloupeme si 6 zralých banánů, nalámeme je do koktejlového nebo nožového mixéru, přidáme 2 polévkové lžíce citrónové šťávy a mixujeme na hladké pyré. Polovinu směsi si odlijeme a do zbylé přidáme 1 polévkovou lžíci kakaa nebo karobu a ještě promixujeme. Pokud chceme obě rolády světlé, kakao nepřidáváme.
  • Plechy si vyložíme pečícím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení, zlehka vymažeme kokosovým olejem (či jiným), banánovou směs přelijeme a rovnoměrně rozetřeme. Zapneme troubu na minimum (něco pod 50°C). Optimální teplota pro zachování enzymů při sušení je v rozmezí 45-48°C. Banánové pláty sušíme cca 8 hodin, záleží na vodnatosti ovoce. Po usušeni se pláty lehce oddělují od podložky a netrhají se. Pokud se tak ještě děje, pokračujte v sušení další 1-2 hodinky. 
  • Pokud máte sušičku ovoce uzpůsobenou na RAW sušení, banánovou směs sušte v ní.
  • Náplň: Oloupeme si 2 banány, nalámeme je do koktejlového nebo nožového mixéru, přidáme 1 polévkovou lžíci kokosového oleje, 200g rozpuštěné čokolády a mixujeme na hladký krém.
  • Náplň rozdělíme na 2 usušené banánové pláty, rovnoměrně rozetřeme a zavineme. Konec plátu necháme cca 3cm bez náplně. Při zavinování se nám bude náplň trochu hrnout dopředu...
  • Hotové rolády vložíme do potravinové fólie a necháme v lednici zatuhnout.
  • Pak už jenom nakrájíme a baštíme.

Poznámka: Sušení v troubě se nemusíte bát, není to finančně tak náročné jak se zdá. Desetihodinové sušení  v elektrické troubě se zapnutým ventilátorem vyjde cca 5Kč. Přibližně stejných nákladů dosáhnete při pečení na 180°C/30minut (+15minut nahřívání). Měřeno pomoci bezdrátového měřiče spotřeby elektrické energie.


pátek 6. února 2015

Pohankové bezlepkové palačinky

(16 ks)     


Palačinky plněné čímkoliv jsou nejlepším začátkem dne. A když jsou k tomu z pohanky není co víc si přát.



Pohanka je bezlepková obilovina. Kdysi dávno byla u nás dokonce nejoblíbenější potravinou. Bohužel byla časem odsunuta. Pohanka má všestranné využití. Má svou specifickou chuť, která nemusí každému vyhovovat, ale mi ji zbožňujeme.
Pohanka je významným zdrojem rutinu, který pozitivně působí na cévy, křečové žíly a hemoroidy. Obsahuje cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami nebo alkoholem a napomáhá odbourávat nahromaděný tuk v játrech. Také redukuje cholesterol, vysoký krevní tlak a je dobrá při prevenci oparů. Posiluje imunitu a je vhodná při detoxikaci organismu.








Příprava těsta je velmi jednoduchá, jen je potřeba pohanku a vlašské oříšky předem namočit a to nejlépe přes noc. Pokud zapomenete, postačí i 2-3 hodinky. Pak se vše jen rozmixuje a můžeme začít palačinky péct. Na palačinky používám tuto pánev Tefal . Jsem s ní velmi spokojená, nepotřebuji žádný tuk a palačinky se vůbec nelepí a jde je lehce obracet. Ale klidně můžete použít trochu kokosového či jiného oleje.  

A čím palačinky naplnit??? Nejraději máme palačinky potřené domácí borůvkovou marmeládou a sojovým jogurtem. Skvělé se hodí i rozmixovaný banán s trochou citrónové šťávy, který posypeme kakaem. Další variantou jsou dušené hrušky nebo jablíčka s trochou vody, rozinkami, skořicí, hřebíčkem a kapkou rumu ;-). Palačinky skvěle chutnají i s arašídovou nutelou a čerstvými banány či rostlinou smetanou.



Ingredience:

300g loupané pohanky kroupy světlá (důležité viz Poznámka pod receptem)
100g vlašských oříšků
400ml vody
1/2  jablíčka, hrušky nebo banánu
2ČL skořice (perníkové koření)
2ČL vanilkového cukru (nemusí být, záleží na chuti)
špetka soli


Video recept:
  • Příprava těsta a pečení palačinek zde.
  • Obracení palačinek. Baštíme-nejdřív pes potom pán zde.
Jak na to:
  • Oříšky a pohanku si večer namočíme v dostatečném množství vody. Ráno vodu slijeme a obojí propláchneme.
  • Přendáme do koktejlového mixéru, přidáme kousek čerstvého ovoce, skořici,cukr,špetku soli a 400ml vody.
  • Mixujeme na hladké palačinkové těsto.
  • Na rozpálenou pánev nalijeme naběračkou těsto a pomocí naklánění pánve ho rovnoměrně rozlijeme. 
  • Pečeme s obou stran. Palačinky navrstvíme na sebe a vložíme do trouby zapnuté na 100°C aby nám nevychladly. 
  • Servírujeme se vším co máme rádi.

Poznámka: Na trhu jsou k dostání dva druhy loupané pohanky. A to pohanka loupaná mechanicky a termicky. Je důležité v receptu použít světlou pohanku.
Světlá pohanka je loupaná mechanicky. Tuto pohanku poznáte podle růžovo-zelené až světle hnědé barvy. Má příjemnou vůni a po namočení vytváří "sliz". Po rozmixování je těsto krásně tekuté a palačinky drží tvar a nelepí se. 
Termicky loupaná pohanka má tmavší až hnědou barvu a má nepříjemnou vůni. Po namočení nevytváří "sliz" (nebo jen velmi nepatrně). Po rozmixování je těsto husté a nedá se použít. Zkoušela jsem ho naředit, ale i poté se palačinky trhají a nedá se s nimi vůbec pracovat. Tato pohanka ztrácí schopnost se pojit.

Vhodné pohanky, mechanicky loupané: Pytlíci, OpobchodLagris (500g v sáčku) - běžně v obchodech.
Nevhodná pohanka, termicky loupaná: Menu gold od La Food, Arax, Lagris (375g v kartónu) - všechny běžně v obchodech.
Bohužel na většině pohanek prodávaných v běžných supermarketech se nedočte jakým způsobem byla loupaná. Kontaktovala jsem tedy výrobce a bylo mi potvrzeno, že Lagris (375g v kartónu) je loupaná mechanicky, Menu Gold a Lagris (500g v sáčku) termicky. Raději si teda pohanku kupte ve zdravé výživě nebo objednejte.