středa 15. července 2015

Hraškové placičky s kukuřicí

(cca 15ks)        


Tyto placičky jsou velice jednoduché a opět nám postačí jen pár ingrediencí, a to Hraška, kukuřice, jarní cibulka a kayenský pepř.

Kayenský pepř používáme u nás v kuchyni velice často. Nahradil u nás běžný mletý pepř. Samozřejmě čerstvě mletý pepř 4 barev používáme stále, ale klasický mletý černý již nikoliv.


Kayenský pepř jsou mleté sušené chilli papričky. Označení pepř vzniklo v minulosti chybným překladem slova pepper, které znamená paprika nikoliv pepř. Tento pepř se doporučuje používat místo klasického. Neusazuje se na sliznicích, proto nedráždí a je daleko zdravější. Kayenský pepř je velmi jemně mletý, proto s ním pepřete opatrně, lehce byste přepepřili. Pálivá složka se nazývá kapsaicin. Tato složka vyvolává pocit pálení při styku se sliznicí. Kayenský pepř má termoregulační účinky, které jsou základem pro spalování tuku. Dále uvolňuje dýchací cesty (uvolňuje hleny). Dokáže ničit viry a baktérie.  

O Hrašce se zmiňuji velice často a používám ji ještě častěji ;-). Lichotí mi, že je to český výrobek, ještě více, že je to bezlepková směs a její využití je naprosto neomezené. A copak to vlastně je? 70% tvoří žlutý hrách, dále směs bezlepkových obilovin (kukuřice, jáhly, rýže) a česnek. Hraška je dochucená solí a směsi koření, to vše bez konzervantů a umělých ochucovadel. Více o Hrašce zde. Seženete ji v každé zdravé výživě, či větším supermarketu.

Pokud vám nebude stačit placičky okořenit jen kayenským pepřem klidně použijte koření, které máte rádi. Při pečení placiček můžete přihodit do trouby i brambory zakápnuté olejem, dochucené oreganem a solí. Placičky pečte v troubě, při pokusu placičky smažit na oleji v pánvi se rozpadaly.



Ingredience:

330g kukuřice (vařené, mražené nebo z konzervy)
100g Hrašky (na obalování)
300ml vody
100g jarní cibulky (pórku)
3PL olivového oleje
špetka kayenského pepře (nebo čerstvě mleté chilli)

Jak na to:
  • Hrašku rozmícháme ve studené vodě, přivedeme k varu a za stálého míchání 3-5 minut vaříme na hustou kaši.
  • Směs odstavíme a necháme vychladnout.
  • Do vychladlé směsi zamícháme kukuřici, jarní cibulku nakrájenou na drobno, olej a kayenský pepř dle chuti. 
  • Plechy vyložíme pečícím papírem, zlehka potřeme olejem a z Hraškové směsi tvoříme placičky. 
  • Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 30 minut/190°C. Placičky otočíme a ještě 10 minut dopékáme.
  • Podáváme s pečenými brambory ochucenými oreganem, čerstvými klíčky, čerstvou a kvašenou zeleninou nebo naši oblíbenou vařenou řepou. 
Poznámka: Placičky pečte v troubě. Pokud by jste se je pokusili smažit na pánvi na oleji rozpadaly by se. Alespoň při mém  pokusu to tak dopadlo.



úterý 14. července 2015

Focaccia

(2 plechy)        


Focaccia je italský chléb, který si můžete připravit kdykoliv  na něj dostanete chuť. Celá příprava i s kynutím a pečením vám zabere asi 2 hodinky. Není potřeba těsto překládat ani tvarovat do bochánku nebo rohlíků. Na tvaru totiž nezáleží.


Tento chléb se dá jíst teplý i za studena. Je výborný jen tak třeba k vínu nebo jako příloha k salátům a různým pomazánkám. Skvěle se hodí i ke grilované zelenině a k dresingům.

Variant na přípravu této dobroty existuje spousta. Můžete si focacciu upéct jen se solí nebo přidat sušená rajčátka, olivy nebo kapary. Opět záleží jen na vaší chuti, fantazii a na tom co máte po ruce. Olivy můžete zapracovat nebo je jen vsadit do těsta po vyválení na plech.
A samozřejmě si můžete tento chléb upéct i z celozrnné mouky nebo kombinovat různé druhy mouk.

Po vykynutí těsto rozdělme do dvou bochánku. Každé s nich roztáhneme rukama nebo vyválíme válečkem na velikost plechu. Zakápneme pořádně olejem, posypeme kořením a hrubou solí a rukama olej zahladíme do těsta. Nakonec prsty uděláme v těstě ďolíky a dáme péct na maximální teplotu do trouby.
Množství uvedené v receptu je na 2 velké focaccie. Klidně můžeme péct jen s poloviční dávky a těsto si rozdělit do pizzových forem, tím nám vznikne kulatý chléb.



Ingredience na 2 plechy:

1kg hladké mouky
800ml vody
1 kostka droždí (42g)
100g sušených rajčat (můžou být i naložená v oleji)
100g oliv
4-6 stroužků česneku

olivový olej
hrubozrnná mořská sůl
provensálské koření (bazalka, tymián a oregano)

Jak na to: 
  • Rajčata nakrájíme na menší kousky.
  • 800ml vody svaříme a zalijeme nakrájená rajčata a necháme vše vychladit (pokud máme rajčátka naložená v oleji tento krok vynecháme a rovnou si rozmícháme droždí ve vlažné vodě a rajčátka pak vmícháme do těsta s olivami a česnekem).
  • Po vychladnutí na pokojovou teplotu přidáme droždí a rozmícháme.
  • Postupně přidáváme mouku a těsto zapracováváme.
  • Přidáme olivy, česnek nakrájený na proužky a ještě propracujeme.
  • Těsto přikryjeme a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě.
  • Pracovní desku si pořádně pomoučníme (nebo pokapeme olejem a rozetřeme ho), těsto vyklopíme a rozdělíme ho do dvou bochánku. 
  • Plechy si vyložíme pečícím papírem. Bochánky přendáme na plechy a každý s nich roztáhneme rukama nebo vyválíme válečkem na velikost plechu.
  • Placky posypeme provensálským kořením, hrubou solí a pořádně zakápneme olivovým olejem.
  • Rukama olej zahladíme do těsta aby se spojil s kořením i těstem a prsty uděláme ďolíčky.
  • Pečeme na maximum (já mám 250°C) asi 15-20 minut. V polovině pečení plechy prohodíme (pokud pečeme oba plechy najednou).
  • Necháme vychladnout a nekrájíme na požadované kousky.