čtvrtek 1. října 2015

Cuketa na kari

(4 porce)  


Opět jídlo s chutí a vůní orientu. Nejvhodnější je do těchto jídel používat máslové fazole. Mezi ně patří i fazole černé oko. Dokáží skvěle vstřebávat chuť. Další inspirace na skvělý oběd je Květák na kari s kokosovým mlékem.


Proč používat koření obsahující kurkumu? Její účinky jsem popsala již zde.
Skvělý pomocník do kuchyně na vytváření dlouhých širokých zeleninových nudlí je škrabka s přímou čepelí. Na trhu jich je určitě spousta. My máme doma tuto. Je skvělá na mrkev, cuketu a okurky. Samozřejmě s ní klasicky oškrábete i brambory.




Ingredience:

Na vaření fazolí:
200g fazolí černé oko v suchém stavu
1ČL libečku (nejlépe čerstvý nasekaný)
1ČL  bazalky
1ČL majoránky

Cuketa na kari:
2 cibule
1 velká žlutá cuketa (nebo 2 menší klidně i zelené)
3 větší mrkve
1ČL čarodějky
2ČL BerBer soli nebo Kari koření 
1ČL kurkumy
4 PL hrachová mouka (nebo Hrašku či cizrnovou mouku
0,5l ovesného mléka (vody)

Jak na to:
  • Namočené fazole (alespoň 8 hodin) uvaříme s bylinkami do měkka. Scedíme a necháme okapat. 
  • Mrkev si nastrouháme škrabkou na zeleninu na dlouhé proužky. Cuketu nakrájíme na kostky.
  • Na troše oleji osmažíme cibulku, přidáme mrkev a chvíli restujeme. Přisypeme koření a ještě chvilinku restujeme.
  • K mrkvi přidáme cuketu.
  • Pořádně si rozmícháme mléko s hrachovou moukou aby nám nevznikly hrudky a přilijeme k cuketě.Vše promícháme a dusíme pod pokličkou asi 15 minut. Občas promícháme, popřípadě podlijeme troškou vody.
  • Přidáme uvařené fazole a prohřejeme.
  • Podáváme s vařenou rýží, čerstvou a kvašenou zeleninou a semínky. 


Květák na kari s kokosovým mlékem

(4 porce)        


Momentálně snad do všech pokrmů přidávám koření s vůní orientu a milovanou kurkumu. Ať už je to omáčka, dušená zelenina nebo jen do rýže. A pokud toto koření spojíte s kokosovým mlékem, zaručeně se skvěle najíte.


Kurkuma se hodí k rýžovým jídlům, do omáček a polévek. Dodává krásnou barvu každému jídlu. Rádi si ji přidáváme při vaření rýže nebo do bramborové kaše. Kurkuma je hlavní složkou různých kari koření. Pro přípravu se používá uvařený a usušený oddenek rostliny kurkumovníku dlouhého, který se oloupe a namele na prášek.
Kurkuma podporuje trávení, pomáhá vyučovat žluč, podporuje normální činnost jater a kloubů. Také stimuluje dýchání a krevní oběh. Působí antibakteriálně a snižuje hladinu tuku v těle.
Preventivně kurkuma působí při ateroskleróze, rakovině a diabetu. Velmi doporučována je i při respiračním, jaterním, pankreatickém, střevním a žaludečním onemocněním, onemocnění nervového systému a při oční nemoci.    


Květák můžeme podávat s rýží nebo bramborovou kaší. Pokud nemáte doma velké bílé fazole použijte klidně jakékoliv jiné nebo cizrnu.
Každé kokosové mléko v konzervě má trochu jinou konzistenci. Pokud by se vám omáčka zdála příliš řídká můžete ji zahustit Hraškou (nebo cizrnovou či hrachovou moukou), kterou si rozmícháte v troše studené vody a přilijete k omáčce. Nebo opačně, pokud by se vám omáčka zdála příliš hustá nařeďte ji vodou nebo rostlinným mlékem.



Ingredience:

Na vaření fazolí:
200g velkých bílých fazolí v suchém stavu
1ČL libečku (nejlépe čerstvý nasekaný)
1ČL  bazalky
1ČL majoránky

Květák na kari:
3 cibule
1 menší květák cca 800g
1 kokosové mléko v plechovce 400ml
jarní cibulka nebo pórek
2ČL čarodějky
1ČL BerBer soli nebo Kari koření 
1ČL kurkumy
1PL sojové omáčky (Tamari nebo Shoyu

Jak na to:
  • Namočené fazole (alespoň 8 hodin) uvaříme s bylinkami do měkka. Scedíme a necháme okapat. 
  • Na troše oleji osmažíme cibulku, přidáme květák rozebraný na růžičky a chvíli restujeme. Přisypeme koření a ještě chvilinku restujeme.
  • Ke květáku přilijeme kokosové mléko a sojovou omáčku, promícháme a dusíme pod pokličkou do změknutí asi 15-20 minut. Občas promícháme, popřípadě podlijeme troškou vody.
  • Přidáme uvařené fazole, nakrájenou jarní cibulku (pórek) a prohřejeme.
  • Podáváme s vařenou rýží, čerstvou a kvašenou zeleninou, semínky a oříšky.