Pokud jste milovali čokoládové Truffles, tak neváhejte a vytvořte si tyto hříšné kuličky. Z jedné várky vytvoříte 80 lahodných kuliček, ale jen za předpokladu, že polovinu hmoty nesníte již při tvarování kuliček. Což se nám občas doma stane. Hlavně, když nechám hmotu tuhnout v lednici bez dozoru.
Na výrobu budete potřebovat datle, dobrou čokoládu a kokosové mléko v plechovce. Doprostřed každé kuličky vkládám lískový oříšek a obaluji je střídavě v kakau, skořici nebo pufovaném amarantu.
Datle jsou pro své složení skvělé pro doplnění energie při fyzických aktivitách. Obsahují vysoké procento (70%) sacharidů v sušeném stavu. Jsou bohaté na draslík, vápník a hořčík.
Datle také obsahují vysoké množství tryptofanu, který se v těle přeměňuje na melatonin - spánkový hormon. Datle poslouží i jako mírné afrodiziakum jak pro muže tak pro ženy. Doporučují se konzumovat v těhotenství a při kojení.
Datle také obsahují vysoké množství tryptofanu, který se v těle přeměňuje na melatonin - spánkový hormon. Datle poslouží i jako mírné afrodiziakum jak pro muže tak pro ženy. Doporučují se konzumovat v těhotenství a při kojení.
Datle si před mixováním na pár hodin namočíme a po změknutí vodu slijeme (vypijeme) a datle rozmixujeme na hladkou datlovou pastu.

Amarant poskytuje tělu všechny esenciální aminokyseliny. Neobsahuje lepek. Je skvělým zdrojem vápníku, hořčíku, železa a vitamínu E.
Na trhu je k dostání spousta kokosových mlék od různých výrobců. My kupujeme od firmy Rapunzel ve zdravé výživě. Toto mléko neobsahuje žádné přídavné látky. Obsahuje 67% jader kokosových ořechů z kontrolovaného ekologického zemědělství a 33% vody. Toto mléko se výborně v lednici rozdělí na tuhou část viz. foto, kterou potřebujeme v receptu a kokosovou vodu, kterou vypijeme (ta se oddělí na spodku plechovky).
Ingredience:
300g sušených datlí bez pecek
400g dobré hořké čokolády
1 plechovka kokosového mléka (dobře tuhnoucí v lednici)
80ks lískových oříšků
kakao
Jak na to:
- Datle namáčíme v cca 200ml vody alespoň 2 hodiny. Vodu slijeme a datle přendáme do nožového mixéru a rozmixujeme na datlovou pastu. Pozor na pecky!!! Raději si datle zkontrolujte.
- Rozpustíme si 400g čokolády ve vodní lázni a necháme mírně zchladnout.
- Kokosové mléko otevřeme (před otevřením ho dáme na 12hod. do lednice) a vydlabeme tuhou část. Mělo by jí být zhruba 220g (kokosová voda se nám oddělí na spodku plechovky, tu vypijeme).
- Tuhou část kokosového mléka a zchladlou rozpuštěnou čokoládu přidáme k datlové pastě a vše promixujeme v hladkou směs.
- Hotovou směs dáme vytuhnout do lednice na 8 hodin.
- Lžičkou si odebereme potřebné množství směsi, vložíme oříšek a tvarujeme kuličku.
- Kuličky obalujeme v pufovaném amarantu, kakau nebo skořici.
- Skladujeme v lednici.
- Poznámka: Výbornou tuhnoucí vlastnost má i kokosové mléko Albert Quality, ale bohužel obsahuje emulgátor živočišného původu E 473, proto ho doma nepoužíváme. Kromě tohoto E 473, obsahuje i E 466, E 223 a zhušťovadla-guarovou gumu a xanthan.
Jee to s těma datlema jsem nevěděla. Tedy to, že jsou zdravé v těhotenství ano, ale nevěděla jsem, že fungují jako přírodní afrodiziakum. Moc děkuji za info. Ono se to po 20ti letem vztahu hodí přicházet na nové a nové možnosti jak si to trochu okořenit. Naposledy jsme vyzkoušeli tohle a další věc co bude následovat budou určitě hříšné koule :)
OdpovědětVymazat