pondělí 21. prosince 2015

Hříšné kuličky

(80 kuliček)


Pokud jste milovali čokoládové Truffles, tak neváhejte a vytvořte si tyto hříšné kuličky. Z jedné várky vytvoříte 80 lahodných kuliček, ale jen za předpokladu, že polovinu hmoty nesníte již při tvarování kuliček. Což se nám občas doma stane. Hlavně, když nechám hmotu tuhnout v lednici bez dozoru.



Na výrobu budete potřebovat datle, dobrou čokoládu a kokosové mléko v plechovce. Doprostřed každé kuličky vkládám lískový oříšek a obaluji je střídavě v kakau, skořici nebo pufovaném amarantu.  

Datle jsou pro své složení skvělé pro doplnění energie při fyzických aktivitách. Obsahují vysoké procento (70%) sacharidů v sušeném stavu. Jsou bohaté na draslík, vápník a hořčík.
Datle také obsahují vysoké množství tryptofanu, který se v těle přeměňuje na melatonin - spánkový hormon. Datle poslouží i jako mírné afrodiziakum jak pro muže tak pro ženy. Doporučují se konzumovat v těhotenství a při kojení.
Datle si před mixováním na pár hodin namočíme a po změknutí vodu slijeme (vypijeme) a datle rozmixujeme na hladkou datlovou pastu.
Pufovaný amarant zakoupíte ve zdravé výživě. Semínka amarantu jsou nutričně nesmírně cenná zejména pro svůj obsah bílkovin.
Amarant poskytuje tělu všechny esenciální aminokyseliny. Neobsahuje lepek. Je skvělým zdrojem vápníku, hořčíku, železa a vitamínu E.

Na trhu je k dostání spousta kokosových mlék od různých výrobců. My kupujeme od firmy Rapunzel ve zdravé výživě. Toto mléko neobsahuje žádné přídavné látky. Obsahuje 67% jader kokosových ořechů z kontrolovaného ekologického zemědělství a 33% vody. Toto mléko se výborně v lednici rozdělí na tuhou část viz. foto, kterou potřebujeme v receptu a kokosovou vodu, kterou vypijeme (ta se oddělí na spodku plechovky).





Ingredience:

300g sušených datlí bez pecek

400g dobré hořké čokolády
1 plechovka kokosového mléka (dobře tuhnoucí v lednici)
80ks lískových oříšků

kakao


Jak na to:
  • Datle namáčíme v cca 200ml vody alespoň 2 hodiny. Vodu slijeme a datle přendáme do nožového mixéru a rozmixujeme na datlovou pastu. Pozor na pecky!!! Raději si datle zkontrolujte.
  • Rozpustíme si 400g čokolády ve vodní lázni a necháme mírně zchladnout. 
  • Kokosové mléko otevřeme (před otevřením ho dáme na 12hod. do lednice) a vydlabeme tuhou část. Mělo by jí být zhruba 220g (kokosová voda se nám oddělí na spodku plechovky, tu vypijeme).
  • Tuhou část kokosového mléka a zchladlou rozpuštěnou čokoládu přidáme k datlové pastě a vše promixujeme v hladkou směs.
  • Hotovou směs dáme vytuhnout do lednice na 8 hodin.
  • Lžičkou si odebereme potřebné množství směsi, vložíme oříšek a tvarujeme kuličku.
  • Kuličky obalujeme v pufovaném amarantu, kakau nebo skořici.
  • Skladujeme v lednici.

      Poznámka: Výbornou tuhnoucí vlastnost má i kokosové mléko Albert Quality, ale bohužel  obsahuje emulgátor živočišného původu E 473, proto ho doma nepoužíváme. Kromě tohoto E 473, obsahuje i E 466, E 223 a zhušťovadla-guarovou gumu a xanthan. 




    1 komentář:

    1. Jee to s těma datlema jsem nevěděla. Tedy to, že jsou zdravé v těhotenství ano, ale nevěděla jsem, že fungují jako přírodní afrodiziakum. Moc děkuji za info. Ono se to po 20ti letem vztahu hodí přicházet na nové a nové možnosti jak si to trochu okořenit. Naposledy jsme vyzkoušeli tohle a další věc co bude následovat budou určitě hříšné koule :)

      OdpovědětVymazat