pondělí 19. ledna 2015

Mrkvová polévka

(4-6 porcí)

Stačí nám 3 ingredience, které jsou téměř vždy v každé kuchyni a za chvilinku si můžeme dopřát tuto lahodnou polévku.


Mrkvička je skvělým zdrojem beta-karotenu (rostlinné barvivo). Karoteny jsou výborné antioxidanty.Pokud organismu chybí antioxidanty, zvyšuje se riziko vzniku rakoviny a klesá celková obranyschopnost organizmu. Mrkev obsahuje rozpustné i nerozpustné vlákniny, které pomáhají stabilizovat hladinu krevního cukru. Tyto vlákniny příznivě působí na vyprazdňování, čímž odstraňují zácpu a snižují riziko vzniku nádorových onemocnění zažívacího traktu. Mrkev působí močopudně. Mrkev patří mezi zásadotvorné potraviny ;-). A díky dobrému zdroji provitamínu A a karotenu pomáhá se zrakovými problémy.
Při zvýšené konzumaci mrkve může dojít ke zbarvení kůže do oranžova, což doma pozorujeme zejména u našich psích slečen ;-)... 


Polévku můžeme ještě dochutit citrónovou šťávou, mrkvička je totiž velmi sladká.



Ingredience:

700g mrkve
400g brambor
3 cibule
1200ml zeleninového vývaru (vody)
1ČL koření Čarodějka
1/2ČL citrónového pepře
špetka muškátového oříšku
4ČL miso pasty
     
Jak na to:
  • Na troše oleje osmažíme cibulku, přidáme mrkev a brambory nakrájené na kostičky. Chvilku restujeme a přidáme koření.
  • Přilijeme 1,2 litru zeleninového vývaru nebo vody. 
  • Po zavaření vaříme 20 minut. Polévku vypneme, přidáme miso pastu a rozmixujeme. Ochutnáme a případně dosolíme.
  • Polévku podáváme posypanou semínky a klíčky.


Žádné komentáře:

Okomentovat