(cca 15ks)
Kayenský pepř používáme u nás v kuchyni velice často. Nahradil u nás běžný mletý pepř. Samozřejmě čerstvě mletý pepř 4 barev používáme stále, ale klasický mletý černý již nikoliv.
O Hrašce se zmiňuji velice často a používám ji ještě častěji ;-). Lichotí mi, že je to český výrobek, ještě více, že je to bezlepková směs a její využití je naprosto neomezené. A copak to vlastně je? 70% tvoří žlutý hrách, dále směs bezlepkových obilovin (kukuřice, jáhly, rýže) a česnek. Hraška je dochucená solí a směsi koření, to vše bez konzervantů a umělých ochucovadel. Více o Hrašce zde. Seženete ji v každé zdravé výživě, či větším supermarketu.
Ingredience:
100g Hrašky (na obalování)
300ml vody
100g jarní cibulky (pórku)
3PL olivového oleje
špetka kayenského pepře (nebo čerstvě mleté chilli)
Jak na to:
- Hrašku rozmícháme ve studené vodě, přivedeme k varu a za stálého míchání 3-5 minut vaříme na hustou kaši.
- Směs odstavíme a necháme vychladnout.
- Do vychladlé směsi zamícháme kukuřici, jarní cibulku nakrájenou na drobno, olej a kayenský pepř dle chuti.
- Plechy vyložíme pečícím papírem, zlehka potřeme olejem a z Hraškové směsi tvoříme placičky.
- Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 30 minut/190°C. Placičky otočíme a ještě 10 minut dopékáme.
- Podáváme s pečenými brambory ochucenými oreganem, čerstvými klíčky, čerstvou a kvašenou zeleninou nebo naši oblíbenou vařenou řepou.
Poznámka: Placičky pečte v troubě. Pokud by jste se je pokusili smažit na pánvi na oleji rozpadaly by se. Alespoň při mém pokusu to tak dopadlo.
Vypadá to skvěle, akorát mně nějak tahá za uši (oči :D), že píšeš "hráška" s dlouhým a, je to jen "hraška". :D :)
OdpovědětVymazatJeje, to je fakt. A přitom to vím, že je s krátkým, jen při tom psaní mi to automaticky tak ruka píše ;-). Dík opravím a pokusím se hlídat.
VymazatMňam, to vypadá chutně :)
OdpovědětVymazatA taky je. Manžel je zbožňuje ;-)
Vymazat