(5 porcí)
Mořské řasy, ať už to jsou Wakame, Kombu, Nori, Dulse, atd. používáme doma celkem často. Většinou je přidáváme při vaření luštěnin, obilovin nebo polévek. Mořské řasy jsou všeobecně dobrým zdrojem vápníku, jodu, zinku, hořčíku, draslíku, sodíku a chromu. Z vitamínů jsou zastoupeny nejvíce Vitamín A, B2, B12, C a E. Mořské řasy také obsahují omega 3 a omega 6 nenasycené mastné kyseliny, chlorofyl, betakaroten, lutein, cholin a biotin. Řasy působí preventivně proti civilizačním chorobám jako je alergie, revmatismus, vysoký krevní tlak a ateroskleróza. Detoxikují organismus, urychlují metabolizmus a podporují trávení. Odkyselují organizmus díky čemuž působí preventivně proti karcinogenním onemocněním. Upravují funkci štítné žlázy a zlepšují pevnost kloubů a kostí. Také pozitivně působí na kvalitu vlasů, nehtů a pokožky.
Pokud nejste zvyklí na chuť mořských řas, dávku pomalinku zvyšujte. Nepřekračujte ale maximální denní dávku 2g na osobu. Mořské řasy chutnají prostě jako mořské řasy a některé jídla díky nim dostávají úplně jinou chuť. Pro nás velmi vítanou ;-).
Ingredience:
200g cizrny v suchém stavu
1ČL libečku (nejlépe čerstvý nasekaný)
1ČL bazalky
1ČL majoránky
Omáčka:
3 cibule
2 červené papriky
40g Hrašky
2ČL uzené papriky
2ČL sladké papriky
2PL sojové omáčky (Tamari nebo Shoyu)
10 kuliček nového koření
4 bobkové listy
700ml vody
rostlinná smetana na zjemnění (dle chuti)
Příloha:
240g celozrnné rýže
cca 600ml vody
8g mořské řasy Wakame (jakékoliv pro vaření)
2ČL sušený česnek plátky
1ČL čarodějky
1ČL garam masaly
1ČL kurkumy
- koření je volitelné, zvolte si sami ;-)
Jak na to:
- Namočenou cizrnu (alespoň 8 hodin) uvaříme s bylinkami do měkka. Scedíme a necháme okapat.
- Mořské řasy propláchneme a necháme 10 minut nabobtnat ve vodě. Poté scedíme.
- Rýži propláchneme a vaříme společně s mořskou řasou a kořením do měkka.
- Na troše oleji osmažíme cibulku, přidáme červenou papriku nakrájenou na proužky a chvilinku restujeme. Přidáme koření, hrášku a sojovou omáčku. Vše zapražíme, podlijeme vodou a dusíme asi 20 minut.
- Pokud chceme, přidáme smetanu na zjemnění, vyndáme bobkový list a nové koření a omáčku mixujeme dohladka (nebo podle představ).
- Přidáme cizrnu a prohřejeme.
- Podáváme s vařenou rýží, čerstvou a kvašenou zeleninou, semínky a klíčky.
Výborný recept, jako vždy! Nejsem moc zvyklá psát komentáře, ale u tvého blogu musím udělat výjimku, protože je to má nejoblíbenější stránka s recepty. Zkoušela jsem jich od tebe nespočet a vždy jsem doma slavila úspěch! Těším se na každý nový recept. Díky:)
OdpovědětVymazatVelice děkuji. Moc mě potěšil tvůj milý komentář ;-).
VymazatDěkuju za recept, dneska jsme si na něm moc pochutnali :)
OdpovědětVymazatTo mě těší ;-). Cizrna na paprice je naše oblíbené jídlo ;-).
Vymazat