pondělí 1. února 2016

Bramborové placky a míchané tofíčka

(2-3 porce)        


Bramborové placky jsou jedním z mých nejoblíbenějších jídel již od dětství. Dají se jíst téměř s čímkoli. Tady v receptu je budeme připravovat s míchanými tofíčky, ale skvěle se k nim hodí i uzený tempeh na cibulce nebo dušené žampióny na kmíně s tofu a cibulkou.


Ingrediencí není potřeba mnoho. Na placky nám postačí jen brambory, Hraška a sůl.

Brambory si natřeme na velmi jemném struhadle nebo je můžeme rozmixovat v nožovém mixéru. Přidáme Hrašku dle vodnatosti brambor a zlehka osolíme. Pak již jenom pečeme na rozpálené nepřilnavé pánvi z obou stran dozlatova. Placky otáčíme jakmile jdou snadno odlepit od pánve podběračkou. Nejlepe je péct na 2 pánvich najednou ať to jde rychleji. Máteli doma rovný elektrický gril s nepřilnavým povrchem, můžete placky péct klidně i na něm.


Na míchané tofíčka budeme potřebovat přírodní a uzené tofu, nejlépe měkčí konzistence (Lunter neboli Toppo z Lidlu). Dále cibulku, sojovou smetanu, kurkumu (nejen pro krásnou žlutou barvu), čerstvě mletý pepř a černou sůl Kala Namak (díky vysokému obsahu síry nám dodá chuť a vůni po vajíčkách).












Ingredience na placky 7-8 ks:

800g brambor
80g Hrašky na zahušťováni (klidně i na obalování)
sůl (nejlépe černou sůl Kala Namak)

Ingredience na míchané tofíčka:

1 tofu přírodní (nejlépe Lunter = Toppo Lidl) 
1 tofu uzené (nejlépe Lunter = Toppo Lidl)
1 velkou cibuli (2 menší)
150ml sojové smetany
olej nebo rostlinné máslo
1/4-1/2 ČL kurkumy
čerstvě mletý pepř
černou sůl Kala Namak (důležité)
pažitka nebo jarní cibulka

Jak na to: 
  • Brambory si oškrábeme a opláchneme v čisté vodě.
  • Natřeme je na jemném struhadle nebo je nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme v nožovém mixéru.
  • Do třených brambor vmícháme Hrašku a zlehka osolíme (nejlépe černou solí Kala Namak). 
  • Pánev si rozehřejeme. Doprostřed pánve dáme 2 PL bramborové směsi a lžicí ji kroužívými pohyby roztáhneme do placky. 
  • Jakmile nám jde placka lehce podebrat podběračkou, otočíme ji.
  • Pečeme dozlatova z obou stran. 
  • Cibuli si nakrájíme nadrobno a na troše oleji restujeme dozlatova.
  • Přírodní a uzené tofu si rozkrojíme na půl. Jednu polovinu z každého tofu nastrouháme na hrubém struhadle a druhou polovinu na jemnějším struhadle. 
  • Tofu přidáme k cibulce a chvíli restujeme. Přidáme kurkumu a čerstvě mletý pepř.
  • Zalijeme sojovou smetanou a zamícháme (smetanu můžeme přidávat dle požadované konzistence tofíček).  
  • Vmícháme čerstvou nasekanou pažitku osolíme černou solí Kala Namak a můžeme podávat.



4 komentáře:

  1. Myslim, ze tam mate nepatrnou chybku ☺ toppo z lidlu neni normálně sunfood, ale Lunter (alfabio), sunfood totiž patří naopak k těm s tužší konzistenci ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano ano, máte naprostou pravdu. Dík za upozornění. Jsem to ale popleta ;-)

      Vymazat
  2. :D míchaná tofíčka... vyzkouším, díky :)

    Miluna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojki, určitě vyzkoušej... U nás doma, když se zeptám co na oběd vždy stejná odpověď...tofíčka ;-)

      Vymazat