středa 15. října 2014

Vločkové sušenky

(25ks)



Další vločkový recept. Je to tak snadné, možnosti neomezené a chuťově skvělé. A pro děti jako stvořené. Sušenky si můžete namíchat dle svých představ a použít jakékoliv vločky. Záleží jen na tom co máte rádi a co zrovna máte doma. Skvělé jsou takhle s domácí marmeládou, datlovou či arašídovou nutelou. A co takhle si do těsta na sušenky zamíchat nasekanou čokoládu?



Při pečení používáme doma místo klasického kypřícího prášku, kypřící prášek z vinného kamene, bez mouky a bez fosfátu, který obsahuje vinný kámen (hydrogenvinan draselný) , běžnou jedlou sodu (hydrogenuhličitan sodný) a bio kukuřičný škrob. Vinný kámen vzniká srážením ve víně (usazuje se na dně vinných beček při fermentaci vína při nižších teplotách).  
K zakoupeni v každé zdravé výživě. 


Všechny ingredience smícháme v misce. Navlhčenými rukami tvarujeme kuličky, které v dlaních zploštíme a klademe na pečící papír. Pokud budeme přidávat marmeládu či nutelu vyhloubíme prstem v každé sušence ďolík. 
Po 10 minutách pečení sušenky vyndáme a lžičkou přidáme marmeládu. Poté ještě dopékáme 10-15 minut.  A pokud to vydržíme, necháme sušenky vychladnout. 


Ingredience:

100g ovesných vloček (jakékoliv)
80g hladké celozrnné mouky (špaldové, ječné či pšeničné)
80g sušené třtinové šťávy (nebo třtinového cukru)
50g kokosového oleje (kvalitní slunečnicový)
50g rýžového oleje (kvalitní slunečnicový)
20g vanilkové Hrašky
1 menší jablíčko (nebo hrušku,banán)
30g slunečnicových semínek
30g namletých vlašských ořechů
50g rozinek 
1ČL kypřícího prášku (z vinného kamene)
1ČL skořice
1ČL perníkového koření
domácí marmeláda

Jak na to:
  • V nožovém mixéru si rozmixujeme jablíčko na pyré.
  • V míse smícháme všechny ingredience. 
  • Navlhčenými rukami tvarujeme kuličky, které v dlaních zploštíme a klademe na pečící papír. Pokud budeme přidávat marmeládu či nutelu vyhloubíme prstem v každé sušence ďolík. 
  • Pokud přidáváme na sušenky marmeládu pečeme sušenky na 160°C a po 10 minutách pečení sušenky vyndáme a lžičkou přidáme marmeládu. Poté ještě dopékáme 10-15 minut.
  • Pečeme-li bez marmelády: 160°C/20-25min.



6 komentářů:

  1. Ahoj Ivet. Mám chuť zkusit tvé ovesné sušenky. Poradíš mi prosím, čím mohu nahradit vanilkovou hrášku? Žiji v Norsku a tu ji nemají. Děkuji za inspiraci a ať se daří :) Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojki, dávám ji místo vajíčka, takže buď bych přidala trochu mletého lněného semínka nebo pohankovou mouku ;-). Ale podle mého se sušenky dají upéct i bez náhrady vajíčka, jen budou křehčí ;-).

      Vymazat
  2. Děkuji za odpověď :). Včera upekla, dnes máme jednu poslední sušenku;) Nakonec jsem nedala vajíčko, ale pomlela lněné semínko jak píšeš. Vynikající! Ještě jednou velké díky za sdílení báječného receptu, budu šířit dál do světa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda že chutnalo ;-). Jsou taky naše oblíbené a vždy mají úspěch né jen u dětí ;-).

      Vymazat