(1,5kg)
Další varianta na oblíbenou kvašenou zeleninu (pickles) je kombinace červené řepy a zelí. Pozitiva kvašené zeleniny si můžete přečíst zde.
Červená řepa je v dnešní kuchyni velmi opomíjená, což je velká škoda. Stačí se jen zbavit předsudků z dětských let a rázem se stane nepostradatelnou součástí mnoha jídel.
Řepa podporuje krevní oběh a růst buněk. Působí proti kornatění tepen, podporuje činnost žaludku a jater. Je močopudná (vylučuje sůl), odstraňuje zácpu (čistí střeva od jedovatých látek) a čistí krev (detoxikuje organizmus). Obsahuje důležité minerální látky jako je sodík, draslík, vápník, hořčík, železo a jiné. Z vitamínů obsahuje vitamín C a vitamíny skupiny B. Díky vláknině zabraňuje přibírání na váze a snižuje cholesterol. Doporučuje se i v těhotenství pro svůj obsah kyseliny listové. Betacyanin, což je červené barvivo v řepě, má protinádorové a nádory tlumící účinky. Je to silný antioxidant.
Řepa by se měla stát pravidelnou složkou naší stravy, alespoň jednou týdně.
Řepa podporuje krevní oběh a růst buněk. Působí proti kornatění tepen, podporuje činnost žaludku a jater. Je močopudná (vylučuje sůl), odstraňuje zácpu (čistí střeva od jedovatých látek) a čistí krev (detoxikuje organizmus). Obsahuje důležité minerální látky jako je sodík, draslík, vápník, hořčík, železo a jiné. Z vitamínů obsahuje vitamín C a vitamíny skupiny B. Díky vláknině zabraňuje přibírání na váze a snižuje cholesterol. Doporučuje se i v těhotenství pro svůj obsah kyseliny listové. Betacyanin, což je červené barvivo v řepě, má protinádorové a nádory tlumící účinky. Je to silný antioxidant.
Řepa by se měla stát pravidelnou složkou naší stravy, alespoň jednou týdně.
Řepu stačí nastrouhat a zelí nakrouhat v poměru 1:1, přidat nakrájenou cibuli, kmín, osolit a nechat zavadnout. Zelenina pustí krásně šťávu.
Pak už jenom směs promačkáme a napěchujeme do kvašáčku, zalijeme šťávou a za 4-7 dnů se můžeme na tu dobrotu těšit.
Kvašenou řepu se zelím přendáme do uzavíratelné sklenice a skladujeme v lednici. Takhle nám vydrží i několik měsíců, ale většinou je za pár dní fuč ;-).
Ingredience:
600g hlávkového zelí
600g červené řepy
300g cibule
25g soli
kmín
600g červené řepy
300g cibule
25g soli
kmín
Jak na to:
- Cibuli nakrájíme na půlkolečka, zelí nakrouháme a řepu nastrouháme na hrubém struhadle.
- Přidáme sůl a kmín. Necháme zavadnout, promačkáme a upěchujeme. Zatížíme. Zelenina musí být ponořená ve vlastní šťávě. Pokud není, dolijeme slanou vodou.
- Necháme při pokojové teplotě. Pravidelně kontrolujeme, při kvašení bude zelenina pouštět další šťávu.
- Po 4-7 dnech zelenina dosáhne optimální kyselosti. V teplých měsících dříve (4 dny). Budeme postupně ochutnávat. Záleží na naši chuti. Poté přemístíme do chladu, aby nám dále nekvasila.
- Používáme jako přílohu k jídlům, do sendviče, nebo vaření čí zapékání.
Zeleninu můžeme nechat v kvašáku, nemusí se přendat do jiných nádob a dát do lednice??? Uděláme to jako bychom nakládali jen zelí, necháme vykvasit a potom do chladna.
OdpovědětVymazat