pátek 10. dubna 2015

Omeleta z Hrašky

(2 omelety)        

Velice rychlý a chutný oběd nebo snídaně. Postačí nám na to jen Hraška a cibule. Omeletka je sama o sobě velice hutné a vydatné jídlo a opravdu zasytí.


O Hrašce se zmiňuji velice často a používám ji ještě častěji ;-). Lichotí mi, že je to český výrobek, ještě více, že je to bezlepková směs a její využití je naprosto neomezené. A copak to vlastně je? 70% tvoří žlutý hrách, dále směs bezlepkových obilovin (kukuřice, jáhly, rýže) a česnek. Hraška je dochucená solí a směsi koření, to vše bez konzervantů a umělých ochucovadel. Více o Hrašce zde. Seženete ji v každé zdravé výživě, či větším supermarketu.


Hrašku jen stačí smíchat s vodou v poměru 1:2 a skvělá omeleta je na světě. Chuť je něco mezi bramborákem a vaječnou omeletou. Konzistence taktéž. Dá se jíst i zastudena. Ve stejné směsi můžete obalovat květák, žampióny, vlastně jakoukoliv zeleninu a smažit na oleji. Vždy je to velice chutné. Nebo si udělat chleba ve "vajíčku". Samozřejmě je super použít ještě černou sůl Kala Namak, která dodá jídlu "vajíčkovou" vůni i chuť, to vše díky vysokému obsahu síry.


Na omeletu můžete použít cokoliv. Výborná je se žampióny, paprikou nebo cuketou. Nebojte se experimentovat. Jen cibulku, hříbky a zeleninu nerestujte dlouho. Omeletu pečeme na mírném plameni déle a vše by se nám připalovalo.



A i nám se někdy stane, že se omeletka nepovede otočit a roztrhne se...



Ingredience na 2 omelety:

200g Hrašky (na obalování)
400ml vody
1-2 cibule (různě barevné nebo pórek)
6-8ks žampiónu (nebo větší paprika, nebo cuketa...)
1/2ČL černé soli Kala Namak
1ČL kmínu
1PL sojové omáčky Tamari (nemusí být)

Jak na to:
  • Cibuli si nakrájíme na kolečka.
  • Žampióny si očistíme a nakrájíme na plátky. Popřípadě si nakrájíme papriku na proužky, nebo cuketu na kolečka. 
  • Já používám dvě pánvičky najednou. Máte-li doma jen jednu, budete omelety smažit postupně.
  • V šejkru si rozmícháme Hrašku s vodou a černou solí Kala Namak. Nemáme-li šejkr použijeme metličku. Hrašku rozmícháme pořádně, abychom neměli hrudky.
  • Na oleji restujeme cibuli a žampióny. Přidáme kmín a 1/2 PL sojové omáčky. Restujeme jen 2 minutky, jinak by se nám směs pod omeletou připalovala. 
  • Hned zalijeme Hraškou rozmíchanou ve vodě s černou solí Kala Namak (polovina množství na jednu omeletu) a pečeme z jedné strany cca 7-10 minut. Otočíme a dopékáme opět cca 7-10 minut. Nespěcháme, omeletu opékáme zvolna z obou stran na mírném plameni.
  • Podáváme s klíčky, čerstvou a kvašenou zeleninou nebo naši oblíbenou vařenou řepou.  


6 komentářů:

  1. zkusím, akorát tu mám jen hrašku pikant, tak to asi nebudu nijak víc kořenit... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to nevadí Leni. Děláváme taky s pikant na obalování ;-).

      Vymazat
    2. Ivet, poprosím o technické vysvětlení, jak udělat omeletu, abych z toho neměla trhanec... Zkoušela jsem ji a chuťově je vynikající , jen prostě nedokážu udělat omeletu, místo toho se mi to potrhá a mám z toho spíš taková míchaná vajíčka :D

      Vymazat
    3. Nevím Leni, asi už to mám nějak v oku a ruce ;-). Nezbývá než trénovat. Snad bych zkusila déle smažit z jedné strany, ale pozor na připalování ostatních surovin. Nebo přidat více oleje, ať se to více vysmaží a zkřupovatí ;-) a jde lépe otočit. Budu držet palce, ať se povede. Taky se mi již udělala trhanec a bylo to právě tím že omeletka byla málo propečená z jedné strany.

      Vymazat
  2. Super tip, jak využít hrašku, která mi tak nějak přebývala ve skříni. ale mám stejný problém, že ji nedokážu udělat jako klasickou omeletu, ale taky trhanec, podruhé to bylo lepší, tak to snad vychytám... Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Market. Tak jsem ráda, že Hráška našla uplatnění. Psala jsem možné rady Lence. Viz. komentář výše. Ještě mě napadlo zkusit udělat menší omelety, pokud máš doma menší pánvičku ;-).

      Vymazat