středa 24. září 2014

Cukeťák na plech

(1 plech)



Jedna z inspirací na zpracování přerostlých cuket je cukeťák ;-). Jelikož máme zásobu cuket, pečeme tuto dobrotu často a v různých kombinacích.



Cuketu není potřeba oškrábat ani vydlabat. Jen si ji nastrouháme na jemno a po 15 min vymačkáme přebytečnou vodu.



Do těsta můžeme přidat cokoliv co máme rádi a vždy je to moc chutné. Pro inspiraci: nastrouhané uzené tofu, vařenou cizrnu nebo fazole (zlehka promixujeme), vařenou červenou nebo zelenou čočku (doporučuji přidat trochu rajského protluku). Pokud nemám uvařené luštěniny, jednoduše přidám z konzervy ;-).
Chceme-li bezlepkovou variantu celozrnnou mouku nahradíme Hraškou.





Rovnoměrně těsto rozetřeme na plechu vyloženém pečícím papírem, který doporučuji ještě zlehka potřít olejem a dáme do trouby. Zároveň si můžeme v troubě upéct i papriku nebo jinou zeleninu. Podáváme s pečenou zeleninou, kvašeným zelím, zeleninovým nebo těstovinovým salátem, kvalitním kečupem posypaným "parmezánem".



Ingredience:

700g cukety
200g uzeného tofu (vařené cizrny, fazolí nebo čočky)
50g Hrašky
50g celozrnné špaldové mouky (Hrášky)
2ČL prášku do pečiva (nemusí být)
2 cibule
3-5 stroužků česneku
50g olivového oleje
2ČL majoránky
sůl (koření dle libosti)
pórek nebo petželka

Jak na to:
  • Cuketu si nastrouháme na jemném struhadle a necháme cca 15 min stát (necháme v cedníku odkapávat přebytečnou vodu).
  • Mezitím si v míse smícháme Hrašku, mouku, prášek do pečiva, olej, na hrubo nastrouhané tofu (rozmixovanou cizrnu, fazole nebo celou čočku), na jemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidáme nakrájený pórek (petržel) a koření..
  • Z cukety vymačkáme přebytečnou vodu a vmícháme do směsi.
  • Směs rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, který jsme ještě zlehka potřeli olejem. 
  • Pečeme na 200°C/30-40 min.


2 komentáře:

  1. 2KL prášku do pečiva, majoránky? to jsou polévkové lžíce? to je asi moc ne.. tak čajové? nebo co je to KL? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znamená to kávovou lžičku ;-), tudíž jako čajová. Dík za připomínku, raději změním KL na ČL :-).

      Vymazat