čtvrtek 9. února 2017

Quinoa na houbách

(4 porce)      


Quinoa a houby se k sobě velmi hodí. Můžete je společně připravit jako rizoto nebo podávat s čerstvým salátem. Quinoa je bezvadná surovina. Hodí se do sladké i slané kuchyně. Doma ji běžně používáme do zeleninových polévek. Vytvoří v polévce po uvaření krásná očka ;-).


Quinoa (merlík čínský) paří k potravinám s nejvyšším obsahem živin. Je to tzv. pseudoobilovina, tudíž neobsahuje žádný lepek. Je příbuzná se špenátem, mangoldem a červenou řepou. Jako jedna z mála rostlin obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, tudíž je to kompletní bílkovina, která obsahuje mnohem míně tuku než většina druhu mas. Navíc je ještě bohatá na různé minerály a vitamíny skupiny B. Je dobrým zdrojem hořčíku, kyseliny listové a betakarotenu. Pomáhá snižovat krevní tlak, mírní stres, zlepšuje spánek a náladu. Má nízky glykémický index. Dobře zasytí a udržuje zdravé zažívání. U nás se prodává ve třech barvách (světle hnědá, červená a černá). V jazyce Inků quinoa znamená "matka zrn".



Ingredience:

250g quinoi
200g hub (žampiónů)
2 cibule
4-5 stroužků česneku
400ml zeleninového vývaru (vody)
olej
1ČL kmínu
1ČL tymiánu
1ČL  sojové omáčky Tamari (jiné)

Salát:
200g paprik
200g rajčat
200g salátové okurky
200g Hlávkovéo nebo ledového salátu (rukola, polníče...)
150g oliv
40g  slunečnicových semínek
2PL olivového oleje
2ČL  provensálského koření (bez soli)
2ČL  sojové omáčky Tamari 
2ČL balsamicového octa

Jak na to:
  • Quinou namočíme na chvilinku do vody (5min)
  • Cibulku nakrájíme a na troše oleje restujeme dozlatova. Přidáme česnek nakrájený na plátky, kmín a tymián. Chvilinku restujeme
  • Přidáme nakrájené houby. Opět chvilku restujeme.
  • Přidáme scezenou, propláchnutou quinou a zalijeme vše zeleninovým vývarem nebo vodou.
  • Dusíme 25-30 minut. Pokud je potřeba, přilijeme během dušení trochou vody. Nakonec dochutíme sojovou omáčkou.
  • Papriku nakrájíme na nudličky a na troše oleje ji opékáme.
  • Ledový salát natrháme na kousky a dáme do mísy.
  • Přidáme nakrájené rajčata, olivy a okurku nakrájenou na plátky.
  • Přidáme opečenou papriku, koření, olej, sojovku a balsamico. Mísu přiklopíme víkem a lehce protřepeme (nebo si zálivlku připravíme v malé misce a pak přelijeme hotový salát).
  • Slunečnicové semínka si na suché pánvi opražíme.
  • Na talíř si nandáme salát, na něj quinou s hříbky a posypeme slunečnicovými semínky.


Žádné komentáře:

Okomentovat