úterý 17. března 2015

Pastináková polévka

(6 porcí)



Velmi jsme si oblíbili krémové polévky. Jejich příprava je náramně snadná a výsledek je vždy perfektní. Většinou stačí jen 3 suroviny, koření a polévka je na světě. Nejlepší na tom je, že v těchto mixovaných polévkách skryjete zeleninu, kterou Vám třeba vybírají z talíře děti nebo chlapi ;-)


Pastinák je kořenová zelenina podobná petrželi, má ale jemnější a sladší chuť. Proto je velmi vhodný na polévky nebo omáčky. Skvěle chuťově doplní bramborovou kaši, dodá ji "mléčnou" chuť a krémovou konzistenci. Pastinák je bohatší na vitamíny a minerály než mrkev. Obsahuje velké množství vlákniny a je dobrým zdrojem draslíku.


Jemnou chuť polévky skvěle doplní kvašená zelenina a klíčky.



Ingredience:

520g pastináku
520g brambor
20g sušených hříbků (nebo čerstvé houby dušené na cibulce)
1400ml zeleninového vývaru (vody)
1ČL kmínu
2ČL majoránky
3 bobkové listy
6 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
4ČL miso pasty (nebo zeleninový bujón)
     
Jak na to:
  • Hříbky si namočíme do vody alespoň na dvě hodiny. Pokud nemáme sušené hříbky použijeme čerstvé lesní houby (žampióny), které podusíme na cibulce. 
  • Brambory a pastinák očistíme a nakrájíme na kostičky. 
  • Všechny ingredience přendáme do hrnce, přidáme koření a zalijeme vývarem (vodou).
  • Po zavaření vaříme 20 minut. Polévku vypneme, přidáme miso pastu, vyndáme celé koření a rozmixujeme. Ochutnáme a případně dosolíme.
  • Polévku podáváme posypanou semínky, klíčky a kvašenou zeleninou.


Žádné komentáře:

Okomentovat