(18 placek)
Po upečení vložíme placku mezi dva talíře aby se zploštily a klademe je na sebe. Můžeme je vkládat do hrnce s pokličkou aby nevychladly. Servírujeme je buďto celé, nebo je můžeme nakrájet na menší trojúhelníky. Pita chleba se dá taky rozříznout na půl. Vznikne nám kapsa, která se dá naplnit salátem, falafelem (či nějakým veg-karbanátkem) a dresingem.
Ingredience:
1kg hladké pšeničné mouky (kombinace různých mouk)
500-510ml vody
25g čerstvého droždí (nebo 10g sušeného)
5g sušené třtinové šťávy (nebo cukru)
10g soli
- Droždí si rozmícháme ve vlažné vodě.
- V druhé míse smícháme suché ingredience (mouku, sůl a cukr).
- Postupně přidáváme suché ingredience do mísy s droždím a vodou. Zapracováváme vařečkou dokud se těsto nedá zpracovat rukou.
- Přendáme těsto na vál a 10-15 minut zpracováváme. Pokud se lepí, přidáme trochu mouky.
- Máte-li robota, můžete těsto zpracovat v něm.
- Těsto přikryjeme a necháme kynout 45 minut.
- Troubu si rozehřejeme na 250°C.
- Po-té těsto přemístíme na pomoučněnou pracovní desku a rozdělíme na 18 kousků o hmotnosti cca 80-90g. Z každého dílu vyválíme kuličku. Necháme cca 10 minut odpočinout.
- Kuličky postupně rozválíme válečkem do tvaru kulaté placky o tloušťce 3-4mm (viz.foto).
- Přemístíme je na pečicí papír po 2 ks a necháme opět 10 minut odpočinout. Jinak by se nám při pečení nemusely nafouknout.
- Placky vkládáme na rozpálený plech i s pečícím papírem a pečeme do nafouknutí asi 4 minuty, pak otočíme a pečeme ještě další 2 minuty.
- Po upečení vložíme placku mezi dva talíře aby se zploštila a klademe je na sebe. Můžeme je vkládat do hrnce s pokličkou aby nevychladly.
Poznámka: . Teplotu i dobu pečení si můžete upravit dle potřeby. Každá trouba peče jinak a záleží jen na vás jak chcete mít placky upečené. Či měkoučké nebo křupavější.
Pokud se vám některá placka nenafoukne, nepanikařte i tak se dá sníst ;-).
Pokud se vám některá placka nenafoukne, nepanikařte i tak se dá sníst ;-).
Žádné komentáře:
Okomentovat