pondělí 29. září 2014

Nakládané tofu

(1,8l sklenice)



Nakládané tofu = Opravdová delikatesa. Děláme ji doma každý týden. Nejednou se mi stalo, že jsem v lednici narazila na prázdnou sklenici už jen s olejem ;-).




Tofu se vyrábí srážením sojového mléka pomocí nerostného syřidla. Je to výborný zdroj dobře stravitelné bílkoviny a zároveň obsahuje minimum tuků a sacharidů. Neobsahuje žádný cholesterol. Je dobrým zdrojem vápníku, hořčíku a železa. Z vitamínu jsou zastoupeny především vitamíny skupiny B a vitamín E.
Tofu je lehce stravitelné,tudíž nezatěžuje žaludek. Je vhodný pro lidi se srdečním a cévním onemocněním,při vysokém krevním tlaku a cukrovce.
Přírodní tofu skvěle přejímá chuť ostatních přísad, tudíž je všestranně použitelné (slaná i sladká kuchyně) a existuje v mnoha podobách (natural, marinované, s mořskou řasou, bazalkou nebo uzené). Více o tofu zde.

Tofu si rozřízneme na požadovanou velikost, pořádně namažeme oblíbeným chilli džemem,
hořčicí (pálivost a chuť chilli džemu a hořčice je zcela na vás), posypeme libovolným kořením, přendáme do mísy s ostatními surovinami, zakápneme sojovkou a olivovým olejem a necháme tak 1-2 hodinky marinovat. Pak šup s tím do sklenice, do lednice a za týden....



Po týdenním uležení v lednici máme hotovo. Nachystáme si oblíbený zeleninový salát, grilovanou a kvašenou zeleninu, domácí pečivo a s chutí vše zbaštíme.



Ingredience:

3ks tofu
(nejlépe Lunter = Toppo Lidl-různé druhy)
8ks sušených rajčat
170g zelených oliv
2 chilli papričky (kozí rohy)
3 cibule
6 stroužků česneku
3-4PL sojové omáčky Tamari
chilli džem nebo marmeláda+chilli
hořčice
5ks bobkového listu
5ks nového koření
5ks celého pepře
1 a 1/2ČL uzené sladké papriky
1 a 1/2Čl provensálského koření
caa 650ml olivového oleje
čerstvé bylinky (bazalka a rozmarýn)

Jak na to:
  • Sušená rajčátka spaříme v horké vodě a necháme je z měknout (cca 30min), poté vodu slijeme a rajčátka osušíme papírovou utěrkou.
  • Cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na plátky, rajčátka nakrájíme na větší kousky a dáme do mísy. Přidáme celé olivy, chilli papričky (kozí rohy), koření, sojovou omáčku, čerstvé bylinky a trochu oleje. Řádně promícháme. 
  • Tofu si rozřízneme podélně i svisle na půl (4ks z 1 tofu), pomažeme je chilli džemem, hořčici, posypeme paprikou, provensálským kořením a přiložíme poloviny zpátky k sobě.
  • Tofu přidáme ke směsi a lehce promícháme aby nám půlky zůstaly u sebe. 
  • Necháme 1-2 hodinky marinovat.
  • Přendáme do uzavíratelné sklenice, zalijeme olejem až nad ingredience, uzavřeme a vyklepeme vzduchové bubliny (lehkým klepáním sklenice o pracovní desku).
  • Vložíme do lednice. Snažíme se vydržet alespoň týden, ať má tofu čas nabrat všechny ty skvělé chutě.


Žádné komentáře:

Okomentovat