(4 porce)
Variant na smetanové a "sýrové" omáčky je spousta. My doma máme rádi tuto kešu omáčku nebo mandlovo-rýžovou - recept zde.
Základ této omáčky jsou namočené kešu oříšky a lahůdkové droždí. K omáčce se hodí jakákoliv příloha. Tady v receptu máme celozrnné těstoviny. Další chutnou variantou je do omáčky přidat místo žampiónu brokolici vařenou v páře nebo jen dochutit čerstvou bazalkou.
Ingredience:
Omáčka:
150g kešu
600ml vody
1 cibule
2 stroužky česneku
4-5PL lahůdkového droždí
2PL citrónové šťávy
čerstvě mletý pepř
špetka soli
Dále:
600g žampiónů
3 cibule
2ČL mletého kmínu
sůl
Jak na to:
- Kešu oříšky večer propláchneme a namočíme v dostatečném množství vody (nebo alespoň 3 hodiny). Ráno vodu slijeme a opět propláchneme. Přendáme do koktejlového mixéru a přidáme 600ml vody, citrónovou šťávu, česnek, lahůdkové droždí, 1 restovanou cibulku a rozmixujeme na hladkou směs.
- Ochutnáme, popřípadě dosolíme a dochutíme čerstvě mletým pepřem.
- Směs přelijeme do hrnce a přivedeme za stálého míchání k varu a odstavíme.
- Na troše oleji si osmažíme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme kmín a na plátky nakrájené žampióny. Chvíli restujeme. Osolíme a dusíme pod pokličkou 15-20 minut. Pokud je potřeba podlijeme trochou vody.
- K podušeným žampiónům přilijeme kešu omáčku a zamícháme.
- Podáváme s libovolnou přílohou.
Žádné komentáře:
Okomentovat