(4 porce)
Variant na smetanové a "sýrové" omáčky je spousta. My doma máme rádi tuto mandlovo-rýžovou nebo kešu omáčku - recept zde.
Základ této omáčky je doma připravovaná mandlovo-rýžová smetana, kterou si můžete i naředit a použít jako mléko. Tato smetana je levnější a chutnější variantou rýžové smetany, kterou zakoupíte ve zdravé výživě. Postačí nám rýže a loupané mandle v poměru 1:1, které spolu namáčíme, povaříme a rozmixujeme. Podle množství vody si upravujeme hustotu dle potřeby.
K omáčce se hodí jakákoliv příloha. Tady v receptu máme jako přílohu skleněné nudle, což jsou těstoviny ze zelených fazolí (zakoupíte v asijských tržnicích) a kvašenou zeleninu. Jednou podávané odděleně a po druhé smícháno vše dohromady.
Další chutnou variantou je podávat omáčku s bramborami a zelenými fazolkami vařenými v páře.
Ingredience:
Smetana:
80g jasmínové rýže (basmati, kulatozrnná...)
80g loupaných mandlí
700ml vody
špetka soli
Dále:
600g žampiónů
3 cibule
2ČL mletého kmínu
sůl
2-3PL lahůdkového droždí
Jak na to:
- Rýží a mandle si večer propláchneme a namočíme v dostatečném množství vody (nebo alespoň 2 hodiny). Ráno vodu slijeme a opět propláchneme. Přendáme do hrnce a přidáme 700ml vody a špetku soli. Vaříme společně 30 minut. Po uvaření přelijeme do koktejlového mixéru a rozmixujeme na hladkou smetanu.
- Na troše oleji si osmažíme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme kmín a na plátky nakrájené žampióny. Chvíli restujeme. Osolíme a dusíme pod pokličkou 15-20 minut. Pokud je potřeba podlijeme trochou vody.
- K podušeným žampiónům přilijeme smetanu, přidáme lahůdkového droždí a zamícháme. Popřípadě dochutíme čerstvě mletým pepřem.
- Podáváme s libovolnou přílohou.
Žádné komentáře:
Okomentovat