úterý 17. března 2015

Párečky z fazolí a žampiónů

(cca 25ks)    

Chuť těchto párečků je skvělá. A skvělé je i to, že si je můžeme udělat do zásoby a mít je tak vždy po ruce, když nemáme čas vařit. Vždy poznám, když nám dojde zásoba z mrazáku. Hned se mi doma objeví kilo žampiónů a k tomu ještě úsměv mého přítele.


Příprava se zdá trošku delší, ale vyplatí se to. A když budete dělat již pátou várku, tak Vám to už ani nepřijde. Základ těchto párečků jsou fazole a dušené žampióny na cibulce, které si dáme do mixéru, přidáme koření, česnek, sušené rajčátka a umixujeme. Zahustíme kukuřičnou moukou a Hraškou.

Alobal si natrháme na hrubší proužky. Pracovní desku si posypeme Hraškou a ze vzniklé směsi vyválíme válečky. Pak už jen zabalíme do alobalu, naskládáme do krabičky a dáme do mrazáku.
Zkoušela jsem tuto směs tvarovat jako karbanátky, ale rozhodně se oplatí vyválet párečky. Je to zvláštní, ale chutnají líp. Prostě skvěle.


V mrazáku necháme párečky alespoň 1 hodinu. Rozpálíme si olej a smažíme za všech stran dozlatova. Přendáme na papírový ubrousek a necháme lehce vychladnout. Párečky budou mít pevnější strukturu. Hned po usmažení jsou křehké.  
A teď už jenom baštíme ;-).

Inspirací pro tento recept mi byla Lucie s Delicious blog. Všem velmi doporučuji její skvělé recepty a nápady ;-).



Ingredience:

600g žampiónů
600g vařených fazolí jakýchkoliv ( cca 225g v suchém stavu)
3 cibule
5 stroužků česneku
5ks sušených rajčat
60g Hrašky na obalování
60g kukuřičné mouky
3ČL uzené papriky
2ČL sladké papriky
2ČL oregana
1/4ČL čerstvě mletého pepře (nejlépe 4 barev)
2ČL kmínu
3PL sojové omáčky Tamari nebo Shoyu (nemusí být)

A máte-li rádi ostřejší, přidejte si ještě chilli papričky nebo nějaké pikantní koření ;-).

Jak na to:
  • Večer si předem namočíme fazole. Ráno vodu slijeme a vaříme v čerstvé vodě s bylinkami proti nadýmání (libeček, majoránka, saturejka..). Před dovařením osolíme.
  • Na oleji restujeme na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájené žampióny a chvíli restujeme. Přidáme kmín a sojovou omáčku (nebo osolíme). Dusíme do měkka.
  • Do nožového mixéru přendáme schlazené, scezené fazole a žampióny. Přidáme česnek, sušené rajčátka, uzenou a sladkou papriku, oregano, pepř a mixujeme na kaši.
  • Po rozmixování přidáme Hrašku, kukuřičnou mouku a ještě promixujeme.
  • Hotovou směs dáme na 1-2 hodiny do ledničky.
  • Alobal si natrháme na hrubší proužky. Pracovní desku si posypeme Hraškou a ze vzniklé směsi vyválíme válečky, které zabalíme do alobalu, naskládáme do krabičky a dáme do mrazáku.
  • V mrazáku necháme párečky alespoň 1 hodinu. 
  • Párečky vyndáme z mrazáku a rozbalíme. Rozpálíme si olej a smažíme je za všech stran dozlatova. Přendáme na papírový ubrousek a necháme lehce vychladnout. Párečky budou mít pevnější strukturu. Hned po usmažení jsou křehké.
  • Baštíme s čímkoliv na co máme chuť.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Žádné komentáře:

Okomentovat