(10ks)
Určitě jste již viděli nějaký pořad o složení pečiva v českých obchodech nebo četli složení baleného pečiva. Věřím, že jste nebyli nadšení. Je smutné jak se vše "vylepšuje". Pro příklad složení cereální kaiserky zde. Spousta pečiva obsahuje "oblíbený" L-cystein (E920). Hlavním zdrojem cysteinu jsou lidské vlasy a štětiny prasat. Více o E920 zde.
Když už pečivo, tak domácí. Máte tak jistotu co jíte. Pečený rohlíček doma obsahuje jen mouku, droždí, cukr, sůl, olej a vodu. Nic více, nic méně.
Váha běžného rohlíku bývala 50g, nyní je 43g a někdy i 39g. Rohlík vypadá pořád stejně, jen si za stejné peníze kupujeme více vzduchu. A to díky všem přidaným látkám, které "zlepšují" vlastnosti pečiva. Není divu, že se člověk ze dvou rohlíku již nenají. Doma upečený rohlík váží cca 70g a vypadá velikostně jako zakoupený v obchodě.
Pečení domácího pečiva vypadá složitě, ale stačí jen začít a sami uvidíte, že na tom nic není. Můžete střídat a kombinovat různé druhy mouky, přidávat semínka, oříšky, vařenou bramboru atd. Možností je spousta. Pečivo můžete posypat mákem, sezamem, kmínem nebo hrubou solí.
První dva rohlíky jsou s polohrubé pšeničné mouky. První je světlý rohlík, druhý posypaný mákem. Třetí je grahámek (použijte 250g polohrubé pšeničné mouky a 250g celozrnné hrubě mleté mouky pšeničné nebo špaldové). A poslední je celozrnná houstička.
Váha běžného rohlíku bývala 50g, nyní je 43g a někdy i 39g. Rohlík vypadá pořád stejně, jen si za stejné peníze kupujeme více vzduchu. A to díky všem přidaným látkám, které "zlepšují" vlastnosti pečiva. Není divu, že se člověk ze dvou rohlíku již nenají. Doma upečený rohlík váží cca 70g a vypadá velikostně jako zakoupený v obchodě.
Pečení domácího pečiva vypadá složitě, ale stačí jen začít a sami uvidíte, že na tom nic není. Můžete střídat a kombinovat různé druhy mouky, přidávat semínka, oříšky, vařenou bramboru atd. Možností je spousta. Pečivo můžete posypat mákem, sezamem, kmínem nebo hrubou solí.
První dva rohlíky jsou s polohrubé pšeničné mouky. První je světlý rohlík, druhý posypaný mákem. Třetí je grahámek (použijte 250g polohrubé pšeničné mouky a 250g celozrnné hrubě mleté mouky pšeničné nebo špaldové). A poslední je celozrnná houstička.
Ingredience:
500g polohrubé pšeničné mouky (kombinace různých mouk)
250ml vody
21g čerstvého droždí (nebo 7g sušeného)
3PL olivového oleje (vegan másla)
10g sušené třtinové šťávy (nebo cukru)
10g soli
- Droždí si rozmícháme ve vlažné vodě, přidáme olej (nebo rozpuštěné zchladlé vegan máslo) a zamícháme.
- V druhé míse smícháme suché ingredience (mouku, sůl a cukr).
- Postupně přidáváme suché ingredience do mísy s droždím, vodou a olejem. Zapracováváme vařečkou dokud se těsto nedá zpracovat rukou.
- Přendáme těsto na vál a 10-15 minut zpracováváme. Pokud se lepí, přidáme mouku.
- Máte-li robota, můžete těsto zpracovat v něm.
- Těsto přikryjeme a necháme kynout 1-1,5 hodny. Během kynutí jednou přeložíme.
- Po-té těsto přemístíme na pomoučněnou pracovní desku a rozdělíme na 10 kousků o hmotnosti cca 75-80g. Z každého dílu vyválíme bochánek. Necháme cca 10 minut odpočinout.
- Bochánky rozválíme válečkem do tvaru trojúhelníků, srolujeme a lehce poválíme, aby se nerozmotaly (viz.foto).
- Rohlíky přemístíme na plech s pečícím papírem a orosíme. Plechy zakryjeme igelitovým sáčkem tak, aby se nedotýkal rohlíků a necháme na teplém místě vykynout 45 minut (po 30 minutách kynutí si zapneme troubu aby se stihla nahřát).
- Na spodek trouby vložíme starý plech nebo pekáček. Troubu si rozehřejeme na 250°C. Vložíme plech s rohlíky do trouby a na spodní plech vlijeme asi 2dcl horké vody. Tím dojde k zapaření trouby. Pečeme 7 minut. Poté vyndáme plech s vodou, troubu vyvětráme a rohlíky otočíme. Pečeme dalších 5-7 minut.
- Rohlíky přemístíme na mřížku a necháme vychladnout.
Poznámka: Z těsta můžete tvarovat zrnka, bagetky nebo zaplést houstičky. Pečivo můžete posypat různými semínky, mákem nebo kmínem a hrubou solí. Po orosení posypeme rohlíky čím je nám libo a vypouklou stranou lžičky uhladíme, aby se po upečení nesesypaly.
Pokud fandíte čistě bílému pečivu doporučuji kombinaci hladké a polohrubé mouky (1:1), alespoň nám to takhle nejvíce vyhovuje.
Celozrnné pečivo vždy kyne pomaleji, nenabyde jako těsto na světlé pečivo. Nejrychleji osychá.
Pokud fandíte čistě bílému pečivu doporučuji kombinaci hladké a polohrubé mouky (1:1), alespoň nám to takhle nejvíce vyhovuje.
Celozrnné pečivo vždy kyne pomaleji, nenabyde jako těsto na světlé pečivo. Nejrychleji osychá.
Ahoj Ivetko,
OdpovědětVymazatblahopřejeme k svatbě a ať se máte spolu aspoň tak dobře jako doposud (teda jestli je vůbec možné cokoliv vylepšovat). Obadva jste super, nabíjíte lidi energií. Ať Vám to zůstane. Mám pro Vás i přáníčko, ale jeho doručení můžete očekávat tak kolem vánoc jak se znám:-) Mějte se krásně a pozdravuju Michala. PS: Kdyby jste chtěli na svatební cestu do Holandska, můžete k nám, akorát nevím kam by jste chodili na túry.
Jé, Simonko děkujeme za milé přáničko tady pod rohlíčkama ;-). A takovou pěknou chválu. Rádi někdy přijedeme, ale letos jsme už bez dovolené. Pozdravuj celou svou rodinku.
VymazatTento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
OdpovědětVymazat