pátek 27. března 2015

Rohlíčky, bagetky či houstičky

(10ks)


Určitě jste již viděli nějaký pořad o složení pečiva v českých obchodech nebo četli složení baleného pečiva. Věřím, že jste nebyli nadšení. Je smutné jak se vše "vylepšuje". Pro příklad složení cereální kaiserky zde. Spousta pečiva obsahuje "oblíbený" L-cystein (E920). Hlavním zdrojem cysteinu jsou lidské vlasy a štětiny prasat. Více o E920 zde.
 

Když už pečivo, tak domácí. Máte tak jistotu co jíte. Pečený rohlíček doma obsahuje jen mouku, droždí, cukr, sůl, olej a vodu. Nic více, nic méně.
Váha běžného rohlíku bývala 50g, nyní je 43g a někdy i 39g. Rohlík vypadá pořád stejně, jen si za stejné peníze kupujeme více vzduchu. A to díky všem přidaným látkám, které "zlepšují" vlastnosti pečiva. Není divu, že se člověk ze dvou rohlíku již nenají. Doma upečený rohlík váží cca 70g a vypadá velikostně jako zakoupený v obchodě.



Pečení domácího pečiva vypadá složitě, ale stačí jen začít a sami uvidíte, že na tom nic není. Můžete střídat a kombinovat různé druhy mouky, přidávat semínka, oříšky, vařenou bramboru atd. Možností je spousta. Pečivo můžete posypat mákem, sezamem, kmínem nebo hrubou solí.


První dva rohlíky jsou s polohrubé pšeničné mouky. První je světlý rohlík, druhý posypaný mákem. Třetí je grahámek (použijte 250g polohrubé pšeničné mouky a 250g celozrnné hrubě mleté mouky pšeničné nebo špaldové). A poslední je celozrnná houstička.
 
Ingredience:

500g polohrubé pšeničné mouky (kombinace různých mouk)
250ml vody
21g čerstvého droždí (nebo 7g sušeného)
3PL olivového oleje (vegan másla)
10g sušené třtinové šťávy (nebo cukru)
10g soli

Jak na to:
  • Droždí si rozmícháme ve vlažné vodě, přidáme olej (nebo rozpuštěné zchladlé vegan máslo) a zamícháme.
  • V druhé míse smícháme suché ingredience (mouku, sůl a cukr).
  • Postupně přidáváme suché ingredience do mísy s droždím, vodou a olejem. Zapracováváme vařečkou dokud se těsto nedá zpracovat rukou. 
  • Přendáme těsto na vál a 10-15 minut zpracováváme. Pokud se lepí, přidáme mouku.
  • Máte-li robota, můžete těsto zpracovat v něm.
  • Těsto přikryjeme a necháme kynout 1-1,5 hodny. Během kynutí jednou přeložíme. 
  • Po-té těsto přemístíme na pomoučněnou pracovní desku a rozdělíme na 10 kousků o hmotnosti cca 75-80g. Z každého dílu vyválíme bochánek. Necháme cca 10 minut odpočinout.
  • Bochánky rozválíme válečkem do tvaru trojúhelníků, srolujeme a lehce poválíme, aby se nerozmotaly (viz.foto).   
  • Rohlíky přemístíme na plech s pečícím papírem a orosíme. Plechy zakryjeme igelitovým sáčkem tak, aby se nedotýkal rohlíků a necháme na teplém místě vykynout 45 minut (po 30 minutách kynutí si zapneme troubu aby se stihla nahřát).
  • Na spodek trouby vložíme starý plech nebo pekáček. Troubu si rozehřejeme na 250°C. Vložíme plech s rohlíky do trouby a na spodní plech vlijeme asi 2dcl horké vody. Tím dojde k zapaření trouby. Pečeme 7 minut. Poté vyndáme plech s vodou, troubu vyvětráme a rohlíky otočíme. Pečeme dalších 5-7 minut. 
  • Rohlíky přemístíme na mřížku a necháme vychladnout.

Poznámka: Z těsta můžete tvarovat zrnka, bagetky nebo zaplést houstičky. Pečivo můžete posypat různými semínky, mákem nebo kmínem a hrubou solí. Po orosení posypeme rohlíky čím je nám libo a vypouklou stranou lžičky uhladíme, aby se po upečení nesesypaly.
Pokud fandíte čistě bílému pečivu doporučuji kombinaci hladké a polohrubé mouky (1:1), alespoň nám to takhle nejvíce vyhovuje.
Celozrnné pečivo vždy kyne pomaleji, nenabyde jako těsto na světlé pečivo. Nejrychleji osychá.



3 komentáře:

  1. Ahoj Ivetko,

    blahopřejeme k svatbě a ať se máte spolu aspoň tak dobře jako doposud (teda jestli je vůbec možné cokoliv vylepšovat). Obadva jste super, nabíjíte lidi energií. Ať Vám to zůstane. Mám pro Vás i přáníčko, ale jeho doručení můžete očekávat tak kolem vánoc jak se znám:-) Mějte se krásně a pozdravuju Michala. PS: Kdyby jste chtěli na svatební cestu do Holandska, můžete k nám, akorát nevím kam by jste chodili na túry.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Simonko děkujeme za milé přáničko tady pod rohlíčkama ;-). A takovou pěknou chválu. Rádi někdy přijedeme, ale letos jsme už bez dovolené. Pozdravuj celou svou rodinku.

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat