(2 plechy)
Focaccia je italský chléb, který si můžete připravit kdykoliv na něj dostanete chuť. Celá příprava i s kynutím a pečením vám zabere asi 2 hodinky. Není potřeba těsto překládat ani tvarovat do bochánku nebo rohlíků. Na tvaru totiž nezáleží.
Tento chléb se dá jíst teplý i za studena. Je výborný jen tak třeba k vínu nebo jako příloha k salátům a různým pomazánkám. Skvěle se hodí i ke grilované zelenině a k dresingům.
A samozřejmě si můžete tento chléb upéct i z celozrnné mouky nebo kombinovat různé druhy mouk.
Množství uvedené v receptu je na 2 velké focaccie. Klidně můžeme péct jen s poloviční dávky a těsto si rozdělit do pizzových forem, tím nám vznikne kulatý chléb.
Ingredience na 2 plechy:
1kg hladké mouky
800ml vody
1 kostka droždí (42g)
100g sušených rajčat (můžou být i naložená v oleji)
100g oliv
4-6 stroužků česneku
olivový olej
hrubozrnná mořská sůl
provensálské koření (bazalka, tymián a oregano)
800ml vody
1 kostka droždí (42g)
100g sušených rajčat (můžou být i naložená v oleji)
100g oliv
4-6 stroužků česneku
olivový olej
hrubozrnná mořská sůl
provensálské koření (bazalka, tymián a oregano)
Jak na to:
- Rajčata nakrájíme na menší kousky.
- 800ml vody svaříme a zalijeme nakrájená rajčata a necháme vše vychladit (pokud máme rajčátka naložená v oleji tento krok vynecháme a rovnou si rozmícháme droždí ve vlažné vodě a rajčátka pak vmícháme do těsta s olivami a česnekem).
- Po vychladnutí na pokojovou teplotu přidáme droždí a rozmícháme.
- Postupně přidáváme mouku a těsto zapracováváme.
- Přidáme olivy, česnek nakrájený na proužky a ještě propracujeme.
- Těsto přikryjeme a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě.
- Pracovní desku si pořádně pomoučníme (nebo pokapeme olejem a rozetřeme ho), těsto vyklopíme a rozdělíme ho do dvou bochánku.
- Plechy si vyložíme pečícím papírem. Bochánky přendáme na plechy a každý s nich roztáhneme rukama nebo vyválíme válečkem na velikost plechu.
- Placky posypeme provensálským kořením, hrubou solí a pořádně zakápneme olivovým olejem.
- Rukama olej zahladíme do těsta aby se spojil s kořením i těstem a prsty uděláme ďolíčky.
- Pečeme na maximum (já mám 250°C) asi 15-20 minut. V polovině pečení plechy prohodíme (pokud pečeme oba plechy najednou).
- Necháme vychladnout a nekrájíme na požadované kousky.
Dělám si na ni zálusk už dlouho, takže děkuju za připomenutí. :)
OdpovědětVymazatNení zač. Tak směle do toho. Je fajn, že jde tento chléb upéct kdykoliv bez dlouhého kynutí. Tak ať se podaří a chutná jako nám všem doma.
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatV tomto receptu, který je nafocený, jsem použila čistě hladkou mouku. Jinak běžně kombinuji jakoukoliv celozrnnou mouku s klasickou bílou v poměru 1:1. Čím více celozrnné dávám tím je pečivo hutnější a méně nadýchané. Záleží co máte ráda.
VymazatCizrnovou mouku atd. jsem tady nezkoušela. Luštěninové mouky přidávám do zeleninových karbanátku a na zahušťování omáček a polévek atd. ;-).
moc děkuju, tak jdu na to.
VymazatAhoj Ivetko, tak jsem včera pekla a docela to ušlo :) sice nebyla tak dobrá jako ta tvoje, ale snad to dopracuji taky k takové :) :) Pa Katka
OdpovědětVymazatAhoj Kači,
Vymazaturčitě to vypiluješ a bude ještě lepší ;-).