čtvrtek 1. října 2015

Cuketa na kari

(4 porce)  


Opět jídlo s chutí a vůní orientu. Nejvhodnější je do těchto jídel používat máslové fazole. Mezi ně patří i fazole černé oko. Dokáží skvěle vstřebávat chuť. Další inspirace na skvělý oběd je Květák na kari s kokosovým mlékem.


Proč používat koření obsahující kurkumu? Její účinky jsem popsala již zde.
Skvělý pomocník do kuchyně na vytváření dlouhých širokých zeleninových nudlí je škrabka s přímou čepelí. Na trhu jich je určitě spousta. My máme doma tuto. Je skvělá na mrkev, cuketu a okurky. Samozřejmě s ní klasicky oškrábete i brambory.




Ingredience:

Na vaření fazolí:
200g fazolí černé oko v suchém stavu
1ČL libečku (nejlépe čerstvý nasekaný)
1ČL  bazalky
1ČL majoránky

Cuketa na kari:
2 cibule
1 velká žlutá cuketa (nebo 2 menší klidně i zelené)
3 větší mrkve
1ČL čarodějky
2ČL BerBer soli nebo Kari koření 
1ČL kurkumy
4 PL hrachová mouka (nebo Hrašku či cizrnovou mouku
0,5l ovesného mléka (vody)

Jak na to:
  • Namočené fazole (alespoň 8 hodin) uvaříme s bylinkami do měkka. Scedíme a necháme okapat. 
  • Mrkev si nastrouháme škrabkou na zeleninu na dlouhé proužky. Cuketu nakrájíme na kostky.
  • Na troše oleji osmažíme cibulku, přidáme mrkev a chvíli restujeme. Přisypeme koření a ještě chvilinku restujeme.
  • K mrkvi přidáme cuketu.
  • Pořádně si rozmícháme mléko s hrachovou moukou aby nám nevznikly hrudky a přilijeme k cuketě.Vše promícháme a dusíme pod pokličkou asi 15 minut. Občas promícháme, popřípadě podlijeme troškou vody.
  • Přidáme uvařené fazole a prohřejeme.
  • Podáváme s vařenou rýží, čerstvou a kvašenou zeleninou a semínky. 


Žádné komentáře:

Okomentovat