pondělí 9. února 2015

Banánová roláda

(2 rolády)     


Kdysi jsem s oblibou baštila banánky v čokoládě, ale teď miluji tuto banánovou roládu plněnou "čokoládovou pěnou". Budeme potřebovat jen banány, lžíci citrónové šťávy, kakao, kokosový olej a čokoládu, kterou máte nejraději.



Banán blahodárně působí na nervovou, svalovou a trávící soustavu. Působí jako přírodní antacidum, je tedy vhodný na překyselený žaludek. Dále obsahuje aminokyselinu tryptofan, jejíž hlavní funkce je tvorba neurotransmiterů - serotoninu a melatoninu. Serotonin ovlivňuje chuť k jídlu a dobrou náladu. Melatonin je nezbytný k pravidelnému spánku. Obsahuje také vitamíny skupiny B a vitamín A, z minerálních látek velmi prospěšný hořčík, draslík a vápník.
Banán je také ideální zdroj energie pro sportovce, obsahuje velké množství sacharidů. Díky nim je i tato roláda přirozeně sladká a není ji potřeba jakkoliv doslazovat. 

Příprava této dobroty je velice snadná. Banány vložíme do koktejlového nebo nožového mixéru, přidáme citrónovou šťávu a mixujeme. Pokud máte to štěstí a vlastníte některou z těchto sušiček máte vyhráno. Pokud ne, jako zatím já, vystačíte si i s klasickou troubou.
Plech si vyložíme pečícím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení, zlehka vymažeme kokosovým olejem, banánovou směs přelijeme a rovnoměrně rozetřeme. Zapneme troubu na minimum (něco pod 50°C) a teď už jenom čekáme až se nám banánové pláty vysuší.


Po vysušení, které trvá asi 8 hodin banánové pláty potřeme rozmixovaným banánem s přidanou rozpuštěnou čokoládou a lžíci kokosového oleje. Roládky srolujeme, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit do lednice. Pak už jenom nakrájíme a vše zbaštíme s vědomím že se nám suší již další pláty ;-).
Pro efektivnost doporučuji množství zdvojnásobit a sušit hned 4 pláty najednou, pokud máte doma dostatek plechů.




Ingredience:

Na 2 pláty:
6 velkých banánů (nebo 7-8 menších)
1 citrón (2 PL citrónové šťávy)
1 PL kakaa nebo karobu

Náplň:
2 banány
200g oblíbené  hořké raw čokolády (jakékoliv)
1 PL kokosového oleje

Jak na to:
  • Pláty: Oloupeme si 6 zralých banánů, nalámeme je do koktejlového nebo nožového mixéru, přidáme 2 polévkové lžíce citrónové šťávy a mixujeme na hladké pyré. Polovinu směsi si odlijeme a do zbylé přidáme 1 polévkovou lžíci kakaa nebo karobu a ještě promixujeme. Pokud chceme obě rolády světlé, kakao nepřidáváme.
  • Plechy si vyložíme pečícím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení, zlehka vymažeme kokosovým olejem (či jiným), banánovou směs přelijeme a rovnoměrně rozetřeme. Zapneme troubu na minimum (něco pod 50°C). Optimální teplota pro zachování enzymů při sušení je v rozmezí 45-48°C. Banánové pláty sušíme cca 8 hodin, záleží na vodnatosti ovoce. Po usušeni se pláty lehce oddělují od podložky a netrhají se. Pokud se tak ještě děje, pokračujte v sušení další 1-2 hodinky. 
  • Pokud máte sušičku ovoce uzpůsobenou na RAW sušení, banánovou směs sušte v ní.
  • Náplň: Oloupeme si 2 banány, nalámeme je do koktejlového nebo nožového mixéru, přidáme 1 polévkovou lžíci kokosového oleje, 200g rozpuštěné čokolády a mixujeme na hladký krém.
  • Náplň rozdělíme na 2 usušené banánové pláty, rovnoměrně rozetřeme a zavineme. Konec plátu necháme cca 3cm bez náplně. Při zavinování se nám bude náplň trochu hrnout dopředu...
  • Hotové rolády vložíme do potravinové fólie a necháme v lednici zatuhnout.
  • Pak už jenom nakrájíme a baštíme.

Poznámka: Sušení v troubě se nemusíte bát, není to finančně tak náročné jak se zdá. Desetihodinové sušení  v elektrické troubě se zapnutým ventilátorem vyjde cca 5Kč. Přibližně stejných nákladů dosáhnete při pečení na 180°C/30minut (+15minut nahřívání). Měřeno pomoci bezdrátového měřiče spotřeby elektrické energie.


5 komentářů:

  1. Oooo, tak to musím vyzkoušet! Vypadá to úžasně! :) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je moc dobrá, vždy hned zmizne ;-). Jen se nebát a do toho...

      Vymazat
  2. tak bohužel pláty se nepovedly...byli tenké a i když jsem sušila as osm hodin,tak se trhaly,tak jsem je dala na sebe a udělala je jednu roládu ale ten plát se stejně potom nějak rozpustil..kakao jsem nepřidávala a stejně to bylo černé...:( prostě katastrofa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě velice mrzí. U nás je to velmi oblíbená dobrota a připravuji ji celkem často. Pokud se trhali bylo třeba ještě pokračovat v sušení. A pokud se zdály tenké chtělo to ještě banánek navíc ;-). Jinak radu nemám. Nikdy se mi nestalo, že by se pláty rozpustily.

      Vymazat
    2. děkuji,asi jsem antitalent no :D :(

      Vymazat