neděle 22. února 2015

Koprová omáčka s fazolemi

(4 porce)    



Neodolatelná koprová omáčka určitě nadchne všechny. Podávala jsem ji na oslavě mých krásných 30-tých narozenin a chutnala naprosto všem.


Kopr vonný je nenahraditelný a nepostradatelný v kuchyni. Léčivé účinky má téměř celá rostlina. Nepoužívají se pouze kořeny. Má antibakteriální účinky. Odstraňuje nadýmání a pomáhá při žaludeční nevolnosti. Kopr tiší kašel a mírní bolesti hlavy. Má močopudné účinky a podporuje tvorbu mateřského mléka. Užívá se při nespavosti a celkově zklidňuje organismus. Zevně urychluje hojení drobných ran a ve formě koupele posiluje nehty. Žvýkání semen kopru osvěžuje dech.



K omáčce se hodí jakákoliv příloha. Tady v receptu máme brambory vařené v páře, které jsem ochutila bambovou solí, drceným kmínem a čerstvým koprem. Velice se k bramborům hodí ještě napařená brokolice ochucená sušeným mletým česnekem. Určitě tuto kombinaci vyzkoušejte, je to opravdu dobrota.



Ingredience:

Omáčka:
200g velkých bílých fazolí (v suchém stavu)
80g jasmínové rýže (basmati, kulatozrnná...)
80g loupaných mandlí
1000ml vody
špetka soli
30-40g čerstvého kopru
3PL citrónové šťávy
3/4ČL černé soli Kala Namak
2PL lahůdkového droždí
1ČL libečku
1ČL majoránky

Dále:
12ks brambor
1ČL drceného kmínu
1/2ČL bambové soli (nemusí být,postačí osolit)
čerstvý kopr

Jak na to:
  • Fazole si večer namočíme. Ráno vodu slijeme, propláchneme a vaříme v čerstvé vodě spolu s libečkem a majoránkou do měkka. Před dovařením dosolíme. Uvařené fazole scedíme.
  • Rýží a mandle si propláchneme a namočíme v dostatečném množství vody alespoň na 2 hodiny. Vodu slijeme a opět propláchneme. Přendáme do hrnce a přidáme 1000ml vody a špetku soli. Vaříme společně 30 minut. 
  • Po uvaření přelijeme do koktejlového mixéru, přidáme citrónovou šťávu, černou sůl Kala Namak, lahůdkové droždí a hrubé stonky z kopru. Mixujeme na hladkou omáčku.
  • Přelijeme zpět do hrnce a přimícháme scezené fazole a nadrobno nasekaný čerstvý kopr. 
  • Brambory si oškrábeme, nakrájíme na půlměsíčky a vaříme společně s kmínem, koprem a bambovou solí (nebo jen osolíme) v páře nebo ve vodě.
  • Dozdobíme čerstvým koprem, konopným semínkem a podáváme. 
  • Doporučuji ještě podávat s brokolicí vařenou v páře, dochucenou sušeným mletým česnekem a bambovou solí. 


5 komentářů:

  1. to vypadá úžasně..... zítra uvařím :) jen by mě zajímalo - tento poměr ingrediencí je na cca kolik porcí? děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za pozdní odpověď. Ano ano 4 porce možná i 5. Ale my jsme jedlíci a koprovka nám moc chutná ;-).

      Vymazat
  2. aha,už to vidím - 4 porce :D nevšimla jsem si.....

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Ivi, konečně jsem vyzkoušela o víkendu na oběd a byli jsme s Honzou překvapeni, jak skvělé to chutná :) Děkuji za tip a jdu zkoušet dál :)

    Měj se hezky a těším se na další receptíky:) pa J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super Jani, to mě těší, že jste vyzkoušeli a ještě víc, že chutná ;-). Koprovku milujeme ;-)

      Vymazat