pátek 6. února 2015

Pohankové bezlepkové palačinky

(16 ks)     


Palačinky plněné čímkoliv jsou nejlepším začátkem dne. A když jsou k tomu z pohanky není co víc si přát.



Pohanka je bezlepková obilovina. Kdysi dávno byla u nás dokonce nejoblíbenější potravinou. Bohužel byla časem odsunuta. Pohanka má všestranné využití. Má svou specifickou chuť, která nemusí každému vyhovovat, ale mi ji zbožňujeme.
Pohanka je významným zdrojem rutinu, který pozitivně působí na cévy, křečové žíly a hemoroidy. Obsahuje cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami nebo alkoholem a napomáhá odbourávat nahromaděný tuk v játrech. Také redukuje cholesterol, vysoký krevní tlak a je dobrá při prevenci oparů. Posiluje imunitu a je vhodná při detoxikaci organismu.








Příprava těsta je velmi jednoduchá, jen je potřeba pohanku a vlašské oříšky předem namočit a to nejlépe přes noc. Pokud zapomenete, postačí i 2-3 hodinky. Pak se vše jen rozmixuje a můžeme začít palačinky péct. Na palačinky používám tuto pánev Tefal . Jsem s ní velmi spokojená, nepotřebuji žádný tuk a palačinky se vůbec nelepí a jde je lehce obracet. Ale klidně můžete použít trochu kokosového či jiného oleje.  

A čím palačinky naplnit??? Nejraději máme palačinky potřené domácí borůvkovou marmeládou a sojovým jogurtem. Skvělé se hodí i rozmixovaný banán s trochou citrónové šťávy, který posypeme kakaem. Další variantou jsou dušené hrušky nebo jablíčka s trochou vody, rozinkami, skořicí, hřebíčkem a kapkou rumu ;-). Palačinky skvěle chutnají i s arašídovou nutelou a čerstvými banány či rostlinou smetanou.



Ingredience:

300g loupané pohanky kroupy světlá (důležité viz Poznámka pod receptem)
100g vlašských oříšků
400ml vody
1/2  jablíčka, hrušky nebo banánu
2ČL skořice (perníkové koření)
2ČL vanilkového cukru (nemusí být, záleží na chuti)
špetka soli


Video recept:
  • Příprava těsta a pečení palačinek zde.
  • Obracení palačinek. Baštíme-nejdřív pes potom pán zde.
Jak na to:
  • Oříšky a pohanku si večer namočíme v dostatečném množství vody. Ráno vodu slijeme a obojí propláchneme.
  • Přendáme do koktejlového mixéru, přidáme kousek čerstvého ovoce, skořici,cukr,špetku soli a 400ml vody.
  • Mixujeme na hladké palačinkové těsto.
  • Na rozpálenou pánev nalijeme naběračkou těsto a pomocí naklánění pánve ho rovnoměrně rozlijeme. 
  • Pečeme s obou stran. Palačinky navrstvíme na sebe a vložíme do trouby zapnuté na 100°C aby nám nevychladly. 
  • Servírujeme se vším co máme rádi.

Poznámka: Na trhu jsou k dostání dva druhy loupané pohanky. A to pohanka loupaná mechanicky a termicky. Je důležité v receptu použít světlou pohanku.
Světlá pohanka je loupaná mechanicky. Tuto pohanku poznáte podle růžovo-zelené až světle hnědé barvy. Má příjemnou vůni a po namočení vytváří "sliz". Po rozmixování je těsto krásně tekuté a palačinky drží tvar a nelepí se. 
Termicky loupaná pohanka má tmavší až hnědou barvu a má nepříjemnou vůni. Po namočení nevytváří "sliz" (nebo jen velmi nepatrně). Po rozmixování je těsto husté a nedá se použít. Zkoušela jsem ho naředit, ale i poté se palačinky trhají a nedá se s nimi vůbec pracovat. Tato pohanka ztrácí schopnost se pojit.

Vhodné pohanky, mechanicky loupané: Pytlíci, OpobchodLagris (500g v sáčku) - běžně v obchodech.
Nevhodná pohanka, termicky loupaná: Menu gold od La Food, Arax, Lagris (375g v kartónu) - všechny běžně v obchodech.
Bohužel na většině pohanek prodávaných v běžných supermarketech se nedočte jakým způsobem byla loupaná. Kontaktovala jsem tedy výrobce a bylo mi potvrzeno, že Lagris (375g v kartónu) je loupaná mechanicky, Menu Gold a Lagris (500g v sáčku) termicky. Raději si teda pohanku kupte ve zdravé výživě nebo objednejte.



25 komentářů:

  1. wow tak to vyzkouším. zatím jsem vždy dělala jen z pohankové mouky.... ale takhle to vypadá moc dobře a jednoduše :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj Ivet, dnes jsem dělala palačinky podle tvého receptu a musela jsem tam přidat více vody, protože těsto bylo hodně husté. A palačinky, ač chuťově výborné, tak se mi na pánvi (teflon) dost trhaly. Přidala jsem tedy trošku vanilkové hrašky a pak to bylo lepší, ale pořád to nebylo ono, ale to je asi povahou surovin, že? Nevíš čím by to mohlo být? Ráda bych je zařazovala do jídelníčku častěji :-)

      Vymazat
    2. Krásné ráno, tak koukám, že se více lidem nedaří. Včera mi to nedalo a namáčela jsem na dnešní snídani a vše bylo jako vždy ok. Absolutně bez problému. Jakou máte pohanku??? Napadlo mě jedině toto. Já používám pohanku světlou, v obchodech se balená prodává i tmavá. Tmavá pohanka je loupaná termicky, tzn. vysokou teplotou a proto i s tmavne, vlastně se jakoby opraží, kdežto bílá se loupe mechanicky. Možná tím nasákne více vody a celkově se chová jinak ;-). Pohanku objednávám tuto: http://panpekar.blogspot.cz/2011/11/pohanka.html
      Ale dneska skočím zakoupit i tu tmavou a zkusím to, jsem sama zvědavá, zda je to tím...

      Vymazat
    3. Jsem ráda, že jste sis tak pěkně poradila a nevzdáváš to ;-). Já dokonce tyto palačinky převracím takovým tím házecím pohybem přímo z pánve. Vůbec se mi nelepí, netrhají...

      Vymazat
    4. já měla doma akorát lámanku, která tedy nasákne dost vody a dobře se s ní pracuje např. když dělám lívance, tak nevím, tím to asi nebude.. No každopádně to ještě vyzkouším s tou světlou. :-) Ale chuťově jsou vynikající!!!! :-) To se časem vyladí... děkuji za recept :-)

      Vymazat
    5. Tak to jsem už v koncích. Dneska mám opět namočeno nějakou klasickou pohanku s marketu tak vyzkouším a pak třeba ještě tu lámanku ;-). Budeme mít pohankový týden :-)...

      Vymazat
    6. Ivet, hlavní je, že chutná... :-) a toto mi opravdu chutná... když příjdu na to, kde se stala chyba, tak určitě napíšu... a kdyby napadlo něco tebe, tak napiš taky... :-) krásný den

      Lenča
      zdravejist.blogspot.com

      Vymazat
    7. Tak je to určitě pohankou. Tento týden jsem je dělala už 3x. Jednou z pohanky co mám doma z opobchodu, pak s pohanky značky Lagris - ty se povedli. A ještě jsem sehnala nějakou pohanku s Alberta - Menu Gold od La Food a ty teda katastrofa. Už chápu ty komentáře tady, že se nevede. Ty s kterých se mi to nepovedlo bylo těsto opravdu moc hutné a i po přidání vody se trhaly a nešlo to. Po třetí palačince (trhanec a shluk) jsem to vzdala. Přidala tam kukuřičnou mouku, rozinky, karob, sušenou třtin.šťávu, olej a kyp.prášek a šlo to do trouby-výborná buchta. Bohužel ani na jednom obalu nebylo uvedeno způsob loupání. Psala jsem dotazy do firem, ale odpověď žádná. Ale po namočení pohanky ten rozdíl byl znát. Vždy mi pohanka po namočení tak trochu ze slizovatí a u té La Food se nedělo a je i na pohled tmavší barvy a i vůně je odlišná. Takže pohanka by měla být určitě mechanicky loupaná, ne termicky, pak má úplně jiné vlastnosti... Zítra to nějak sepíšu a přidám k receptu...
      PS: krásný blog, jdu studovat ;-)

      Vymazat
  2. ...bez teflonové pánve to ani nezkoušejte :)

    OčiS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím. Copak se nepovedlo??? Nemám zkušenost s pečením palačinek na jiné pánvi.

      Vymazat
    2. ...tak jídlo to bylo, ale palačinky ne :) Použil jsem nerezovou s velkou kapkou oleje, na které dělám "standart" palačinky, hold zajdu pro teflon.

      Vymazat
    3. Tak trošku adrenalin koukám ;-). Jojo, teflon je teflon.

      Vymazat
  3. ahoj, takový blbý dotaz asi.. těch 400 ml vody , to patří jako do toho mixéru asi že? já to pochopil že to patří k tomu namáčení... namáčení probíhá tak, že tím je hladina vysoko nad pohankou a oříšky? a namáčí se ty dvoje dohromady nebo zvlášť?
    mixer to neutah a místo hladkého těta byla krudkovitá kaše, čili teflon neteflon to nevyšlo... kde je chyba?? dik za radu, D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano voda patří do mixéru. Namáčecí voda se slije a pohanka a oříšky se propláchnou. Vloží se do mixéru a přilije se těch 400ml vody. Namáčím pohanku a oříšky zvlášť, ale je to celkem jedno ;-). Tak to mě mrzí, že se nepovedlo. Chápu to, že jste mixoval bez vody??? To věřím, že měl mixér co dělat ;-), chudáček maléj...

      Vymazat
    2. no mixoval sem s vodou (400 ml), ale mám pocit že pohanka a oříšky byly málo nabobtnalé (protože sem je zalil těmi 400 ml i večer, blbě sem ten recept pochopil), příště teda namáčení provedu s velkým množstvím vody aby byly pěkně měkké.. :) Díky snad se to příště podaří

      Vymazat
    3. Tak budu držet palečky, ať se příště podaří. Recept opravím, ať je to jasné ;-). Mějte se fajn...

      Vymazat
  4. Tak kromě toho, že jsme na tom málem odvařili mixér a museli jsme to mixovat natřikrát, protože se to do něj nevešlo ( a to máme fakt velký mixér), z toho nakonec bylo něco v konzistenci míchaných vajec :D Víckrát už to zkoušet nebudu, nervy mám jen jedny. Musíte být vážně bohyně, že se Vám to povedlo tak krásně jak je vidět na fotkách!! Někdo hold umí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chudáček mixér, je mi ho líto. Škoda, že se vám nedaří. Jsou fakt moc dobré.
      My máme mixér s kapacitou 1,6l a těsto je tak trochu nad polovinu. Včera jsem je opět zkoušela a bez problémů. Jdou obracet jen pohybem pánve. Dneska mám namočeno opět. Mám nějakou klasickou pohanku z obchodu tak jsem zvědavá jak to půjde sní.

      Vymazat
  5. Tak po přečtení komentářů, že se palačinky moc nevydařily, jsem se rozhodla, že jdu do nich. Od večera mám namočeno, tak jdu mixovat těsto :-D Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hotovooo. Palačinky jsou luxusní a mají krásný vzoreček :-) S těstem se pracovalo velice dobře. Kdybych to uměla, tak bych obracela vyhazováním :-D Smažila jsem na titanové pánvi, potřené olejem. Dík za recept. Lenka

      Vymazat
    2. Super, to jsi mě potěšila, že tě komentáře neodradili a dala si jim šanci ;-). Jak jsem psala výše, nedalo mi to a zkoušela jsem z jiných pohanek a záleží kterou použijete... Jojo, já si s palačinkami ráda doma pohazuji a co spadne vedle, tak zbaští pejskové :-).

      Vymazat
  6. Tak se taky přidávám k těm co tento recept vyzkoušeli. Měla jsem doma pouze zbytek pohanky (lámanka), tak jsem to nadstavila ještě pohankovýma vločkama, voda podle konzistence a jeden celý banán a byly výborné. Použila jsem teflonovou pánev a netrhaly se. Dík za skvělý recept. Zuzka:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šikovná kuchařka. Jsem ráda že si vyzkoušela Zuzi ;-).

      Vymazat
  7. Dnes již podruhé odzkoušeno a můžu říct, nejlepsi recept. Jsem absolutně nadšena. S těstem se krasne pracuje, pouzila jsem take teflonovou panev,ani nebylo potřeba olej.Plnila jsem jak nasladko marmeládou pro děti tak naslano fazolemi s rýží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi to mám radost, že Vám doma tak chutná. Také je pojídáme ve velkém-mňam.

      Vymazat