čtvrtek 6. listopadu 2014

Dýňové karbanátky s celerovými hranolky

(25ks)



Zeleninových karbanátku se dá udělat nekonečné množství. V kombinací s luštěninou a obilovinou se stanou plnohodnotným jídlem.


Dýně obsahuje až 90% vody. Je tedy vhodná při snižování nadváhy. Obsahuje vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B, minerální látky (draslík, hořčík, zinek, fosfor a měď). Dýně podporuje trávení,
odstraňuje škodlivé látky ze střev a snižuje hladinu tuku v krvi. Posiluje imunitní systém, má blahodárný vliv na nervy a zrak.  





Velice jsme si oblíbili bezlepkovou italskou obalovací směs. Je velmi chutná a dodává příjemnou chuť.  Mícháme si jí doma s kukuřičnou strouhankou a touto směsí obalujeme karbanátky, jakoukoliv zeleninu, žampióny atd. Určitě doporučuji vyzkoušet.






Dýňové karbanátky - Ingredience:

580g  dýně
3 cibule
100g cizrny 
80g jáhel
čerstvou petržel (nebo řapíkatý celer, pažitku, jarní cibulku)
3PL sojové omáčky Tamari
3PL lahůdkového droždí (nebo koření dle chuti)
2PL hořčice
4PL Hrašky (nebo celozrnné mouky)
1/4 ČL pepře
1ČL libečku
1ČL majoránky
sůl
italská obalovací směs (nebo strouhanka, celozrnná mouka...)

Jak na to:
  • Cizrnu si namočíme den dopředu. Vodu slijeme a vaříme v čerstvé vodě s bylinkami pro lepší trávení (libeček, majoránka, oregano...) do změknutí. Před dovařením osolíme. Scedíme a necháme vychladnout. Cizrnu rozmixujeme v nožovém mixéru. 
  • Jáhly 2x spaříme horkou vodou (zalijeme vařící vodou a vodu slijeme). Vaříme v osolené vodě (150 ml) cca 15-20 minut. Necháme vychladnout.
  • Dýni vydlabeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
  • Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na troše oleji. Přidáme nastrouhanou dýni, sojovou omáčku, pepř a dusíme do změknutí. Necháme vychladnout.
  • Dýni, jáhly a mixovanou cizrnu smícháme v míse. Přidáme lahůdkové droždí, hořčici, hrašku a nasekanou petržel. Směs promísíme a necháme 30 minut odležet v lednici.
  • Vlhkýma rukama tvarujeme karbanátky a obalíme v obalovací směsi. Smažíme na pánvičce na troše oleji z obou stran. Po usmažení necháme karbanátky okapat na papírovém ubrousku.
  • Můžeme péct i v troubě. Plech si vymažeme trochou oleje a karbanátky pečeme 15 minut z každé strany na 180°C.   
Celerové hranolky - Ingredience:

1 celer

olej 
sůl

Jak na to:
  • Celer si očistíme a nakrájíme na hranolky (o něco tenčí než z brambor). 
  • Smažíme ve větší vrstvě oleje do zhnědnutí.
  • Hotové hranolky necháme okapat na papírovém ubrousku, posolíme a podáváme.
  • Hranolky se dají péct v troubě společně s karbanátky. Celerové hranolky pokapeme olejem, osolíme, promísíme a dáme na pečící papír. Pečeme na 180°C/30 minut (můžeme grilovat i papriky). 




Žádné komentáře:

Okomentovat