pátek 31. října 2014

Zapečené brambory s brokolicí

(4 porce)


Kdo by neměl rád zapečené brambory na jakýkoliv způsob? Velice jednoduchý recept s brokolicí nezklame. 


Brokolice má silné antioxidační účinky. Chrání organizmus před volnými radikály, rakovinotvornými a toxickými látkami. Obsahuje vitamín C, vitamín E, vitamíny skupiny B a beta-karoten. Z minerálních látek obsahuje draslík,vápník, fosfor a síru. 





Brambory si můžeme okořenit jakýmkoliv kořením. My doma máme v oblibě na zapékané brambory toto staročeské koření. Je mírně pálivé, v kombinaci s pečenými brambory, neodolatelné. 






Bešamelová omáčka z hrašky je velmi jednoduchá. Je potřeba jen Hraška, voda a koření na které máte zrovna chuť. Vše se jen povaří asi 20 minut do zhoustnutí a máme hotovo. Doporučuji si část omáčky dát stranou, přimíchat trochu kvalitní hořčice, čerstvé petrželky a dát vychladit do ledničky. Takto připravenou směs můžeme podávat k jídlu nebo namazat na chlebík.





Ingredience:

8 větších brambor
1 brokolice
2 cibule
5 stroužků česneku
1ČL bylinkového másla
1ČL staročeského koření
1ČL uzené papriky
1ČL drceného kmínu

Jak na to:
  • Brambory povaříme 20 minut v osolené vodě. Máme-li nové brambory, vaříme i se slupkou.
  • Brokolici rozebereme na růžičky, cibuli nakrájíme na kolečka a česnek na plátky. Zakápneme olivovým olejem, přidáme bylinkové máslo a promícháme.
  • Vařené brambory nakrájíme na kolečka a naskládáme první vrstvu do vymaštěného pekáče. Ochutíme uzenou paprikou, kmínem a staročeským kořením. 
  • Na brambory navrstvíme směs brokolice s cibulí, česnekem a bylinkovým máslem.  
  • Na brokolici dáme druhou vrstvu brambor a opět ochutíme uzenou paprikou, kmínem a staročeským kořením. Zakápneme olivovým olejem.
  • Vše přelijeme připravenou bešamelovou omáčkou z hrášky.
  • Pečeme na 180°C/20 minut přikryté alobalem.

Bešamelová omáčka z Hrášky - Ingredience:

85g Hrašky
500ml vody
2PL lahůdkového droždí
1ČL himalájské černé soli – Kala Namak
koření dle libosti (muškátový oříšek, provensálské koření...)

Jak na to:
  • Hrašku a lahůdkové droždí si rozmícháme ve vodě a pozvolna vaříme 20 minut za občasného míchání na hustou bešamelovou omáčku. Přimícháme černou sůl a koření.
  • Přelijeme omáčkou připravené jídlo a zapékáme.


Žádné komentáře:

Okomentovat