Bazalka nikdy nechybí u nás na okně. Máme ji vždy po ruce, ať už do polévek, těstovin, pesta, salátu nebo na domácí chléb z rajčátkem. Pesto ideálně přidáváme do hotových jídel, nemělo-by projít varem. Pesto se dá zakoupit i ve zdravé výživě nebo supermarketu, ale není srovnatelné s čerstvě vyrobeným.
Bazalka má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Podporuje zažívání, snižuje nadýmání, pomáhá při nevolnosti a odstraňuje žaludeční křeče. Bazalka také usnadňuje odkašlávání. Má zklidňující účinky, tudíž je vhodná při nespavosti. Podporuje tvorbu mateřského mléka a také pocení. Mírní svědění pokožky.
Ingredience:
25g bazalkových lístků
6g piniových oříšků
1 stroužek česneku
špetka soli
20-25g olivového oleje
30g "parmezánu" se sezamu a kešu
- Bazalku, oříšky, česnek se špetkou soli rozmixujeme v mixéru na bylinky.
- Přidáme "parmezán" a olivový olej a ještě promixujeme.
- Pesto přendáme do uzavíratelné skleničky a skladujeme v lednici.
Super návod, docela bych jej chtěla vyzkoušet, myslím že bude super třeba na špagety s parmazánem :) Nevíte někdo, jestli lze koupit třeba i v nějakých prodejnách se zdravou výživou? Někdy by mohlo být i v drogerii, v DM to třeba tak mají. Každopádně mě docela mrzí, že zdravou výživu neprodávají tady :(
OdpovědětVymazat