úterý 14. října 2014

Bazalkové pesto



Bazalka nikdy nechybí u nás na okně. Máme ji vždy po ruce, ať už do polévek, těstovin, pesta, salátu nebo na domácí chléb z rajčátkem. Pesto ideálně přidáváme do hotových jídel, nemělo-by projít varem. Pesto se dá zakoupit i ve zdravé výživě nebo supermarketu, ale není srovnatelné s čerstvě vyrobeným.




Bazalka má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Podporuje zažívání, snižuje nadýmání, pomáhá při nevolnosti a odstraňuje žaludeční křeče. Bazalka také usnadňuje odkašlávání. Má zklidňující účinky, tudíž je vhodná při nespavosti. Podporuje tvorbu mateřského mléka a také pocení. Mírní svědění pokožky.



V receptu jsem použila piniové oříšky. Nepatří mezi nejlevnější, ale použité množství je malé. Můžete je nahradit i jinými oříšky (kešu, vlašské ořechy) nebo semínky (slunečnicová a sezamová) nebo jejich kombinací.

Ingredience:

25g bazalkových lístků

6g piniových oříšků
1 stroužek česneku
špetka soli
20-25g olivového oleje
30g "parmezánu" se sezamu a kešu

Jak na to:
  • Bazalku, oříšky, česnek se špetkou soli rozmixujeme v mixéru na bylinky. 
  • Přidáme "parmezán" a olivový olej a ještě promixujeme.
  • Pesto přendáme do uzavíratelné skleničky a skladujeme v lednici. 


1 komentář:

  1. Super návod, docela bych jej chtěla vyzkoušet, myslím že bude super třeba na špagety s parmazánem :) Nevíte někdo, jestli lze koupit třeba i v nějakých prodejnách se zdravou výživou? Někdy by mohlo být i v drogerii, v DM to třeba tak mají. Každopádně mě docela mrzí, že zdravou výživu neprodávají tady :(

    OdpovědětVymazat