čtvrtek 27. listopadu 2014

Celozrnné housky

(18ks)


Doma pečené pečivo je pro nás samozřejmostí. Většinou pečeme celozrnné kváskové chlebíky, ale
je-li chuť, přijde na řadu i droždí.



Celozrnné houstičky nevykynou jako z bílé mouky, ale jsou hutnější a lépe zasytí. Mrkvička udržuje v houskách vláčnost a dodává jim příjemnou barvu a chuť.






Pečení domácího pečiva vypadá složitě, ale stačí jen začít a sami uvidíte, že na tom nic není. Můžete střídat mouky, přidávat semínka, mrkev nahradit strouhanou řepou nebo dýní. Možností je spousta.


Houstičky můžeme posypat sezamem, lněným semínkem, slunečnicí, kmínem nebo mákem. Jen je třeba je orosit a semínka zlehka uhladit lžící aby nám neopadaly.


Housky se skvěle hodí na burgery, ale i namazané s domácí marmeládou nebo nutelou jsou neodolatelné.






Ingredience:

340g celozrnné hladké pšeničné mouky
340g celozrnné hladké žitné mouky
340g celozrnné hladké ječné mouky
650ml vody
80g mrkve
21g čerstvého droždí
100g olivového oleje
30g sušené třtinové šťávy (nebo cukru)
20g soli

Jak na to:
  • Droždí si rozmícháme ve vlažné vodě, přidáme ostatní ingredience a zamícháme. Až se nám ingredience spojí, těsto hněteme 15-20 minut. Samozřejmě máme-li robota, můžeme ho nechat pracovat za nás ;-).
  • Těsto přikryjeme a necháme kynout 1,5-2 hodny. 
  • Po-té těsto přemístíme na pomoučněnou pracovní desku a rozdělíme na 18 kousků o hmotnosti cca 100g. Z každého dílu vyválíme houstičku.
  • Houstičky přemístíme na plech s pečícím papírem, orosíme a posypeme sezamovými semínky. Vypouklou stranou lžičky semínka uhladíme, aby se po upečení nesesypaly. Plechy zakryjeme igelitovým sáčkem tak, aby se nedotýkal housek a necháme na teplém místě vykynout 1-1,5 hodiny.
  • Na spodek trouby vložíme starý plech nebo pekáček. Troubu si rozehřejeme na 250°C. Vložíme plech s houskami do trouby a na spodní plech vlijeme asi 2dcl horké vody. Tím dojde k zapaření trouby. Pečeme 12-15 minut.
  • Housky přemístíme na mřížku a necháme vychladnout.


Žádné komentáře:

Okomentovat