středa 26. listopadu 2014

Hrušková bábovka

(forma na bábovku 22cm)


Přiznám se, nikdy jsem bábovku ještě nepekla... Bála jsem se copak z tohoto pokusu vzejde, ale musím se pochválit, bábovka je skvělá.


Díky bedýnkám máme doma pořád dostatek slaďoučkých hrušek, ale můžete je klidně nahradit jablíčky, nebo použít kombinaci jablek a hrušek. Doma používáme převážně celozrnné mouky, pokud nemáte nic proti klasické bílé mouce, můžete bábovku upéct i s ní, nebo namíchat 1:1 s celozrnnou.


Postup je velice jednoduchý. Všechny ingredience smícháme v míse, kromě kypřícího prášku a jedlé sody. Tyto suroviny v mícháme až nakonec. Pak těsto okamžitě přelijeme do olejem vymazané bábovkové formy a dáme do vyhřáté trouby péct zhruba na 60 minut.
Používám tuto bábovkovou formu.

Po upečení necháme bábovku lehce vychladnout ve formě a vyklopíme. Hotovou bábovku můžeme pocukrovat nebo přelít čokoládovou polevou ( rozpustíme si kvalitní čokoládu ve vodní lázni a přidáme 2 ČL kokosového oleje).



Ingredience:

350g celozrnné hladké pšeničné mouky
600g hrušek
80g sušené třtinové šťávy (nebo třtinový cukr)
110g rýžového oleje (nebo slunečnicového)
60g rozinek (nemusí být)
40g vanilkové hrašky
50-100ml vody (dle vodnatosti ovoce)
2ČL skořice
20g kypřícího prášku bez fosfátu (z vinného kamene)
10g jedlé sody
2PL kakaa (nemusí být)

Jak na to:
  • Troubu si rozehřejeme na 180°C a formu vymažeme olejem (můžeme i vysypat moukou dle typu formy).
  • Na hrubém struhadle si nastrouháme ovoce. Přidáme ostatní suroviny kromě kypřícího prášku a jedlé sody. A smícháme. Podle potřeby přidáme vodu. 
  • Přimícháme kypřicí prášek a sodu. Polovinu těsta přelijeme do formy. K zbylému těstu přimícháme kakao, promícháme a přilijeme do formy. Vložíme do předehřáté trouby. 
  • Pečeme na 180°C/55-65 minut. 
  • Jestli je bábovka hotová zkontrolujeme špejlí. Bábovku necháme ve formě lehce vychladnout (10 minut) a vyklopíme. 
Poznámka: Hruštičky, které používám jsou domácí s bedýnek, tudíž jsou velmi sladké, šťavnaté a pěkně zralé. Pokud budete mít hrušky tvrdší můžete přidat více vody. Celkově až 200ml, nebo použijte jablíčka. 

Žádné komentáře:

Okomentovat