úterý 14. července 2015

Focaccia

(2 plechy)        


Focaccia je italský chléb, který si můžete připravit kdykoliv  na něj dostanete chuť. Celá příprava i s kynutím a pečením vám zabere asi 2 hodinky. Není potřeba těsto překládat ani tvarovat do bochánku nebo rohlíků. Na tvaru totiž nezáleží.


Tento chléb se dá jíst teplý i za studena. Je výborný jen tak třeba k vínu nebo jako příloha k salátům a různým pomazánkám. Skvěle se hodí i ke grilované zelenině a k dresingům.

Variant na přípravu této dobroty existuje spousta. Můžete si focacciu upéct jen se solí nebo přidat sušená rajčátka, olivy nebo kapary. Opět záleží jen na vaší chuti, fantazii a na tom co máte po ruce. Olivy můžete zapracovat nebo je jen vsadit do těsta po vyválení na plech.
A samozřejmě si můžete tento chléb upéct i z celozrnné mouky nebo kombinovat různé druhy mouk.

Po vykynutí těsto rozdělme do dvou bochánku. Každé s nich roztáhneme rukama nebo vyválíme válečkem na velikost plechu. Zakápneme pořádně olejem, posypeme kořením a hrubou solí a rukama olej zahladíme do těsta. Nakonec prsty uděláme v těstě ďolíky a dáme péct na maximální teplotu do trouby.
Množství uvedené v receptu je na 2 velké focaccie. Klidně můžeme péct jen s poloviční dávky a těsto si rozdělit do pizzových forem, tím nám vznikne kulatý chléb.



Ingredience na 2 plechy:

1kg hladké mouky
800ml vody
1 kostka droždí (42g)
100g sušených rajčat (můžou být i naložená v oleji)
100g oliv
4-6 stroužků česneku

olivový olej
hrubozrnná mořská sůl
provensálské koření (bazalka, tymián a oregano)

Jak na to: 
  • Rajčata nakrájíme na menší kousky.
  • 800ml vody svaříme a zalijeme nakrájená rajčata a necháme vše vychladit (pokud máme rajčátka naložená v oleji tento krok vynecháme a rovnou si rozmícháme droždí ve vlažné vodě a rajčátka pak vmícháme do těsta s olivami a česnekem).
  • Po vychladnutí na pokojovou teplotu přidáme droždí a rozmícháme.
  • Postupně přidáváme mouku a těsto zapracováváme.
  • Přidáme olivy, česnek nakrájený na proužky a ještě propracujeme.
  • Těsto přikryjeme a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě.
  • Pracovní desku si pořádně pomoučníme (nebo pokapeme olejem a rozetřeme ho), těsto vyklopíme a rozdělíme ho do dvou bochánku. 
  • Plechy si vyložíme pečícím papírem. Bochánky přendáme na plechy a každý s nich roztáhneme rukama nebo vyválíme válečkem na velikost plechu.
  • Placky posypeme provensálským kořením, hrubou solí a pořádně zakápneme olivovým olejem.
  • Rukama olej zahladíme do těsta aby se spojil s kořením i těstem a prsty uděláme ďolíčky.
  • Pečeme na maximum (já mám 250°C) asi 15-20 minut. V polovině pečení plechy prohodíme (pokud pečeme oba plechy najednou).
  • Necháme vychladnout a nekrájíme na požadované kousky.


7 komentářů:

  1. Dělám si na ni zálusk už dlouho, takže děkuju za připomenutí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač. Tak směle do toho. Je fajn, že jde tento chléb upéct kdykoliv bez dlouhého kynutí. Tak ať se podaří a chutná jako nám všem doma.

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tomto receptu, který je nafocený, jsem použila čistě hladkou mouku. Jinak běžně kombinuji jakoukoliv celozrnnou mouku s klasickou bílou v poměru 1:1. Čím více celozrnné dávám tím je pečivo hutnější a méně nadýchané. Záleží co máte ráda.
      Cizrnovou mouku atd. jsem tady nezkoušela. Luštěninové mouky přidávám do zeleninových karbanátku a na zahušťování omáček a polévek atd. ;-).

      Vymazat
    2. moc děkuju, tak jdu na to.

      Vymazat
  3. Ahoj Ivetko, tak jsem včera pekla a docela to ušlo :) sice nebyla tak dobrá jako ta tvoje, ale snad to dopracuji taky k takové :) :) Pa Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Kači,
      určitě to vypiluješ a bude ještě lepší ;-).

      Vymazat