úterý 31. března 2015

Pizza

(2 pizzy)        



Pro návštěvu, pro pohodový večer u filmu nebo když je chuť, tak i k obědu ;-). Ano i my si pečeme doma pizzu. Většinou jí teda peču pro radost příteli, ale tvrdit že ji nejím, nebo mi nechutná nebudu. Je totiž skvělá!!! Až moc.

Pizzu si můžete udělat ze surovin, které máte nejraději, nebo spíše, které najdete doma. Recept je jen inspirací pro Vás, ale výsledná chuť už záleží jen na Vás.
Základem na pizzu jsou konzervovaná nasekaná rajčátka s cibulí, česnekem a provensálským kořením.
Nejraději připravujeme pizzu s cuketou, žampióny, paprikou, karamelizovanou cibulkou a  kukuřicí. Anebo pizzu špenátovou.
Příprava se zdá zdlouhavější, ale jednou za čas to za to stojí.

A samozřejmě si můžete pizzu udělat z jakékoliv mouky. Můžete si koupit speciální mouku na pizzu, použít mouku polohrubou světlou, nebo si udělat pizzu celozrnnou.
My si nejraději mícháme mouku v poměru 200g světlé a 180g celozrnné. Ale to záleží jen na Vás co Vám nejvíce zachutná.

Ingredience:

Těsto na 2 pizzy:
380g mouky (200g světlá+180g celozrnná)
150-160ml vlažné vody
21g čerstvého droždí (nebo balíček sušeného droždí)
4PL olivového oleje
1KL himalájské soli 
1KL sušené třtinové šťávy (cukru)

Rajčatový základ na 2 pizzy:
400g sterilizovaných loupaných krájených rajčat
(nebo 300g spařených loupaných rajčat + rajský protlak)
1 cibule
4-5 stroužků česneku
1-2KL provensálského koření (bazalka, oregano, rozmarýn)
olej

Ostatní:
1 cuketa
10 žampiónů
1 větší paprika
2 cibule
2PL sušené třtinové šťávy (cukru)
2PL balsamico octa
2PL sojové omáčky Tamari (jakékoliv)
sterilizovaná kukuřice (mražená cukrová)
olivy
popřípadě špenát a uzené tofu nebo tempeh

Jak na to:
  • Těsto: Droždí, olej a cukr si rozmícháme ve vlažné vodě.
  • Smícháme mouky a sůl. Přidáme rozpuštěné droždí s cukrem a olejem ve vodě.
  • Vypracujeme pružné nelepivé těsto. Přendáme ho do mísy, zakryjeme a necháme hodinku kynout.
  • Rajčatový základ: Mezi tím si oloupeme 1 cibuli, nakrájíme ji na drobno a restujeme. Přidáme 4-5 prolisovaných stroužků česneku, sterilizovaná krájená rajčátka a provensálské koření. Prohřejeme a odstavíme.  
  • Ostatní: Nakrájíme si 2 cibule na kolečka a restujeme na oleji. Přidáme sušenou třtinovou šťávu (cukr) a necháme zkaramelizovat. Podlijeme troškou balsamico octa, chvilinku podusíme a odstavíme.
  • Nakrájíme si očištěné žampióny na plátky a papriku na proužky. Na troše oleje vše restujeme. Přidáme sojovou omáčku, chvilinku podusíme a odstavíme.
  • Popřípadě spaříme špenátové listy. Na troše oleje chvilinku restujeme prolisovaný česnek, přidáme špenát, osolíme a odstavíme (nebo si připravíme špenát klasický způsobem z mraženého).  
  • Kompletace:  Troubu si předehřejte na 210-220°C. Plechy na pizzu si vymažte olivovým olejem. Těsto rozdělte na dva bochánky, rozválejte do forem a propíchejte vidličkou. 
  • Na těsto rozdělte rajčatový základ, poklaďte na kolečka nakrájenou cuketou, restovanými žampióny,paprikou a karamelizovanou cibulkou. Na jednu pizzu přidejte špenát, chcete-li nastrouhejte ještě uzené tofu nebo tempeh.
  • Posypte kukuřicí a olivami.
  • Pečte na cca 220°C/15-20 minut. V polovině pečení plechy otočte a vyměňte.    



4 komentáře:

  1. Jééé Ivet, ty mi jdeš pěkně na ruku :-) Zrovna jsem přemýšlela nad pizzou a co na ní dát vegan, aby to bylo dobré... Díky za inspiraci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem se zrovinka trefila s receptem ;-).

      Vymazat
  2. Pizza z dobrých pizzeriích chutná proto, že se dělá ve zděných pecích cca 1 až 1,5 minuty. Proto když dělám pizzu v troubě, je nutné ji rozehřát na úplné maximum. Samozřejmě dobu pečení musím zohlednit podle toho, jakou "nálož" ingrediencí jsem na ní dal. 20 minut je ale dost dlouho. V troubě, která peče na 230 °C to vychází zhruba na 12 minut.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář a radu,
      pizzu pečeme déle, protože je na ní opravdu dost ingrediencí a k tomu peču 2 pizzy najednou a tím se čas také prodlouží. Určitě ale vyzkouším i pizzu s méně ingrediencemi a upeču ji samotnou ;-).

      Vymazat