pátek 15. srpna 2014

Kvašená zelenina-pickles

(1,5kg)


Kujme pikles, pikles kujme, obvykle i neobvykle... Milujeme tuto úpravu zeleniny po celý rok. Pokaždé jiná, pokaždé čerstvá, pokaždé dokonale křupavá, pokaždé velice jedlá.



Je to velice jednoduché a kombinace použité zeleniny je neomezená. Stačí jen všechnu zeleninu nakrájet, nakrouhat, nasolit, okořenit, promačkat, nechat zavadnout a napěchovat. Princip kyselého zelí, ale kvašení probíhá maximálně týden. Zelenina má příjemnou kyselou chuť a neztratí nic na své křupavosti.



My jsme si domů pořídili tento roztomilý kvašáček a jsme sním maximálně spokojeni. Zelenina se dá kvasit i ve velkých sklenicích, ale je jí potřeba něčím zatížit. Pěkný vzhled a praktické použití u mě vyhrálo. Doma kvasíme neustále, proto si zeleninu po týdenním kvašení (někdy i dříve) přendáme do uzavíratelné sklenice a dáme do lednice, aby se zastavil proces dalšího kvašení. A hurá hned zakládáme další. Pickles jsme doma zkoušeli již v mnoha podobách a pokaždé byl skvělý. Velmi mi chutná kombinace v tomto receptu nebo kombinace řepy, zelí, cibule a křenu.



Kvašená zelenina působí pozitivně na imunitní systém, posiluje organizmus a napomáhá v boji proti infekcím a virům. Pickles obsahuje vysoký počet probiotických bakterií, které napomáhají vybudovat zdravou střevní mikroflóru a udržují ji. Takto mléčně kvašená zelenina obsahuje velké množství vitamínu C. Pickles je také bohatý na minerály a enzymy. Prostě malý - velký zázrak v kuchyni. 



Kvašenou zeleninu (pickles) konzumujeme nejlépe každý den. Stačí dvě lžíce k hlavnímu chodu. Přidejte si pickles do zeleninových salátů, omáček nebo polévky. Výborný i na zapékané pokrmy. A co takhle do vegan-burgru??? 



Ingredience:

1,5kg zeleniny
- směs kořenové zeleniny,cibule a zelí (bílé, červené s kombinaci čínského zelí nebo kapusty) výběr záleží na Vás
25g soli
koření dle libosti
- kmín, kopr, křen, paprika, libeček (čerstvé i sušené), mořská řasa

Např.:
200g mrkve
200g okurek
200g květáku
150g cibule
200g čínského zelí
550g bílého zelí
25g soli 
kmín, kopr a lněné seminko

Jak na to:
  • Cibuli nakrájíme na půlkolečka, mrkev a okurku na kolečka, květák na malé růžičky a zelí nakrouháme.
  • Přidáme sůl a koření. Necháme zavadnout, promačkáme a upěchujeme. Zatížíme. Zelenina musí být ponořená ve vlastní šťávě. Pokud není, dolijeme slanou vodou.
  • Necháme při pokojové teplotě. Pravidelně kontrolujeme, při kvašení bude zelenina pouštět další šťávu.
  • Po 4-7 dnech zelenina dosáhne optimální kyselosti. V teplých měsících dříve. Budeme postupně ochutnávat. Záleží na naši chuti. Poté přemístíme do chladu, aby nám dále nekvasila.
  • Používáme jako přílohu k jídlům, do sendviče, nebo vaření čí zapékání. 


1 komentář: