pondělí 11. srpna 2014

Sbaleno na cesty



Taky se Vám stává, že si nemůžete vybrat na svých toulkách žádné uspokojivé jídlo  v restauracích? Nebo není po cestě žádná zdravá výživa či supermarket, kde by jste si vybrali něco k snědku? Platí tady pořekadlo: "Kdo je připraven není zaskočen". 









Sladká snídaně či svačinka. Do uzavíratelných sáčků na potraviny (zakoupíte v Tescomě nebo Ikei) si nasypeme ovesné vločky nebo kuskus, rozinky, brusinky, sušené hrušky a směs oříšků. Dochutíme skořicí či perníkovým koření a osladíme sušenou třtinovou šťávou nebo třtinovým cukrem. Můžeme přidat i některý oblíbený sušený nápoj. A jako bonus kousek čokolády. Stačí zalít horkou vodou, chvilinku počkat a snídaně je hotová.  


Opravdu stačí trocha fantazie. Většinou to vše nechávám na chuti. Namícháme třeba pšeničný bulgur s pohankou. Přidáme sušené ovoce, oříšky a semínka, karob nebo kakao, kokos, skořici a osladíme. Tato směs je uvařená do 20 minut. Pokud máme možnost přidáme čerstvé ovoce. My většinou cestujeme s krosnou na zádech tam, kam Nás nohy donesou. A není nic hezčího, než si ráno uvařit dobrou kaši s čerstvými jahodami, borůvkami a ostružinami z lesa.



A co na oběd či večeři? Podobně jako u snídaně, namícháme si na co je chuť. Těstoviny s červenou čočkou, sušenými rajčaty, sušeným česnekem a cibulí. Dochutíme kořením dle libosti. Nebo rýži se sušenými houbami, česnekem a cibulí, koprem a kořením (u Nás vede kurkuma nebo nějaká kari směs).  Můžeme přidat Hrášku a lahůdkové droždí pro smetanovou omáčku. Vše má podobnou délku vaření, takže oběd je za 20 min hotový. Přidáme si čerstvou zeleninu a jíme.

Jako rychlá svačinka poslouží nějaká koupená nebo doma udělaná müsli tyčinka. Z oblibou pečeme tyto ovesné ježky.



A také domácí celozrnný kváskový chléb se zeleninou. Recept tady.



Pokud necestujete pěšky a nebo máte s sebou nosiče, jako mám já, můžete si přibalit i pár konzerv nebo hotový guláš, omáčky či pomazánky a domácí marmelády.



A nedílnou součástí je i přenosná kuchyňka. V každém běžném kempu je možnost vaření, ale my nikdy nevíme kam dojdeme a proto se spoléháme jen sami na sebe. Tuto výbavu lze pořídit do 1000 Kč. A pokud si koupíte malou plynovou kartuš, tak se Vám vejde i do nádoby na vaření.

Takže stačí už jen nabalit krosny vším co se vleze a co uneseme a hurá na výlet či dovolenou.



Žádné komentáře:

Okomentovat