čtvrtek 14. srpna 2014

Rýžové těstoviny s cuketou a Tofu lečo

(4 porce)


V sezóně rajčat, paprik a cuket je to nejčastější jídlo v různých obměnách u Nás doma. A vážně se nám to nepřejí...



Rýžové špagety jsou dobrou volbou, mimo to že neobsahují vejce tak jsou i bezlepkové. Jsou uvařené za chvilinku a nejlíp chutnají, když je po uvaření ještě zlehka restujeme a zakápneme kvalitní sojovou omáčkou. 
Vyplatí se zajít si koupit nějakou do zdravé výživy. Kvalita a chuť je nesrovnatelná s obyčejnými sojovkami. Mimo to kvalitní sojové omáčky neobsahují žádné konzervační látky a barviva. Tamari omáčka je vyrobená ze sojových bobů, mořské soli, destilovaného Sake a fermentačního činidla. Vzniká jako vedlejší produkt při výrobě Misa. Miso je fermentovaná vyzrála pasta ze sojových bobů a ječmene, která se používá jako koření. Z oblibou si Misem dochucujeme polévky. O tom ale jindy... Tamari je bohatá na kvalitní bílkoviny, minerály a stopové prvky. A je skvělá na dobré trávení. 



Určitě jste již slyšeli o černé soli - Kala Namak. Jedná se o zvláštní druh nerafinované vulkanické soli, sopečné horniny. Obsahuje mnoho důležitých minerálů - vápník, draslík, hořčík, sodík, jod, železo a síru. Díky síře má tato sůl své nezaměnitelné aroma u chuť po vajičkách.
Je výborná k dochucení omáček, pomazánek, či třeba jen na chleba s rostlinným máslem. Pomáhá při nadýmání a pálení žáhy. Pro mě další malý zázrak.



Cibuli je nejvhodnější používat v čerstvém stavu. Měli bychom jí denně zařazovat do jídelníčku. Působí jako silné antibiotikum, dezinfikuje a rozpouští hleny. Působí dobře na zažívání, posiluje imunitu, čistí krev, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu i cukru v krvi.



Pár cuketových špaget si necháme na dozdobení. Dobrou chuť.



Ingredience:


250g rýžových těstovin
1 cuketa
1 ½ tofu (nebo 1 tofu a 4 lžíce kukuřičné polenty)
4 papriky
6 rajčat
2 bílé a 1 červenou cibuli
4 stroužky česneku
2-3 PL sojové omáčky Tamari
1/2 ČL himalájské černé soli – Kala Namak
1/4 ČL pepře
1/2 ČL kmínu
1 ČL kurkumy
olivový nebo rýžový olej
lahůdkové droždí (nemusí být)
semínka a opražené oříšky dle libosti

Jak na to:
  • Rýžové těstoviny na 2 minuty namočíme do vlažné vody. Scedíme a vaříme v horké vodě 5-7 minut. Cuketu nastrouháme škrabkou na brambory.
  • Na troše oleji osmahneme prolisovaný česnek, přidáme uvařené rýžové těstoviny, podlijeme sojovou omáčkou a restujeme. Odstavíme a vmícháme nastrouhanou cuketu.
  • Nakrájíme si 2 bíle cibule a restujeme je na oleji. Tofu rozmixujeme a přidáme k cibuli. Osolíme černou solí a dochutíme kurkumou, kmínem a pepřem. 
  • Přidáme nakrájené papriky, podlijeme trochou vody a podusíme 5-7 minut. Pak přidáme nakrájená rajčata (popřípadě 4 lžíce kukuřičné polenty) a dusíme 3 minuty.
  • Odstavíme a vmícháme na kolečka nakrájenou červenou cibuli.
  • Při podávání posypeme semínky a oříšky.


Žádné komentáře:

Okomentovat