(4 porce)
V sezóně rajčat, paprik a cuket je to nejčastější jídlo v různých obměnách u Nás doma. A vážně se nám to nepřejí...
Rýžové špagety jsou dobrou volbou, mimo to že neobsahují vejce tak jsou i bezlepkové. Jsou uvařené za chvilinku a nejlíp chutnají, když je po uvaření ještě zlehka restujeme a zakápneme kvalitní sojovou omáčkou.
Vyplatí se zajít si koupit nějakou do zdravé výživy. Kvalita a chuť je nesrovnatelná s obyčejnými sojovkami. Mimo to kvalitní sojové omáčky neobsahují žádné konzervační látky a barviva. Tamari omáčka je vyrobená ze sojových bobů, mořské soli, destilovaného Sake a fermentačního činidla. Vzniká jako vedlejší produkt při výrobě Misa. Miso je fermentovaná vyzrála pasta ze sojových bobů a ječmene, která se používá jako koření. Z oblibou si Misem dochucujeme polévky. O tom ale jindy... Tamari je bohatá na kvalitní bílkoviny, minerály a stopové prvky. A je skvělá na dobré trávení.
Je výborná k dochucení omáček, pomazánek, či třeba jen na chleba s rostlinným máslem. Pomáhá při nadýmání a pálení žáhy. Pro mě další malý zázrak.
Cibuli je nejvhodnější používat v čerstvém stavu. Měli bychom jí denně zařazovat do jídelníčku. Působí jako silné antibiotikum, dezinfikuje a rozpouští hleny. Působí dobře na zažívání, posiluje imunitu, čistí krev, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu i cukru v krvi.
Pár cuketových špaget si necháme na dozdobení. Dobrou chuť.
Ingredience:
250g
rýžových těstovin
1 cuketa
1 ½
tofu (nebo 1 tofu a 4 lžíce kukuřičné polenty)
4 papriky
6 rajčat
2 bílé
a 1 červenou cibuli
4
stroužky česneku
2-3 PL
sojové omáčky Tamari
1/2 ČL
himalájské černé soli – Kala Namak
1/4 ČL
pepře
1/2 ČL kmínu
1/2 ČL kmínu
1 ČL
kurkumy
olivový
nebo rýžový olej
lahůdkové
droždí (nemusí být)
semínka
a opražené oříšky dle libosti
- Rýžové těstoviny na 2 minuty namočíme do vlažné vody. Scedíme a vaříme v horké vodě 5-7 minut. Cuketu nastrouháme škrabkou na brambory.
- Na troše oleji osmahneme prolisovaný česnek, přidáme uvařené rýžové těstoviny, podlijeme sojovou omáčkou a restujeme. Odstavíme a vmícháme nastrouhanou cuketu.
- Nakrájíme si 2 bíle cibule a restujeme je na oleji. Tofu rozmixujeme a přidáme k cibuli. Osolíme černou solí a dochutíme kurkumou, kmínem a pepřem.
- Přidáme nakrájené papriky, podlijeme trochou vody a podusíme 5-7 minut. Pak přidáme nakrájená rajčata (popřípadě 4 lžíce kukuřičné polenty) a dusíme 3 minuty.
- Odstavíme a vmícháme na kolečka nakrájenou červenou cibuli.
- Při podávání posypeme semínky a oříšky.
Žádné komentáře:
Okomentovat