středa 20. srpna 2014

Čokoládový dort s řepou

(forma 28cm)



Tento dort s řepou pečeme v mnoha podobách celkem pravidelně. Je velice chutný a pěkně vláčný. Jeho chuť je nezaměnitelná i díky karobu. A ta barva...



Karob neboli svatojánský chléb je přirozené sladidlo, které se používá místo kakaa, čokolády nebo dokonce i mouky (je bezlepkový). Je skvělý na pečení sladkých dobrot nebo rozmíchaný s kokosovým olejem a javorovým sirupem jako poleva atd. Karob obsahuje sedmnáctkrát méně tuků než kakao a je bez kofeinu. Má příznivý vliv na cholesterol, obsahuje přírodní cukry a je snadno stravitelný. Je bohatý na vitamíny skupiny B, Vitamín A a minerální látky - hořčík, draslík a vápník (třikrát více než v čokoládě). Karobový prášek i sirup se užívá k lepšímu trávení, při žaludečních a průjmových obtížích. Pro svůj obsah přirozených cukrů, proteinů a vlákniny je dobrým zdrojem energie. Zakoupíte v každé zdravé výživě.
   


Při pečení, když nemáme doma dostatek přírodních sirupů,čisté melasy nebo sladěnky, používáme sušenou třtinovou šťávu Panelu. Získává se původním způsobem bez odstranění melasy, tím si zachovává maximum živin. Šťáva vytékající během lisování z čerstvé cukrové třtiny se šetrně odpařuje do sucha. Vzniklé valounky se přesívají přes jemná síta. Sušená třtinová šťáva je čistým produktem bez použití chemických procesů. Ale pozor, pořád je to cukr ;-).
 


Červená řepa a karob v akci. No není to nádhera?



Dortík se dá jíst jen tak nebo namazat marmeládou a polít kvalitní čokoládou (tady doporučuji přidat ještě do těsta před pečením rozinky, brusinky či sušené švestky). A pokud chceme slavnostnější vzhled, dort rozřízneme, namažeme marmeládou, kešu krémem a přidáme čerstvé broskve. Stejně postupujeme i na vrchu dortu. Broskve ještě dozdobíme rozpuštěnou čokoládou do které jsme vmíchali lžičku kokosového oleje. Čokoládou obtáhneme také korpus dortu, tím se zabrání případnému vytékání krému a marmelády.  



Ingredience na těsto:

500g vařené řepy
200g celozrnné hladké pšeničné mouky
100g sušené třtinové šťávy (třtinový cukr)
100g rýžového oleje (slunečnicový)
125ml sojového jogurtu
60g vanilkové Hrašky
50g jablečného pyré (přesnídávky nebo marmelády)
80g karobu
80g kvalitní čokolády
3KL kypřícího prášku bez fosfátu
2KL jedlé sody 

Jak na to:
  • Vařenou řepu rozmixujeme v nožovém mixéru, přidáme olej, jogurt, jablečné pyré a ještě promixujeme.
  • V míse smícháme všechny ostatní suroviny, přilijeme mixovanou řepnou směs a pořádně promícháme.
  • Přendáme do dortové formy vymazané kokosovým olejem a vysypané kokosem (nebo jiným olejem a celozrnnou moukou).
  • Pečeme na 200°C/45 minut. 

Ingredience na krém:

kokosové mléko v plechovce
250ml sojového jogurtu
55g kešu 
55g kokosového oleje
1PL vanilkového cukru
citronovou šťávu

Jak na to:
  • Kokosové mléko vložíme den předem do lednice.
  • Kešu namočíme na 2 hodiny do vody. Vodu slijeme a Kešu rozmixujeme s jogurtem. Přidáme vanilkový cukr a citronovou šťávu dle chuti.
  • Přimixujeme rozpuštěný kokosový olej a dáme do lednice zatuhnout.
  • Vytáhneme z lednice kokosové mléko, otevřeme ho a vyndáme jen tu ztuhlou část do mísy. 
  • Vyšleháme a přidáme ztuhlý kešu krém. Dáme opět do lednice ztuhnout.


1 komentář: