středa 10. září 2014

Banánová zmrzlina

(3 banány)

Naprosto úžasná a skvělá zmrzlina, která překvapí svou lahodnou chutí naprosto každého. Stačí nám jen jedna ingredience a tou je banán, který nakrájíme na kolečka a vložíme do mrazáku.



Banán blahodárně působí na nervovou, svalovou a trávící soustavu. Působí jako přírodní antacidum, je tedy vhodný na překyselený žaludek. Dále obsahuje aminokyselinu tryptofan, jejíž hlavní funkce je tvorba neurotransmiterů - serotoninu a melatoninu. Serotonin ovlivňuje chuť k jídlu a dobrou náladu. Melatonin je nezbytný k pravidelnému spánku. Obsahuje také vitamíny skupiny B a vitamín A, z minerálních látek velmi prospěšný hořčík, draslík a vápník.
Banán je také ideální zdroj energie pro sportovce, obsahuje velké množství sacharidů. Díky nim je i tato zmrzlina přirozeně sladká a není ji potřeba jakkoliv doslazovat.






Banán po zmrazení vytáhneme z mrazáku. necháme ho asi 10 minut povolit a rozmixujeme na hladkou směs. Do směsi můžeme vmíchat vanilku či datlovou nutelu. Recept zde.



Skvělou ingrediencí do této zmrzliny je i kakao, skořice nebo čokoláda nasekaná na kousky.





Pokud máme doma tvořítka na nanuky, vtlačíme do nich rozmixovanou banánovou směs a dáme opět zamrazit. Rozpustíme si čokoládu ve vodní lázni se lžící kokosového oleje a nanuky před podáváním do ni ponoříme a posypeme drcenými oříšky nebo mandlovými lupínky.




Ingredience:

3 banány

Dále dle chuti:

vanilkový lusk
kakao
skořici
čokoládu
datlovou nutelu
atd...

Jak na to:
  • Zralé banány si nakrájíme na kolečka, vložíme do krabičky a dáme zmrazit.
  • Po zmražení banány vytáhneme, necháme cca 10 min povolit, přendáme do nožového mixéru a mixujeme na hladkou směs.
  • Do rozmixované směsi přidáme ingredience dle chuti a ještě promixujeme.
  • Hotovou zmrzlinu dozdobíme skořicí, strouhanou čokoládou, mletými oříšky a podáváme nebo vložíme zpět do mrazáku.
  • Pokud tvoříme nanuky, vtlačíme mixovanou banánovou směs do tvořítek a dáme zpět do mrazáku. Před podáváním si rozpustíme čokoládu ve vodní lázni se lžící kokosového oleje a nanuky do ní namáčíme. Posypeme mletými oříšky nebo mandlovými lupínky.

Žádné komentáře:

Okomentovat