sobota 13. září 2014

Rajská polévka

(3 - 4 porce)



Dokud ještě máme rajčátka, která krásně voní a skvěle chutnají, byla by škoda neuvařit si z nich dobrou polévku.


Rajčátka jsou bohaté na Vitamín C, v menší míře na Vitamíny skupiny B. Dále na beta karoteny a lykopen. Tyto dvě složky slouží jako ochrana před negativními účinky účinky UV záření a zabraňují stárnutí kůže. Lykopen je rostlinný pigmet, který dodává rajčátkům jejich krásnou barvu. Je to antioxidant, jeho pravidelnou konzumací se snižuje riziko výskytu 
rakoviny, cholesterolu v krvi, kardiovaskulárních a degenerativních onemocněním, Podporuje imunitní systém. Rajčátka slouží i jako zdroj draslíku a chromu.


Polévku podáváme s česnekovým celozrnným toustem, grilovanou paprikou, konopnými a dýňovými semínky a dozdobíme bazalkou.


Ingredience:

1kg rajčátek

3 cibule
4 stroužky česneku (dle chuti)
0,5l zeleninového vývaru (vody)
4PL Hrašky
1/2ČL mletého pepře
4 bobkové listy
6ks nového koření
4ČL miso pasty 
čerstvá bazalka a rozmarýn   
     
Jak na to:
  • Na troše oleje osmažíme cibulku, přidáme česnek, hrašku a koření. Promícháme.
  • Dále přidáme nakrájená rajčata a vodu.
  • Po zavaření vaříme 20 minut. Polévku vypneme a vyndáme celé koření, přidáme miso pastu (neměla by projít varem)  a polévku rozmixujeme. Ochutnáme a případně dosolíme. Miso pasta je slaná, proto dochutíme až po přidání pasty.
  • Do polévky v mícháme nasekané čerstvé bylinky a podáváme posypané dýňovými a konopnými semínky.


Žádné komentáře:

Okomentovat