(3 porce)
Raw pohanková kaše patří mezi velice rychlé u chutné snídaně. Dá se připravit v mnoha podobách a příchutích. Stačí, když máme doma jakékoliv ovoce, oříšky a sirup.
A jelikož je sezóna ostružin a švestek, byla by škoda nezkusit tuto kombinaci.
Ostružiny mají vysoký obsah vitamínů a minerálu, převážně Vitamín C, který podporuje imunitu a pomáhá detoxikovat. Obsahují také kyselinu listovou, fosfor, hořčík, draslík a železo. Rostlinná barviva obsažená v ostružinách posilují a regenerují cévy, posilují vazivo a chrání chrupavku. Mají antioxidační, protizánětlivé a prý i protirakovinné účinky. Ostružiny celkově zpomalují stárnutí organismu.
Švestky obsahují velké množství vlákniny, proto pozitivně působí na činnost střev (na zácpu). Jsou dobrým zdrojem draslíku. Působí také močopudně, díky tomu se z těla odstraňuje přebytečná voda a sůl.
Pokud máme možnost, konzumujeme ostružiny a švestky v různých podobách po celý rok.
Ostružiny mají vysoký obsah vitamínů a minerálu, převážně Vitamín C, který podporuje imunitu a pomáhá detoxikovat. Obsahují také kyselinu listovou, fosfor, hořčík, draslík a železo. Rostlinná barviva obsažená v ostružinách posilují a regenerují cévy, posilují vazivo a chrání chrupavku. Mají antioxidační, protizánětlivé a prý i protirakovinné účinky. Ostružiny celkově zpomalují stárnutí organismu.
Švestky obsahují velké množství vlákniny, proto pozitivně působí na činnost střev (na zácpu). Jsou dobrým zdrojem draslíku. Působí také močopudně, díky tomu se z těla odstraňuje přebytečná voda a sůl.
Pokud máme možnost, konzumujeme ostružiny a švestky v různých podobách po celý rok.
Pohanka je bezlepková pseudoobilovina. Je významným zdrojem rutinu, který pozitivně působí na cévy a křečové žíly. Také redukuje obsah cholesterolu v krvi. Pohanka obsahuje také cholin, který regeneruje jaterní buňky a napomáhá odbourávání nahromaděného tuku v játrech. Ideální, pokud máme čas, je pohanku před použitím nechat naklíčit. Něco o klíčení zde.
Ingredience:
200g pohanky
200g pohanky
100g
vlašských ořechů
1 banán
cca 20ml
vody nebo rostlinného mléka
1ČL
skořice
150g
ostružin (jiné ovoce)
200g
švestek (jiné ovoce)
60g
kokosu
mleté
lískové oříšky
javorový
nebo jiný sirup
Jak na to:
- Večer předem si namočíme pohanku a vlašské ořechy. Ráno vodu slijeme a vše propláchneme.
- Pohanku a vlašské ořechy přendáme do koktejlového mixéru, přidáme banán, skořici, trochu vody nebo rostlinného mléka a mixujeme na hladkou kaši.
- V nožovém mixéru rozmixujeme švestky. Můžeme osladit sirupem.
- Do uzavíratelných skleniček vrstvíme kaši, mixované ovoce, čerstvé ovoce, kokos a mleté oříšky. Přelíváme sirupem podle potřeby. Zdobíme lístky máty. Nejlépe podáváme vychlazené.
To vyzerá fantasticky... �� a ešte v tých pohároch!
OdpovědětVymazatDěkuji, je to dobrota. Skleničky jako bonus ;-).
VymazatKaše vypadá moc lákavě,ale netuším,jaou pohanku koupit,zda lámanou či jinou,děkuji za radu
OdpovědětVymazatPoužívám pohanku loupanou lámanku i kroupy. Záleží co mám doma ;-).
Vymazat