Energie v klíčku
Klíčky dodají našim jídlům další skvělou chuť. Každé naše jídlo krásně dozdobí a zároveň bude výživnější. Klíčky totiž obsahují velké množství vitamínů, minerálu a enzymů. Je v nich ukryta síla celé rostlinky. Pravidelnou konzumací klíčků podporujeme imunitu, chráníme své tělo před kardiovaskulárními chorobami a rakovinotvorným bujením. Jsou ideální pro zimní období, kdy není dostatek čerstvé zeleniny a tělo je ochuzeno o potřebné látky. A navíc je to zábava.
Nejdůležitější pro klíčení jsou kvalitní semena, která neprošla chemickým ošetřením. Před samotným klíčením se semínka namáčejí nebo jen proplachují. Doba namáčení závisí na velikosti a druhu semínek.
Luštěniny: mungo fazolky, cizrna, zelený hrách a neloupaná červená čočka (namáčení 12-15 hodin)
Obiloviny: ječmen, špalda a oves (6-12 hodin)
Olejniny a ostatní : slunečnice, sezam,pohanka, ředkvička a řeřicha (namáčení 4-6 hodin slunečnice, sezam,pohanka nebo jen propláchnout ředkvička, řeřicha...)
Po namáčení semínka propláchneme čistou vodou a přemístíme do klíčící nádoby v malé vrstvě.
Obiloviny: ječmen, špalda a oves (6-12 hodin)
Olejniny a ostatní : slunečnice, sezam,pohanka, ředkvička a řeřicha (namáčení 4-6 hodin slunečnice, sezam,pohanka nebo jen propláchnout ředkvička, řeřicha...)
Po namáčení semínka propláchneme čistou vodou a přemístíme do klíčící nádoby v malé vrstvě.
Ke klíčení můžeme používat speciální klíčící misky. Ale vystačíme si i s obyčejným cedníkem, sítkem (překryjeme pokličkou) nebo pet lahví které uřízneme hrdlo a zespoda uděláme dírky. Důležité je, aby semínka nebyla ponořená ve vodě a nedocházelo tak ke vzniku plísní, ale zároveň, aby nevyschla. Semínka proplachujeme 2-3x denně.
Ideální je klíčky konzumovat tepelně neupravené. Při vaření ztrácejí na výživnosti. Výborné do zeleninových salátů, rizot, kuskusu, zdobení polévek a hlavních jídel. Do pomazánek, nebo jen tak na chleba.
Žádné komentáře:
Okomentovat