pátek 19. září 2014

Mrkvový koláč s jablky

(1 plech)



Mrkev a jablka patří k sobě.


Mrkvička je skvělým zdrojem beta-karotenu (rostlinné barvivo). Karoteny jsou výborné antioxidanty.Pokud organismu chybí antioxidanty, zvyšuje se riziko vzniku rakoviny a klesá celková obranyschopnost organizmu. Mrkev obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, které pomáhají stabilizovat hladinu krevního cukru. Tyto vlákniny příznivě působí na vyprazdňování, čímž odstraňují zácpu a snižují riziko vzniku nádorových onemocnění zažívacího traktu. Mrkev působí močopudně. 
Při zvýšené konzumaci mrkve může dojít ke zbarvení kůže do oranžova, což doma pozorujeme zejména u našich psích slečen ;-)...  
  

Těsto vyválíme na pečícím papíru, přendáme na plech, pomažeme povidly, poklademe nakrájená jablíčka a zasypeme skořicí a posypkou.



Koláč nakrájíme, přelijeme oblíbeným sirupem,posypeme skořicí a podáváme. Dobrou chuť.


Ingredience:

300g celozrnné hladké špaldové mouky
200g mrkve
100g kokosového oleje
50g rýžového oleje
20g kypřícího prášku

4 -5 jablíček
švestkové povidla nebo marmeláda
skořice

4PL lískových ořechů (mandle, vlašáky)
4PL kokosu
4PL třtinového cukru
4PL rýžového oleje

Jak na to:
  • Mrkvičku nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, oleje a kypřící prášek. Propracujeme těsto, vyválíme ho na pečícím papíru a přendáme na plech.
  • Těsto potřeme povidly nebo marmeládou. Poklademe jablíčka nakrájené na plátky, posypeme skořicí a posypkou. 
  • Posypka: v mixéru promixujeme ořechy, kokos, cukr a olej.
  • Pečeme na 180°C/35-40 minut.


2 komentáře:

  1. Konecne som ho urobila a je uuuplne fantastickyyy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super ;-). Děkuji, moc mě to potěšilo, že Vám chutná.

      Vymazat