středa 24. září 2014

"Parmezán" se sezamu a kešu



Tato dobrota se hodí na dochucování čehokoliv. Nejraději ji používáme na těstoviny, rizota nebo pizzu. Na přípravu budeme potřebovat sezamové semínka, kešu oříšky a lahůdkové droždí. Je to velká dobrota...


Lahůdkové droždí jsou sušené vločky droždí s výtažkem sladu. Toto droždí není aktivní (neslouží ke kynutí) a ani chuť nemá nic společného s klasickým droždím na pečení. Slouží k ochucení pokrmů, ať už omáček, polévek, zeleniny nebo jen na chleba s oblíbenou pomazánkou. Lahůdkové droždí obsahuje velmi kvalitní bílkoviny (41g bílkovin/na 100g droždí), přitom obsahuje minimální procento tuku, vitamíny skupiny B, aminokyseliny a minerální látky. Zakoupíte v každé zdravé výživě a určitě nebudete litovat ;-).

Sezamové semínko je výborným zdrojem vápníku, fosforu a hořčíku. Což je dobrá kombinace při prevenci a léčbě osteoporózy a zlomenin. Obsahuje vitamíny skupiny B, v kombinaci s hořčíkem a fosforem je skvělý k léčbě deprese. Dále obsahuje zinek (zlepšuje imunitu), železo (při chudokrevnosti) a draslík. Pozitivně působí na oči, vlasy, kůži a nehty.

Kešu oříšky jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, kyselinu pantotenovou a minerály (hořčík, draslík, železo a fosfor). Kešu oříšky a slunečnicová semínka mají nejvyšší obsah hořčíku ze všech oříšků a semínek. Hořčík je velice důležitý pro správnou činnost svalů, nervů a správnou stavbu kostí. Doporučuje se užívat při onemocnění nervové soustavy (nervozita, deprese, nespavost).



Pro zvýraznění chuti můžeme oříšky a semínka opražit. Počkáme až zcela vychladnou a pak rozmixujeme s lahůdkovým droždím a solí.


Ingredience:

150g sezamových semínek

50g kešu oříšků
200g lahůdkového droždí
1/2ČL soli (dle chuti)

Jak na to:
  • Všechny ingredience dáme do koktejlového mixéru a rozmixujeme. Mixujeme zvolna, aby nám nevznikla pasta, ale jen sypká směs.
  • Semínka a oříšky můžeme před mixováním na sucho opražit (zvýrazní se chuť). Necháme je zcela vychladnout a pak mixujeme s droždím a solí.
  • Skladujeme v lednici.



Žádné komentáře:

Okomentovat