(forma 28cm)
Pokud vám doma ještě zbyli nějaké švestičky, určitě doporučuji upéct tento vynikající
švestkový tofu koláč.
Švestky je vhodné konzumovat jako prevence (i při obtížích) revmatismu, dny, onemocnění ledvin, jater a krevního oběhu. Snižují hladinu cholesterolu a pozitivně působí na cévy a srdce. Velmi účinné jsou při střevních problémech a zácpě (přírodní projímadlo).
S kynutým těstem na tento koláč se pracuje velmi dobře. Nebojte se použít větší vrstvu marmelády (výborná je borůvková). Místo klasické posypky použijeme směs namletých oříšků, kokosu, třtinového cukru a oleje.
Koláč nakrájíme až po vychladnutí, jinak by se nám "rozjel".
85g celozrnné hladké špaldové mouky
85g celozrnné hladké pšeničné mouky
75ml vody
30g sušené třtinové šťávy (třtinového cukru)
10g čerstvého droždí
20g rýžového oleje (slunečnicového)
borůvkovou marmeládu (jinou)
10-15ks švestek (dle velikosti)
200g přírodního tofu
1 banán
125g sojového jogurtu (100g rostlinného mléka + lžička citrónové šťávy)
20g vanilkového cukru
2ČL kukuřičného škrobu nebo pudingu
3PL vlašských ořechů
3PL kokosu
3PL třtinového cukru
3PL rýžového oleje
- V míse smícháme mouky.
- Ve vlažné vodě rozpustíme třtinovou šťávu (cukr) a droždí, přidáme olej a nalijeme do mouk. Propracujeme těsto a necháme chvilku zakryté v míse (30min).
- Rozmixujeme tofu, banán, sojový jogurt,vanilkový cukr a škrob na hladký krém.
- Dortovou formu si vymažeme olejem a vysypeme kokosem. Vykynulé těsto rozválíme do formy a zvedneme okraje (1,5cm). Pomažeme vrstvou marmelády, nalijeme tofu krém, poklademe švestkami a posypeme posypkou.
- Posypka: v mixéru promixujeme ořechy, kokos, cukr a olej.
- Pečeme na 180°C/40-45 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat