(6 - 8 porcí)
Sezóna cuket vrcholí, tak proč si sní neudělat lahodnou krémovou polévku ;-).
Cuketa je bohatá na karoteny (fotosyntetická barviva v rostlinách) , které chrání organizmus před škodlivým působením UV záření. Z minerálů obsahuje nejvíce draslíku, který zbavuje těla nadbytečné vody a soli. Díky velkému obsahu vody je cuketa dietní surovina. Vhodná pro detoxikaci organismu, má čistící účinek , především na střeva.
Její využití v kuchyni je neomezené ať už smažená, dušená, grilovaná či syrová, vždy výborná.
Miso pasta je fermentovaná vyzrála pasta ze sojových bobů, hnědé rýže,obilí a soli. Má charakteristickou chuť a tmavou barvu, závislé od složení misa. Obsahuje esenciální aminokyseliny, některé vitamíny a minerály. Esenciální aminokyseliny jsou potřebné k tvorbě nové tkáně. Také podporují tvorbu a napomáhají k renovaci zdravých buněk. Miso celkově povzbuzuje a čistí organismus. Odbourává těžké kovy z těla, tím se snižuje riziko výskytu rakoviny a srdečních chorob. Díky velkému obsahu enzymů podporuje trávení. Více informací zde.
Miso pastou v kuchyni vyměňte nezdravé bujóny a magi. Svou výraznou a typickou chutí je naprosto nahradí. Do jídel se přidávají až po dovaření (neměla by projít varem, aby neztratila své účinky), proto opatrně se solí. Miso je velmi slané. K zakoupení je ve více podobách v každé zdravé výživě.
Výborné k dochucení polévek, omáček, vařených luštěnin, pomazánek...
V zimním období jsou zeleninové polévky u nás snídaní. Dobře zasytí a díky miso pastě mají zahřívací účinek. Polévku připravuji vždy ráno čerstvou. Naliji do termosek a snídaně i svačinka do práce je hotová ;-).
600g cukety
5 brambor
1/4 celeru (můžete přidat i nať nebo řapíkatý celer)
3 cibule
4 stroužky česneku (dle chuti)
1-1,2l zeleninového vývaru (vody)
1/2ČL mletého pepře
1/2ČL kurkumy
2ČL majoránky
5ČL miso pasty
Jak na to:
- Na troše oleje osmažíme cibulku, přidáme česnek a koření. Promícháme.
- Přidáme nakrájené brambory a chvíli restujeme. Přidáme nakrájenou cuketu a zalijeme vodou (jen těsně nad suroviny).
- Po zavaření vaříme 20 minut. Polévku vypneme, přidáme miso pastu (neměla by projít varem) a polévku rozmixujeme. Ochutnáme a případně dosolíme. Miso pasta je slaná, proto dochutíme až po přidání pasty.
- Podáváme posypané dýňovými, sezamovými semínky a mandlemi.
Žádné komentáře:
Okomentovat