úterý 2. září 2014

Raw pohanková kaše

(3 porce)


Raw pohanková kaše patří mezi velice rychlé u chutné snídaně. Dá se připravit v mnoha podobách a příchutích. Stačí, když máme doma jakékoliv ovoce, oříšky a sirup.  



A jelikož je sezóna ostružin a švestek, byla by škoda nezkusit tuto kombinaci. 


Ostružiny mají vysoký obsah vitamínů a minerálu, převážně Vitamín C, který podporuje imunitu a pomáhá detoxikovat. Obsahují také kyselinu listovou, fosfor, hořčík, draslík a železo. Rostlinná barviva obsažená v ostružinách posilují a regenerují cévy, posilují vazivo a chrání chrupavku. Mají antioxidační, protizánětlivé a prý i protirakovinné účinky. Ostružiny celkově zpomalují stárnutí organismu. 

Švestky obsahují velké množství vlákniny, proto pozitivně působí na činnost střev (na zácpu). Jsou dobrým zdrojem draslíku. Působí také močopudně, díky tomu se z těla odstraňuje přebytečná voda a sůl.  

Pokud máme možnost, konzumujeme ostružiny a švestky v různých podobách po celý rok.     




Pohanka je bezlepková pseudoobilovina. Je významným zdrojem rutinu, který pozitivně působí na cévy a křečové žíly. Také redukuje obsah cholesterolu v krvi. Pohanka obsahuje také cholin, který regeneruje jaterní buňky a napomáhá odbourávání nahromaděného tuku v játrech. Ideální, pokud máme čas, je pohanku před použitím nechat naklíčit. Něco o klíčení zde.



Ingredience:

200g pohanky
100g vlašských ořechů
1 banán
cca 20ml vody nebo rostlinného mléka
1ČL skořice
150g ostružin (jiné ovoce)
200g švestek (jiné ovoce)
60g kokosu
mleté lískové oříšky
javorový nebo jiný sirup 

Jak na to:
  • Večer předem si namočíme pohanku a vlašské ořechy. Ráno vodu slijeme a vše propláchneme.
  • Pohanku a vlašské ořechy přendáme do koktejlového mixéru, přidáme banán, skořici, trochu vody nebo rostlinného mléka a mixujeme na hladkou kaši.
  • V nožovém mixéru rozmixujeme švestky. Můžeme osladit sirupem.
  • Do uzavíratelných skleniček vrstvíme kaši, mixované ovoce, čerstvé ovoce, kokos a mleté oříšky. Přelíváme sirupem podle potřeby. Zdobíme lístky máty. Nejlépe podáváme vychlazené.


4 komentáře:

  1. To vyzerá fantasticky... �� a ešte v tých pohároch!

    OdpovědětVymazat
  2. Kaše vypadá moc lákavě,ale netuším,jaou pohanku koupit,zda lámanou či jinou,děkuji za radu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Používám pohanku loupanou lámanku i kroupy. Záleží co mám doma ;-).

      Vymazat